Пиріг з полуницею — кращі рецепти смачних пирогів

Пироги з полуницею. Літня пора крім прекрасної погоди завжди радує нас прекрасними ягодами. Багато воліють наїстися від душі цієї соковитої смакоти, а хто-то скоріше робить запашні солодкі заготовки на зиму. Однак при великій кількості дачної полуниці або польовий суниці завжди можна спекти приголомшливий пиріг до чаю, який запам’ятається всім своїм вишуканим ароматом на цілий рік.

Хоча вікторія і вважається досить водянистої ягодою, все ж вона ідеально підходить в якості начинки. Причому розкладати її на солодку основу з тіста можна як цілими плодиками, так і в нарізці. А комусь більше до душі збити мус-крем і отримати після запікання щось схоже на фруктовий чізкейк.

До речі, пироги з полуницею не обов’язково повинні бути заливні типу Шарлотки. Листкові та навіть пісочний виходять не менш смачними. А для більшого шарму їх можна зверху злегка посипати цукровою пудрою, горіховими пелюстками або кокосовою стружкою.

1. Заливний пиріг з полуницею та кокосовою стружкою.

Самий простий пиріг, який можна тільки придумати – це, звичайно ж, заливний. Завів рідке тісто і просто відправив його до ягід у формі для запікання. Ще однією перевагою є те, що зовсім не обов’язково використовувати добірні нектаринки – цілком підійдуть і будь-які обрізані шматочки.

Ну, а щоб верх такого «супер-тортика» виглядав більш святково, можна прикрасити його рідкими вершками чи збитою сметаною та шматочками полуниці.

Інгредієнти:

  • Полуниця – 300-350 гр. + для прикраси.
  • Яйце свіже куряче – 3 шт.
  • Борошно – 1 склянка.
  • Цукровий пісок – ½ склянки.
  • Сметана – 90 мл
  • Кокосова стружка – 50 гр.
  • Розпушувач тіста – ½-1 пакетик.
  • Збиті вершки, вершкове масло – на смак.

Приготування:

1. Щоб пиріг не був занадто «важким» і жорстким, спочатку взобьем до піни цукровий пісок зі свіжими курячими яйцями. Потім додамо сметанки і міксером доведемо до однорідного стану.

2. Відразу в чашу до попередніх інгредієнтів просеем борошно з розпушувачем тіста і акуратно їх вмешаем в пишну сметанно-яєчну солодку масу.

3. Вийшло рідке тісто буде нагадувати по густоті оладки. Щоб розпушувач краще підняв наш пиріг, залишимо борошняну основу постояти в сторонці хвилин 15.

4. А поки є чверть години, займемося ягодами. Видалимо з них зелененькі чашолистки, ароматні плодики обмиемо і гарненько залишимо них залишки водних крапельок. Потім всипаємо до них половину кокосової стружки і гарненько обваляем в ній вікторію.

5. Гарненько змастимо внутрішню частину форми для запікання холодним вершковим маслом і розподілимо на дно рівним шаром третину ягід в стружці.

Масло можна замінити на пекарський маргарин з вершковим смаком.

6. Заллємо половиною тіста заготівлю і зверху викладемо ще третина смачної начинки. Знову всі «вкриємо» залишками рідкої «оладушковой» маси. Залишається тільки красиво розкласти залишки полуниці з кокосом.

7. Відправляємо в розігріту духовку на 45-50 хвилин і запікаємо при 180 градусах до появи красивою рум’яної скоринки. Даємо готовому блюду злегка охолонути (хоча б 10-15 хвилин) і перекладаємо пиріг на тарілку.

8. Робимо невеликі пірамідки збитих вершків на поверхні десерту і злегка придавлюємо їх кінчики цілими або розрізаними полуничками. Нарізаємо на порційні шматочки і подаємо зі свіжо смачним чаєм або прохолодним компотом.

Приємного апетиту!

2. Пісочний пиріг з начинкою з полуниці

Зазвичай полуниця після розморожування або, якщо постоїть в холодильнику близько доби, починає кислить. Їсти її з таким присмаком якось не дуже хочеться. Але не викидати ж добро!?! Зате ця тонка нотка відмінно поєднується з пісочним тістом і допоможе уникнути «перекладу» продуктів.

До того ж, якщо залити ягоду смачним густим кремом, то вийде набагато смачніше чізкейку. Так що, якщо у вас вдома є зовсім трохи полуниці, а бажаючих насолодитися нею багато, то приготувати пиріг на десерт буде набагато вигідніше – його вистачить на всіх.

