Інгредієнти:
- борошно вищого сорту — 100 г
- молоко — 65 гр
- вода — 115 гр
- сіль — 3 г
- цукор — 5 г
- масло вершкове — 80 г
- яйця — 132 гр
Примітка:
- Яйця обов’язково повинні бути кімнатної температури.
- Борошно бажано з вмістом білка 13% і вище, тоді тісто краще завариться і вироби вийдуть більш легким. Якщо такий борошна немає, тоді звичайна вищого сорту.
- Яйця отвесьте рівно стільки (!), скільки вказано в інгредієнтах. Якщо вага яєць без шкаралупи виходить більше, ніж треба, приберіть зайве ложкою.
- Рідкі продукти зважуйте точно як в рецепті, це важливо (!), щоб тісто вийшло тієї консистенції, яка потрібна.
- Молоко можна замінити водою, і тоді у вас вийде заварне тісто на воді.
Починаємо готувати тісто
Масло, молоко, воду, сіль, цукор помістіть в сотейник з товстим дном.
Поставте на плиту і доведіть до кипіння, але не кип’ятіть. Як тільки масло розтопиться і підуть бульбашки — цього досить.
В чашу міксера засипте борошно всю відразу.
Гарячу суміш влийте великий струменем в борошно. Температура заварювання білка в борошні становить 60 градусів, коли ми заливаємо в борошно гарячу рідину, якраз ці 60 градусів і виходять.
Відразу включіть міксер на максимальну швидкість. В цей час білок в борошні буде заварюватися і з чаші піде пар. Перемішувати до тих пір, поки буде йти пар. Тісто збереться в клубок навколо віночка.
Зупиніть міксер, введіть яйця.
Поміняйте віночок на насадку «лопатка» і включіть міксер на середню швидкість, нам треба, щоб тісто не взбивалось, а перемішувалося.
У результаті тісто придбає однорідну консистенцію і буде ось так трикутником стікати з насадки.
Тут дивіться, якщо тісто все ж рідкувате, не треба додавати в нього муку! Заваріть знову в окремо борошно гарячою сумішшю так, як робили це до початку введення яєць, і додайте вийшло густе тісто рідке, добре перемішайте. Все, ситуація виправлена)
Тепер перекладіть тісто в миску, накрийте плівкою в контакт і поставте в холодильник на 1 год для дозрівання.