Маринад для курки — 13 кращих рецептів приготування

Маринад для курки. Давним-давно минули ті часи, коли птицю просто насаджували на вертел і засмажували над вогнем без солі і будь-яких ароматних трав. Зараз будь-яка господиня прагне приготувати курку так, щоб від одного тільки аромату потекли слинки, а м’ясо стало ніжним і дуже смачним. І кращим способом домогтися такого ефекту є маринування.

Оскільки куряча м’якоть сама по собі не дуже жорстка, то та інгредієнти для її насичення намагаються вибрати не занадто «агресивні», які підкреслять її легкість і не перетворять м’ясні волокна в «не прожевываемую гуму».

Найкращими супутниками домашньої птиці є «м’які» і ароматні мелені перці. Тонку смакову нотку привносять розмарин з чебрецем, а також каррі. Остринки додає імбир і чілі. Кмин ж з базиліком та орегано навіває чарівність пікантності.

Пропонуємо до вашої уваги перевірені прості, одночасно неймовірно ніжні і обурливо смачні маринади, розраховані на 1-1,5 кг свежеохлажденной курячої продукції. Причому комбінації цих спецій і трав дозволяють вдало замаринувати курку цілком, так і окремі її частини.

У всіх описаних нижче рецептах бажано витримати тушку в обмазці або приготованому соусі від 4-х до 8-ми годин. Потім можна готувати у духовці, так і в грилі, і навіть на мангалі.

1. Гриль-маринад з готової суміші спецій для цілої курки

Любителям курки-гриль не обов’язково ходити тепер за своїм ласощами до найближчого магазину швидкого харчування. Досить легко і просто добитися аналогічного смаку в домашніх умовах. Тим більше, що зараз в гіпермаркетах на стендах зі спеціями продаються пакетики з готовою сумішшю для гриля.

Інгредієнти:

  • Приправа для курки-гриль – 1 пакетик.
  • Олія соняшникова – 3 ст. л.
  • Сіль – 1-1,5 ч. л.

Приготування:

Висипаємо приправу для гриля в чашку і додаємо до неї сіль дрібного помелу. Щоб було простіше натерти тушку, вливаємо олію і ретельно розмішуємо. Отриманою кашкою натираємо тушку і залишаємо її в прохолоді насичуватися ароматною сумішшю.

Приємного апетиту!

2. Індійський кефірний каррі-маринад для курки

Ні для кого не секрет, що в Індії практично всі страви готуються з різними яскравими спеціями за смаком. Чого тільки коштує каррі, складається з таких мелених приправ, як мускатний горіх, гірчиця, чилі і кмин з коріандром! А якщо до такого запаморочливій складу ще додати свіжого часничку і розвести кефіром, то вийде прекрасна «тандурі чікен».

Інгредієнти:

  • Кефір – 1 склянка.
  • Зубчик часнику – 5-7 шт.
  • Каррі – 1-2 ст. л.
  • Сіль – 1 ч. л.

Приготування:

В каррі раздавливаем через прес або настругаем тонкими завитками через тертку з дрібними осередками часникові зубчики. Підсолюємо і вливаємо кефір. Розмішуємо і даємо «ядерної» рідини розкритися у всій красі ароматів. Заливаємо отриманим маринадом курку і круговими рухами втираємо його в шкуру і м’ясо птиці. Залишаємо на пару-трійку годин в теплі.

Приємного апетиту!

3. Лимонно-кефірний маринад з прованськими травами

Замість оцту завжди можна для птиці додати цитрусовий сік або розведену лимонну кислоту. Легка кислинка чудово гармонує з різною свіжої і сушеної зеленню. І хоча моїй родині не дуже подобаються «різкуватий» прованські трави, все ж ми знайшли цікавий рецепт, в якому вони припали «просто в тему».

Інгредієнти:

  • Кефір – 1 склянка.
  • Зубчик часнику – 3 шт.
  • Лимонний сік – 2 ст. л.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Мелений чорний перець, прованські трави – ½ ч. л.

Приготування:

Подрібнюємо часник на дрібній тертці і приправляємо прованськими травами з меленим перцем. Додаємо сіль і перетираємо до однорідної кашки. Розводимо отриману суміш спочатку лимонним соком, а потім кефіром. Заливаємо отриманим маринадом птицю і прибираємо її в холод.

Приємного апетиту!

4. Кисло-солодкий томатний маринад

Кислота, яка міститься в помідорах, досить легко справляється з розм’якшенням м’ясних волокон навіть величезних бройлерів. А для більш апетитного аромату і ніжності бажано додати солодкої паприки і меду.