Інгредієнти:

  • Полуниця – 350 гр.
  • Цукровий пісок, борошно – 200 гр.
  • Вершки – 200 мл
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Куряче свіже яйце – 3 шт.
  • Розпушувач тіста – 1 ч. л.

Приготування:

1. Насамперед нам слід зробити тісто для нашого пісочного пирога. Немає нічого простіше – досить з’єднати цукровий пісок (100 гр.) з борошном і розпушувачем, а потім в них подрібнити на крупній тертці заморожене вершкове масло.

Перетерти між долонями масу, щоб вийшло красиве розсипчасте тісто дрібними грудочками. Потім ретельно його выминаем і досягаємо стану еластичного кома, схожого на дотик на м’який пластилін.

2. Перекладаємо основу пирога в ємність для запікання і розрівнюємо рукою так, щоб вийшла гарна форма з бортиками, що нагадує глибоку тарілку або чашу. Робимо кілька проколів за допомогою виделки, щоб під час запікання денце не піднімалося і не урвався. Відправляємо в розігріту до 8 градусів духовку буквально на 10 хвилин, а потім даємо охолонути до кімнатної температури.

3. Щоб вийшла ніжна начинка, варто робити її не просто з ягід, а з смачною заливкою, яка потім запечеться і перетвориться в єдину ніжну масу. Вершки збиваємо з половиною цукру і свіжими яйцями. Якщо бажаєте наповнювач трохи щільніше, то додаємо ще пару ложок борошна і знову попрацюємо віночком, щоб добитися однорідності.

4. Розкладаємо попередньо промиту і обсушену полуничку рівним шаром в пісочній «кошику» і заливаємо приготовленим кремом.

Крім полуниці можна додати вишню, суницю або навіть замінити ягоди фруктовою нарізкою.

5. Залишається тільки запекти наш пісочний пиріг з полуничною начинкою протягом півгодини при 180 градусах, злегка остудити і вийняти з форми. Спеціально для дітей верх десерту ще можна присипати цукровою пудрою і кулінарними конфетті.

Приємного апетиту!

3. Полуничний відкритий пиріг з молоком, сметаною та яйцями

Французи дуже люблять всілякі фруктові пироги. По суті, їх спосіб приготування практично такою ж, як у попередньому рецепті. Єдино, заливка робиться в основному з заварного крему і свіжі ягідки покриваються блискучою желатинової глазур’ю – саме вона стає тим самим з’єднувальним елементом, який добре утримує фрукти або ягоди в первозданному вигляді і на зрізах шматочки такого пирога виглядають просто ідеальними.

Інгредієнти:

  • Полуниця – 800 гр.
  • Молоко – 0,5 л.
  • Борошно – 300 гр. + 60 гр.
  • Цукровий пісок – 100 гр. + 200 гр. + 2 ст. л.
  • Вода – 40 мл + 200 мл.
  • Масло вершкове – 100 гр. + 150 гр.
  • Желатин, цукор ванільний – по 10 гр.
  • Куряче яйце – 3 шт.
  • Сметана – 1 ст. л.
  • Розпушувач тіста – 1 ч. л.
  • Кислота лимонна – 1 щіпка.

Приготування:

1. Щоб максимально швидко «зібрати» наш тарт для випічки, приготуємо першим заварний крем, а потім, поки він остигає, підготуємо всі інші частини пирога. Розводимо в теплому молоці цукор (100 гр.) і борошно (60 гр.), а потім відправляємо цю суміш загусати на повільному вогні і доводимо до закипання.

2. Як тільки з’являються перші «бульки», переставляємо каструльку з плити на стіл і вмішуємо розтоплене вершкове масло (100 гр.) з парою свіжих яєць, не забуваючи всипати і ароматний ванільний цукор. Довівши до однорідного стану, відставляємо поки заварний крем в сторону, щоб він остигав.

3. Заводимо пісочне тісто. Для цього з’єднуємо з борошном (300 гр.) цукровий пісок (200 гр.) і розпушувач тіста. Масло (обов’язково холодне!) подрібнюємо теркою або ножем до маленьких шматочків і відправляємо в цукрово-борошняну суміш. Руками перетирающими рухами наводимо інгредієнти в сипку масу, що нагадує крихти від печива. Вводимо пару ложок сметани і залишився яйце і выминаем тісто до однорідного колобка.

