Свиняча рулька запечена в духовці — 5 кращих рецептів

Часом так хочеться м’яса, що здається в один присід легко б з’їв цілого кабана, зажареного на рожні над багаттям. А адже з туші цього хрюкающего домашньої тварини можна приготувати величезну кількість всіляких смачних страв: холодець з ніжок, шашлик з м’якоті, чудовий BBQ з реберець і т. д. Але дуже смачна страва, на мій погляд, свиняча рулька!

Не дарма Чехія пишається своїми фірмовими рецептами «вепрева коліна». Саме цю частину порося спочатку ретельно вимочують в кислій капусті, а потім засмажують до апетитної скориночки, що нагадує за смаком найніжніший бекон.

Приготувати близько колінну частина свинячого окосту не так вже й складно. Кулінарних рецептів існує величезна безліч, тому кожен зможе підібрати цікавий для себе варіант. Але гідно цінується спосіб запікання в духовці – м’ясо залишається соковитим і ніжним, зайвий жир витоплюється, а шкірка стає тонкою і хрусткою.

1. Рулька свиняча, запечена в духовці в рукаві

Щоб досить великий шматок свинячої ноги зміг повністю пропектися в духовці, варто його приготувати в рукаві. Всередині жароміцного пакету буде циркулювати гаряче повітря, який протомит м’ясо до самої кістки.

От тільки хочеться, щоб страва не було прісним. Тому бажано його спочатку наситити спеціями. Замаринувати можна як у рідкому пряному розсолі, так і «сухим» методом. Другий варіант надає свинині набагато більше апетитних ноток.

Інгредієнти:

  • Рулька свиняча – 1 шт. на 2,5 кг.
  • Зубчик часнику – 6 шт.
  • Лавровий лист – 7-8 шт.
  • Сушений базилік – 1 ч. л.
  • Мелений чорний і червоний перець, куркума, хмелі-сунелі – по ½ ч. л.
  • Сіль, олію – по 1 ст. л.

Приготування:

1. Для початку приготуємо маринад, щоб спеції заграли і віддали всі свої смако-ароматичні властивості м’яса.

У невелику ємність (соусницю середніх розмірів або невелику глибоку тарілку) дрібно разломаем лаврові листочки і додамо інші сипучі інгредієнти. Перемішаємо в єдину масу і додамо щодо дрібно нарізані часникові зубчики (4 шт.).

Увіллємо соняшникову олію і гарненько перемішаємо – воно не дозволить спецій обсипатись з тушки і перетворить суміш в пасту, яку зручно наносити.

2. Шкурку на свинячий рульки очищаємо (злегка соскабливаем верхній шар, але саму її не видаляємо!), промиваємо і вмочаємо паперовими рушниками, щоб видалити надлишки вологи. У філейної частини ніжки робимо глибокі проколи ножем і нашпиговываем їх для більшої ароматності часником: нарізаємо зубчики брусками і встромляємо їх якомога глибше в пророблені отвори.

3. Масажними рухами натираємо ніжку підготовленим маринадом. Щоб він проник як можна глибше в м’ясо, на шкірці вздовж і поперек робимо підлогу сантиметрові надрізи. Залишаємо натерту рульку насичуватися в холодному місці протягом 8-24 годин.

Чим більше часу відбувається маринация, тим більш насичене і м’яке виходить страва.

4. Укладаємо рульку в рукав, закорковуємо з обох сторін і розміщуємо на деко з високими бортиками. Розігрів духовку до 180 градусів, ставимо заготівлю всередину і запікаємо близько 3-х годин. Відразу не витягуємо, даємо трохи охолонути у вимкненій плиті.

5. Апетитну, м’яку і дуже соковиту рульку подаємо цілком. Для гарнір добре підійде тушкована капуста і багато зелені.

Приємного апетиту!