Інгредієнти:

  • Томатний сік – 1 склянку.
  • Лимонний сік – 2 ст. л.
  • Мед – 1 ст. л.
  • Мелена солодка паприка, чорний перець, сіль – по 1 ч. л.

Приготування:

Томатний сік досить легко замінити пастою (1 ст. л. розлучається склянкою води і злегка підсолювати). Але краще взяти натуральний сік з домашніх помідор. У ньому розчиняємо мед з лимонним соком і спеціями. Виливаємо цей склад на птицю і періодично перевертаємо її для рівномірного маринування.

Приємного апетиту!

5. Маринад на основі соєвого соусу і часнику

Вже більше двох десятиліть в нашу кулінарію міцно увійшов соєвий соус. Він став своєрідним замінником солі і добавкою, яка віддалено нагадує аромат копчення. Додаючи до нього часник і гірчицю, можна приготувати маринад, який просочить будь-яку частину курки буквально за пару годин.

Інгредієнти:

  • Зубчик часнику – 4 шт.
  • Соєвий соус – 3 ст. л.
  • Оливкова олія – 2 ст. л.
  • Гірчиця, суміш перців – по 1 ч. л.

Приготування:

Першим ділом подрібнюємо зубчики часнику пресом. Потім розчиняємо цю кашку разом з гірчицею і перцем в соєвому соусі. Доливаємо соняшникової олії і гарненько збовтуємо. Цим соусом обмазуємо тушку зі всіх сторін і відправляємо її в закритій тарі в холодильник для маринування.

Приємного апетиту!

6. Часниково-кефірний маринад з вустерширським соусом

Кефір по достоїнству визнається гурманами як кращий супутник пташиного м’яса. Завдяки йому м’якоть залишається не тільки соковитою, але ще і набуває майже шовкову ніжність. Вишуканості кисломолочному продукту надає вустерширський соус і улюблені спеції. Єдине «але» — для кращого насичення таким складом курочці буде потрібно ціла ніч, тому для урочистостей і пікніків слід маринувати її заздалегідь.

Інгредієнти:

  • Кефір – 1 л.
  • Зубчик часнику – 3 шт.
  • Вустерширський Соус – 2 ст. л.
  • Лимонна цедра – від ½ лимона.
  • Сушений розмарин, мелений чорний перець, сіль – по 1 ч. л.

Приготування:

Подрібнивши часникові зубки і лимонну цедру на дрібній тертці, з’єднуємо їх з меленими спеціями і сіллю. Відправляємо їх у кефір кімнатної температури і вливаємо темний пікантний соус. Збиваємо і через чверть години занурюємо в цей склад курочку.

Приємного апетиту!

7. М’який сметанний маринад для курки з зеленню

Здавалося б, сметана надає будь-якій страві приємну вершкову нотку. А у випадку з птахом навпаки зберігає приємний смак курятини, ще більше його розкриваючи.

Не дарма ж східні чоловіки так люблять готувати шашлик з ароматом зелені та кисломолочного продукту. Зникають відволікають сторонні присмаки і отримуєш задоволення від цього запаху м’яса.

Інгредієнти:

  • Сметана – 5 ст. л.
  • Зелень петрушки і кропу – по ½ пучка.
  • Зубчик часнику – 3 шт.
  • Мелений чорний перець, сіль – за смаком.

Приготування:

Дрібно рубаємо зелень кропу і петрушки, намагаючись видалити жестковатые стеблинки. Тонкою соломкою нарізали зубчики часнику. Присаливаем і перчимо. З’єднуємо зі сметаною і ретельно розмішати, обмазуємо все тільце курочки. Залишаємо в холодильнику, обов’язково упакувавши в поліетиленовий мішок або щільно закриту тару.

Приємного апетиту!

8. Лимонний маринад

Дуже часто курка, особливо на мангалі, виходить сильно суха з-за того, що вся волога дуже швидко випаровується при смаженні. Уникнути подібного допомагає цитрусовий сік або розведена водою лимонна кислота. Верхні волокна м’яса під впливом едковатого маринаду злегка стискаються і утримують всю соковитість всередині. Головне, не перетримати птицю, щоб вона не встигла просочитися заливкою і повністю не висохла.

Інгредієнти:

  • Лимон – 1 шт.
  • Зубчик часнику – 5 шт.
  • Олія оливкова – 50 мл
  • Мелений чорний перець, сіль, чебрець – за смаком.