4. Через хвилин 15 розкачуємо пісочну основу у формі трохи більше розміру денця форми для запікання, щоб акуратно укласти його і отримати ще і бортики. Щоб вийшла міцна рівна кошик, відправляємо заготовку на чверть години в морозилку, а потім на пласт тіста зробимо проколи вилкою. Відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на 20-30 хвилин, а потім охолоджуємо і акуратно виймаємо з форми.

Завдяки дрібним дырочкам буде виходити зайвий повітря і пісочне тісто не буде здуватися бульбашками.

5. Полуницю заздалегідь промиваємо і просушуємо. Нарізаємо красивими скибочками. Остиглий тарт наповнюємо заварним кремом і вирівнюємо його шар спатулой. Зверху викладаємо акуратним «їжачком» скибочки ягоди.

6. Залишається тільки приготувати для нашого ароматного пирога солодку желейну глазур, яка дозволить зберігати форму десерту і вбереже ягоди від в’янення.

Для цього заливаємо желатин спочатку прохолодною водичкою (40 мл) і даємо йому повністю розчинитися і розбухнути. Потім решта кількість води (200 мл) доводимо до кипіння і розчиняємо у ній цукровий пісок (2 ст. л.) і лимонну кислоту.

Потім остудити протягом 5-ти хвилин, вводимо в одержаний солодкий сироп набряклий желатин і повністю його розчиняємо. Залишаємо його в спокої на хвилин 15-20, щоб охолов до кімнатної температури.

7. Покриваємо тарт желейної глазур’ю і відразу ж ставимо його в прохолодне місце, щоб верхній шар загус. Порційні шматочки будуть виглядати дуже красиво і на десертній вилочці не будуть розвалюватися на окремі шари.

Приємного апетиту!

4. Самий швидкий пиріг з листкового тіста зі свіжою полуницею

Буває, що тільки прибіжиш з роботи, а у тебе вже гості на порозі. Самі розумієте, що немає часу розводити куховарство шикарних тортів. А ось з готового листкового тіста, яке завжди можна купити в магазині або кулінарії по дорозі додому, можна буквально за кілька хвилин «зобразити» дуже смачне легке блюдо, яке не залишить байдужим жодного людини.

Всього і справ-то, що загорнути в розкатаний пласт тіста нарізку з полуниці, трохи присипати її цукром, щоб було солодше, і буквально через третину години дістати з духовки ніжні листкові «конвертики» з ароматною начинкою.

Інгредієнти:

  • Готове листкове тісто – 0,5 кг.
  • Полуниця – 350 гр.
  • Цукровий пісок і пудра, масло вершкове – 2 ст. л.

Приготування:

1. Розтануло тісто розкачуємо за допомогою качалки до збільшення розмірів пласту в 2,5 рази. Зазвичай воно не прилипає, але для надійності можна стіл і кухонний інвентар трохи припылить борошном. Шматочком замерзлого вершкового масла намазуємо деко і переносимо на нього велику «слойку».

2. Промиваємо полуницю, позбавляє її від плодоніжок і обов’язково обсушуємо, щоб не було зайвої вологи. За допомогою тонкого гострого ножа нарізаємо великі ягідки на тонкі скибочки і відразу ж їх розкладаємо прямокутником або квадратом поверх тіста, обов’язково залишаючи порожній простір по краях.

3. Посипаємо начинку цукровим піском і робимо бортики навколо ягід. Защипи обов’язково робимо дуже якісними, щоб під час випікання не витік солодкий сік!

4. Розігрів духової шафи до 180 градусів, ставимо всередину деко з нашим швидким пирогом і забуваємо про нього буквально на 15-20 хвилин. Даємо йому трохи приостыть і посипаємо зверху цукровою пудрою. Також додатково можна нанести акуратні пірамідки збитих вершків або покласти на кожну порцію кулька улюбленого морозива.

До речі, аналогічним чином можна робити і листкові міні-булочки, щоб у кожного був відрізаний шмат пирога, а прямо цілий маленький шедевр з чотирма хрусткими боками.

Приємного апетиту!

5. Рецепт смачного пирога з замороженої полуниці з вишнею та морозивом

Нещодавно знайома пригостила таким смачним пирогом, що її незвичайний рецепт відразу ж увійшов в скарбничку найулюбленіших ласощів. А секрет його в тому, що на пісочній кошику буде шар морозива, покритий ніжною соусом з перемелених заморожених ягід, а зверху завдано сирний крем. Крім полуниці в начинку можна додати вишню, абрикоси і навіть виноград.