2. Рецепт рульки у пиві по-баварськи на овочевій подушці

Як правило, в Європі до рульки подається пиво. Але їм можна не тільки запивати це приголомшливе м’ясне блюдо. На його основі в Баварії готують смачний маринад, який додає м’ясу приємний хлібний присмак, а завдяки солоду волокна виходять ніжними і прямо «тануть» в роті! Робиться все дуже просто!

А щоб довго не мудрувати потім окремо з гарніром, можна запекти відварену в спеціях ніжку відразу на овочевий «подушці». Картопля просочиться ароматним м’ясним соком і вразить своїм «новим» смаком ваших гостей і домочадців.

Інгредієнти:

  • Рулька, ріпчаста цибуля, морква – 2 шт. по
  • Пиво темне – 1,5 л.
  • Картопля – 10 шт. (середнього розміру)
  • Зубчик часнику, яблуко – по 7 шт.
  • Квашена капуста – 300 гр.
  • Селера – 150 гр.
  • Соєвий соус – 150 мл
  • Мед, гірчиця – по 30 гр.
  • Запашний перець горошком – 10 шт.
  • Сіль – 3/4 ст. л.
  • Кмин – ¼ ч. л.

Приготування:

1. У глибоку широку каструлю викладаємо добре очищені і промиті свинячі рульки. Бажано, щоб вони були більш м’ясисті, адже сало всі витопиться при смаженні і будете їсти те, що залишиться під запеклася до стану пергаменту шкуркою.

2. Очищену моркву рубаємо на широкі колеса, а великі цибулини без лушпиння розрізаємо на 4 часточки. Селера також розділяємо на хороші довгасті брусочки. Висипаємо велику овочеву нарізку до ніжок в посуд.

3. Приправляємо горошинами запашного горошку, кмином і розрізаними навпіл зубчиками часнику. Підсолюємо і присмачую соєвим соусом. Вливаємо темне пиво, намагаючись зробити так, щоб вона повністю покрила рульки. Накриваємо заготівлю кришкою і залишаємо в холодильнику на всю ніч, щоб м’ясо добре просочилося, потемніло від соєвого соусу і волокна стали м’якими.

Якщо ніжки не сховаються під пивом, можна долити його ще близько склянки. В принципі, не заборонено розвести основний інгредієнт маринаду 1 до 1 водою, але смак тоді не вийде насиченим і оксамитовим.

4. Відправляємо каструлю з рульками прямо в пивному маринаді на повільний вогонь і варимо близько двох годин, перевертаючи їх кожні півгодини, щоб вони рівномірно проварилися зо. Потім витягуємо ніжки і даємо їм охолонути хоча б протягом півгодини.

5. Тим часом приготуємо гірчично-медову глазур, яка наситить рульки ще великим ароматом, а шкірку при запіканні зробить більш хрустким і золотистим. Для цього просто змішуємо ці два інгредієнти до однорідної маси і потім натираємо нею остиглі відварені ніжки.

6. Очищаємо картоплини і розрізаємо їх навпіл. Три яблука нарізаємо широкими колесами, а решту 4 розбираємо на широкі скибочки. Включаємо духовку, щоб вона гарненько розігрілася до 160 градусів, і приступаємо до розміщення страви на деко.

7. Спочатку виймаємо шумівкою відварені овочі і викладаємо їх рівним шаром. Потім поверх них розкладаємо яблучні шайбочки. На цю подушку викладаємо обмазані глазур’ю рульки, а навколо них картопляні половинки і яблучні дольки.

Можна і кислу капусту теж розкласти гірками (за бажанням). Поливаємо овочі третю що залишився після варіння пивного маринаду – він додасть неповторний аромат картоплі і не дасть «подушці» підгоріти.

Деко можна застелити фольгою, щоб потім було легше його відмити.

8. Запікаємо приблизно 30-45 хвилин. Не забуваємо полити як частини свині, так і картоплю через чверть години ще третю пивного відвару. А також присмачую його залишками перед подачею на стіл.

9. Подавати до столу можна прямо на деку, або ж перекласти на гарне широке блюдо, намагаючись зберегти розміщення запечених ніжок на овочевий «подушці». Для краси можна додати свіжі гілочки зелені і обов’язково викласти поверх картоплі акуратні гірки з квашеної капусти.