Приготування:

Розрізаємо лимон навпіл і вичавлюємо з нього всю рідину. Відразу прибираємо всі кісточки, щоб вони не надали м’яса гірчинку. Вливаємо масло оливи і всипаємо по дрібці спецій.

Щоб згустити і надати пікантну нотку, в отриману масу на дрібній тертці подрібнюємо часникові зубки. Добре перемішавши, промазуємо цим складом тушку і даємо пару годин помариноваться в прохолоді.

Приємного апетиту!

9. Соєвий маринад

Соєвий соус вже сам по собі чудовий маринад. Однак, кулінари дуже люблять експериментувати зі всілякими добавками, щоб отримувати різні цікаві смаки. Збільшуючи або зменшуючи кількість часнику або гірчиці, можна надати більш пікантну або гостру нотку. Масло допомагає своєю тонкою плівкою утримати маринад усередині м’яса, а верхнього шару дозволяє красиво зарум’янитися.

Інгредієнти:

  • Соус соєвий – 70 мл
  • Зубчик часнику – 3 шт.
  • Олія оливкова – 3 ст. л.
  • Гірчиця рідка – 1 ч. л.
  • Мелений чорний перець, сіль – за смаком.

Приготування:

Подрібнюємо часник до стану кашки і змішуємо з рідкої гірчицею. Вливаємо соєвий соус з оливковою олією і приправляємо меленим чорним перчиком і буквально дрібкою солі. Збиваємо виделкою до однорідності і обмазуємо курку всередині і зовні отриманим складом. Через 2 – 6 годин можна запікати або смажити на мангалі.

Приємного апетиту!

10. Гірчичний маринад

Не знаю кому як, а мені найбільше з курочкою подобається гірчиця. Хоч вмочати в неї шматочки м’яса, хоч просочити нею птицю і потім засмажити. Мало того, що грудка і інші частини стають більш м’якими, так ще і апетитний аромат просто зводить з розуму.

Інгредієнти:

  • Гірчиця – 5 ст. л.
  • Оливкова олія – 3 ст. л.
  • Лимонний сік – 2 ст. л.
  • Мелений чорний перець, сіль – за смаком.

Приготування:

Домашню гірчицю на огірковому розсолі (любо будь-яку іншу готову) з’єднуємо з оливковою олією і соком лимона. Трохи підсолюємо і приправивши свіжомеленим чорним перцем, збиваємо за допомогою віночка до однорідної трохи густоватой консистенції.

Замаринувати курочка в такому гірчичному маринаді може всього за півгодини. Але все ж найкраще витримати приємно пахла різкуватій обмазці пару-трійку годин – тоді можна отримати набагато більше соковитості і м’якості страви.

Приємного апетиту!

11. Відео — Топ-3 Маринаду для курячого шашлику

Інгредієнти:

Маринад #1 Маринад #2 Маринад #3
  • Курка – 500гр. Кінза – 1уп. Ананас – 4ст.л.
  • Каррі – 0,5 ст. л. Зелений лук – 4 Соєвий соус – 2ст.л.
  • Імбир – 0,5 ст. л. Часник – 2 зуб. Сіль – за смаком
  • Томат. паста – 1ст.л. М’ята – 3 л. Масло – 1 ст. л.
  • Лимон – 1\3шт. Лайм – 1\3шт. Оцет – 0,5 ст. л.
  • Часник -3 зуб. Соєвий соус – 2ст.л. Орегано – 1ч.л.
  • Йогурт – 3ст.л. Масло – 1ст.л. Паприка – 1ч.л.
  • Помідори – за смаком Гострий соус – 1ст.л. Чилі – 0,5 ч. л.
  • Перець – за смаком Часник – 2 зуб.
  • Цибулю, перець – за смаком

Деякі поради:

Щоб просочення краще проникла в нижні шари м’яса, грудку і стегенця на тушці бажано злегка надрізати або проколоти до самої кістки. Також можна ввести суміш спеціальним кулінарним шприцом.

До речі, зовсім не обов’язково додавати в кожен часник маринад. Виходять і без нього просто шикарні соуси! Також ніхто не забороняє замість подрібнення зубки нарізати на дольки і втикати їх в пташину м’якоть.

А якщо додати масло, то його можна вибрати на свій розсуд: оливкова або соняшникова – вони, в принципі, цілком взаємозамінні.

Якщо залишається маринад, то ви легко з його допомогою приготуєте чудовий гарнір: всього і справ, що опустити в нього на 20-30 хвилин картопляну нарізку і потім її запекти на деку або ж загорнути у фольгу і відправити на мангал.

Приємного апетиту і смачної запеченої курки, промаринованной в комбінованих соусах цілком!