Інгредієнти:

  • Морозиво – 500 гр.
  • Заморожені полуниця і вишня, борошно – 200 гр.
  • Масло вершкове, сир вершковий – по 120 гр.
  • Цукровий пісок – 200 гр. +100 гр. + 50 гр.
  • Вода – 1 стакан.
  • Лимон – ¼ шт.

Приготування:

1. Щоб довго не морочитися з розморозкою ягід, можна поступити більш простим способом. Виливаємо в невеликий сотейник склянку води і відразу ставимо її на вогонь. Розчиняємо в ній цукор (100 гр.) і в теплий сироп висипаємо ягоди. Доводимо до кипіння і зменшуємо вогонь до середнього. Варимо в два прийоми по 10 хвилин, щоб у нас вийшло практично густе варення.

Вишня повинна бути обов’язково без кісточок, щоб ніхто з їдців не копирсався в пирозі і не постраждав від твердих грудочок!

2. Тим часом можна встигнути приготувати пісочний корж. Розтоплене вершкове масло рубаємо на дрібні шматочки і змішуємо його з цукром (200 гр.) і борошном. Гарненько выминаем еластичне тісто і, розкачавши круглим пластом, викладаємо його у форму для запікання і обов’язково наколюємо його. Витримавши заготовку в духовці при 180 градусах близько 20-25 хвилин, отримуємо гарну міцну пісочну кошик, яку виймаємо з форми тільки після охолодження.

3. З ніжного вершкового сиру з цукром (50 гр.) і видавленим із чверті лимона соком збиваємо однорідний м’який крем. Якщо є бажання, то його можна підфарбувати харчовими барвниками, але на полунично-вишневою начинки саме білий буде виглядати цікавіше. Перекладаємо його в кулінарний шприц або спеціальний мішечок і прибираємо поки в холодильник.

4. Тепер нашу ягідну варену начинку слід подрібнити, щоб вона стала нагадувати желе. Це можна зробити віночком, але краще все ж скористатися блендером, щоб вийшла однорідна ніжна структура. А щоб вона не розтікалася, її слід поварити ще 10 хвилин на середньому вогні, а потім повністю остудити.

5. Поки остигає ягідний мус, приступимо до формування нашого десерту. У повністю остиглий корж перекладаємо злегка размякшее морозиво і розрівнюємо його, щоб вийшов рівний шар. Відразу ж ставимо в морозилку, щоб начинка не розтанула, а, навпаки, повністю замерзла.

В ідеалі повинен бути пломбір, але можна взяти і полуничне або будь-яке інше фруктове морозиво.

6. Повністю остиглу ягідну масу розподіляємо по застиглому шару морозива і знову ставимо на третину години в морозильну камеру.

7. Залишається тільки за допомогою кулінарного шприца нанести охолоджений сирний крем на наш смачний холодний пиріг і можна подавати його до столу.

Бажано, щоб чай та інші напої не були дуже гарячими, щоб від різниці температури між рідиною і пирогом не постраждала емаль зубів.

Приємного апетиту!

До речі, за запропонованим вище рецептами можна приготувати відмінні десерти і з іншими ягодами за вашим смаком. А замість заварного шару або морозива може бути і будь-який інший не растекающийся крем. Однак полуниця сама ароматна ягода і саме вона надає пирогів свою неповторну нотку.

Ця ягода хороша тим, що навіть у замороженому вигляді з неї можна в будь-який час приготувати таку апетитну випічку, що відразу ж відчувається тепло літа.

Приємного чаювання!

6. Відео — Дуже простий насипний пиріг з полуницею

Інгредієнти:

  • Борошно ……………………… 280 г
  • Цукор …………………….140 г
  • Сіль ………………….. ½ Ч. л.
  • Розпушувач ………………. 6 г
  • Масло вершкове (заморожене)……………… 180 г
  • Екстракт ванілі ………………. 1 ч. л.
  • Яєчний жовток ………………. 2 шт.
  • Оцет рисовий (яблучний) 4,5 -9 % ……………… 1 ч. л.
  • Начинка:
  • Полуниця …………………… 500 г
  • Крохмаль …………………. 2 ст. л.
  • Цукор ……………….45 г
  • Цедра лимона …………. ½ Ч. л.

Приємного апетиту ну і насолоди з полуничними пирогами!