Приємного апетиту!

3. Як правильно запекти свинячу рульку, просочену сухим маринадом?

Не обов’язково завжди виконувати багато послідовних етапів під час приготування ніжки порося, щоб м’ясо було соковито-ніжним. Досить часто моя родичка поєднує багато маніпуляції. Спочатку добу вона просочує рульку сухим маринадом, а потім томить у формі для запікання, обов’язково заповнивши її наполовину м’ясним бульйоном. Виходить як би два процесу в одному: і ніби як вариться, і відразу запікається.

Інгредієнти:

  • Свиняча рулька – 1 шт.
  • М’ясний бульйон – 3-4 склянки.
  • Зубчик часнику – 8 шт.
  • Суха гірчиця – 1,5 ст. л.
  • Сіль дрібного помелу, сметана, борошно — по 1 ст. л.
  • Сушені розмарин і чебрець, мелений чорний і червоний перець – по 1 ч. л.

Приготування:

1. Очищені від лушпиння зубчики часнику раздавливаем пресом або ж пропускаємо через блендер, щоб вийшла кашка. З’єднуємо її з гірчицею і додаємо в отриману суміш сіль, мелені перець і чебрець з розмарином. Це буде наш «сухий маринад».

2. Натираємо їм заздалегідь підготовлену (отскобленную і промиту) рулечку і укладаємо її в пакет. Щільно зав’язавши його і поклала в холодильник, залишаємо ласу частина порося насичуватися ароматами спецій близько доби.

3. Промариновавшуюся ніжку кладемо в глибоку форму для запікання і вливаємо стільки м’ясного бульйону, щоб його рівень сягав хоча б до середини висоти лежить ніжки (близько 2-3 стаканів, один залишаємо про запас). Розігріваємо духовку до 180 градусів і ставимо заготівлю всередину.

4. Запікаємо близько трьох годин, перевертаючи ніжку кожні 20-30 хвилин, щоб вона рівномірно «протомилась» в бульйоні. Приблизно через півтори години від початку готування доливаємо склянку рідини, щоб відшкодувати выпарившееся кількість. До закінчення смаження «м’ясної води» залишиться зовсім небагато, але вона не дасть пригоріти рульки знизу.

5. Подавати можна відразу у гарячому вигляді, виклавши на велику тарілку зі свіжої овочевої нарізкою або маринованою капустою. А залишився у формі для запікання бульйон можна використовувати для приготування ароматного соусу — всього лише додати в нього ложку сметани і трохи загущатися борошном. Дати підливці закипіти і нею можна полити готову рульку. Або ж перелити в чашку і вмочати шматочками свіжого хліба або коржів.

Приємного апетиту!

4. Свиняча рулька, запечена у фользі

Якщо ви прагнете все готувати в духовці так, щоб страва не тільки добре пропекалось, але і залишалося соковитим, та до того ж не покривалося занадто зажаристыми кірками, то крім пакетів, швидше за все, любите запікати у фользі.

На цей випадок є прекрасний досить простий рецепт ароматної рульки. Причому нічого заздалегідь відварювати не треба! Вся готування буде якісно виконана всередині фольгованого згортка.

Інгредієнти:

  • Рулька свиняча – 1,5-1,8 кг.
  • Зубчик часнику – 5 шт.
  • Лавровий Лист – 2 шт.
  • Соняшникова олія – 2 ст. л.
  • Сіль хмелі-сунелі – 1 ч. л.
  • Мелений чорний перець, паприка – по ½ ч. л.

Приготування:

1. Як правило, свинячі ніжки обпалюють при допомоги гасової лампи і буває, що погано після такої обробки зачищають шкірку. Тому, обов’язково її оскабливаем ножем і промиваємо. Робимо легкі надрізи, щоб через ці прорізи маринад зміг проникнути всередину і наситити м’ясні волокна теж.

2. У мисочці з’єднуємо хмелі-сунелі з паприкою і меленим чорним перчиком. Сюди ж пропускаємо через прес і очищені зубчики часнику. Лаврушки кришимо пальцями на шматочки. Обов’язково підсолюємо, а потім вливаємо олію, яка зв’яже всі компоненти воєдино. Перемішуємо, щоб вийшло подобу пасти.

3. Вийшов ароматним складом натираємо підготовлену ніжку так, щоб частинки маринаду потрапляли і в прорізі. Не залишаємо без уваги і відкритий ділянку м’ясо навколо кісточки – його прямо масажними рухами напитываем сумішшю спецій.

4. Залишаємо заготовку на 2-8 годин в холодильнику, обов’язково упакувавши в закриту ємність або щільний пакет, щоб запах не просяк всі охолоджуючі поруч продукти.

5. Розгортаємо фольгу у великий аркуш. Можна навіть його згорнути навпіл, щоб він став подвійним і не прорвався під час загвинчування свинини. Ближче до одного краю маємо рульку і загортаємо її так, щоб утворився щільний кокон в декілька шарів, який утримає всі вытопившиеся соки всередині.

6. Поклавши пакунок на деко або жароміцну посуд, відправляємо запікатися при 200 градусах близько двох з половиною годин в духовці. Потім акуратно розрізаємо зверху шар фольги і проколює м’ясо ножем, щоб перевірити готовність. Якщо піде чистий м’ясний сік, то страва готова. Хоча, можна потомити в розгорнутому вигляді ще 10-15 хвилин, щоб шкурка зарум’янилася.

7. Подаємо до столу, поливши смачним соком-маринадом, який залишиться після готування у фользі.

Приємного апетиту!

5. Відео-рецепт Як приготувати ніжну свинячу рульку з хрусткою скоринкою в духовці?

Хоча багато хто намагається не додавати оцет в маринади, тому що м’ясні волокна комусь здаються більш жорсткими, але все ж рисовий ніжний оцет не зашкодить, а навпаки додасть страві трохи більше м’якості. Замість солі або основну її частину можна замінити соєвим соусом, який до того ж додасть страві легку нотку серпанок.

Інгредієнти:

  • Рулька свиняча – 1 кг
  • Гірчиця, мед, приправа для шашлику – по 1,5 ст. л.
  • Оцет рисовий – 3 ст. л.
  • Соус соєвий – 5 ст. л.
  • Головка часнику, лавровий лист – 1 шт.
  • Горошок запашного перцю – 6 шт.
  • Олія оливкова – 2 ст. л.
  • Сіль – ½ ч. л.

Всю послідовність приготування вам детально розповість видеоблогер Кухарочка Аліна у своєму ролику:

Виходить навіть на перший погляд дуже смачно, правда? Якщо немає під рукою пакетика з приправою для шашлику, то її можна замінити на хмелі-сунелі або ваші улюблені спеції.

Приємного апетиту!

До речі, якщо ви боїтеся, що рулька під час готування (особливо в процесі варіння) втратить свою форму, то її можна обмотати кулінарним шпагатом або товстої бавовняної ниткою. До того ж після запікання залишаться гарні сліди від перетяжки, як ніби ніжку коптили в гарячому цеху.

Також хотілося б порадити для приготування такого оригінального блюда вибирати ніжки, в яких не занадто товстий шар сала. Вже краще нехай там буде більше м’яса! Інакше жир витопиться і для їжі залишиться тільки шкурка так кілька волокон, які, щоб з’їсти, доведеться обглодать кісточку.

Оскільки страва виходить досить жирним, не забудьте обов’язково на стіл покласти серветки для рук. А шматочки м’якого хліба будуть як не можна до речі для вимочування обалденного соку, який так і буде вибігати їх ніжною м’ясної м’якоті при розрізуванні.

Приємного апетиту і самого смачного вечері з рульки до вашого розмовно-пивному вечора з друзями!

(Visited 47 times, 6 visits today)