Маринад для курячих крилець — 13 кращих рецептів

Маринади для курячих крилець. Чому в останні роки стали так популярні курячі крильця? Адже їх не тільки дачники запікають на мангалі, але навіть у досить солідних закладах подають як пікантною закуски до пива.

Це страва, безумовно, смачне і досить своєрідне. Але в ньому насправді дуже мало м’яса і багато кісточок. Так чому ж людям подобається таке не ситне поєднання? «Самий цимус» в тому, що ці запечені курячі частини неймовірно ароматне і післясмак від них залишається шалено апетитне. Тому їх хочеться знову і знову.

А досягається такий ефект завдяки правильно підібраним спецій і компонентів маринаду. Він може складатися як одного тільки з соєвого соусу, так і з цілої комбінації спецій.

Щоб ви могли порадувати себе і своїх близьких смачними курячими крильцями, запеченими в вашій домашній духовці, рекомендую спробувати наведені нижче маринади. Вони вже випробувані і схвалені членами нашої сім’ї. Кількість інгредієнтів вказується таке, якого вистачить на маринування цілого кілограма курятини. Причому не тільки крила, але й інші частини птиці ви можете з легкістю наситити дивовижними соусами, а потім гарненько прожарити.

1. Барбекю-маринад для курячих крилець в духовці

Раніше для отримання специфічного присмаку барбекю досить часто купували спеціальний американський маринад в пляшечках. А потім подруга поділилася своїм домашнім рецептом. Соус зберігає в собі всі звичні нотки BBQ, але за собівартістю раз в 5 виходить дешевше!

Інгредієнти:

  • Яблучний оцет, шашличний кетчуп, соус Вустершир» — по 4 ст. л.
  • Сіль, мелений чорний перець, паприка, суха гірчиця – по 1/3 ч. л.

Приготування:

1. У глибокій мисці для маринування з’єднуємо спочатку рідкі інгредієнти (соус з оцтом і кетчупом), збовтуємо до однорідності. Потім всипаємо сипучі компоненти і знову гарненько перемішуємо.

2. Крила слід маринувати в такому соусі близько години, а потім запікаємо в духовці всього лише півгодини при 200-220 градусах.

Приємного апетиту!

2. Універсальний пряно-гострий маринад для курки

Досить часто дорослі воліють «погризти» крильця в душевній компанії. В такі моменти справа не обходиться без алкогольних напоїв. З ними краще всього йдуть пряно-гострі закуски. Тому і курочка з пікантними нотками буде «в тему».

Інгредієнти:

  • Соєвий соус, перекручений китайський гострий перець – по 4 ст. л.
  • Мед, яблучний оцет – 2 ст. л.

Паприка, сіль дрібного помелу – по ½ ч. л.

Приготування:

1. В суміші яблучного оцту з соєвим соусом розчинний рідкий мед. Потім покладемо китайський перець (він продається в невеликих баночках і по консистенції чимось схожий на аджику, але його ні з чим не сплутати на полиці з соусами і приправами). Приправимо сіллю з паприкою і взбивающими рухами виделкою або вінчиком доведемо до стану однорідного трохи густоватого соусу.

2. В такому маринаді крилець достатньо провести 20-30 хвилин, щоб добре насититися пряно-гострими нотками. Запікаємо 40 хвилин при 180 градусах.

Приємного апетиту!

3. Рецепт цибульного маринаду для крилець курки

Хоча й кажуть, що цибуля не дуже поєднується з курочкою, все ж його соковита м’якоть не гірше будь-якого ківі розм’якшує жестковатые волокна. Добре просочившись, м’ясо практично починає відставати від кісточок, але утримується шкуркою. Тому при запіканні закуска виходить зовні хрустка, а всередині дуже соковита і м’яка.

До речі, відмінним компаньйоном до такої страви буде сирний соус або ж можна подрібнити шматочок твердо плавленого сорту і посипати їм практично в кінці запікання, щоб він розплавився як-би обволік собою смачні крильця.

Інгредієнти:

  • Майонез на лимонному соці – 5 ст. л.
  • Ріпчаста цибуля – 2-3 шт.
  • Сіль, мелений чорний і червоний перець, паприка, суха гірчиця – по ½ ч. л.

Приготування:

1. Щоб цибуля краще віддав свій сік, перекручуємо його на м’ясорубці або подрібнюємо до стану кашки. Прибрати сильну гіркоту нам допоможе майонез з лимонним присмаком – додаємо його в отриману масу, приправляємо сухими спеціями і сіллю, а потім все перемішуємо.

2. Опускаємо в чашу крила, і мнущими рухами обмазуємо їх небагато їдким маринадом. Через півгодини-годину можна відправляти їх в духову шафу на 25-35 хвилин і смажити при температурі 180-220 градусів. Якщо посиплемо зверху сирної стружкою, то залишаємо в спеці печі ще на 5 хвилин, щоб вона повністю розтопився.

Приємного апетиту!

4. Курячі крильця в медово-соєвому соусі

Недарма китайці поєднують непоєднуване! Солонуватий соєвий соус в парі з медом дає досить оригінальний присмак пташиному м’ясу. До того ж на поверхні створюється тонка глазурована плівка, яка робить нелюбиму багатьма толстенькую шкірку дуже тонкою і хрусткою. Від себе в рецепті ми ще додаємо лимонний сік, який повністю замінює сіль і надає страві тонку цитрусову нотку.

Інгредієнти:

  • Соус соєвий, мед – 5 ст. л.
  • Лимонний сік – 2 ст. л.
  • Мелений чорний і червоний перець – по ½ ч. л.

Приготування:

1. На паровій бані розтоплюємо мед, щоб він придбав рідку консистенцію, але не перегреваем його, щоб він не втратив свої якості і корисні властивості.

2. Вливаємо в нього соєвий соус з лимонним соком, додаємо червоний і чорний мелені перець і збиваємо до стану злегка коричневою рідкої маси.

3. Витримуємо крила в такому солодко-кислому соусі близько години, а потім запікаємо при 200 градусах до гарної тонкої скоринки.

Приємного апетиту!

5. Медово-гірчичний соус для маринування крилець до пива

У пивному ресторані друзям дуже подобалися гостро-пряні крильця на закуску. Вони навіть скоріше не заради пінного напою туди ходили, а щоб поласувати цими хрусткими шматочками. Як ні намагалися з’ясувати секретний рецепт – нічого не вийшло. Однак шляхом експериментів виявилося, що аналогічного смаку можна домогтися шляхом маринування курки в гірчиці з медом.

Інгредієнти:

  • Рідка гірчиця «Російська» – 6 ст. л.
  • Рідкий гречаний мед – 2 ст. л.
  • Сіль, мелений чорний перець – по ½ ч. л.
  • Кунжутне насіння – для посипання.

Приготування:

1. В свіжу гірчицю (можна і самостійно приготувати на огірковому розсолі) додаємо сіль дрібного помелу і перчик. Вливаємо пару ложок рідкого меду – бажано гречаного – саме його специфічна нотка надає «ту саму родзинку». Збиваємо до однорідної маси і натираємо нею курячі крильця.

2. Через 40-60 хвилин відправляємо заготовку в духовку на решітці запікати при 190 градусах протягом 25-30 хвилин. Готову закуска щедро посипати кунжутним білими насінням.

Приємного апетиту!

6. Гірчично-соєвий маринад для запікання крил птахи

Досить цікавий аромат дає поєднання гірчиці з соєвим соусом. Однак їх суміш може зробити запекаемое страву трохи сухуватим, тому обов’язково додаю трохи соняшникової олії, яке обволікає шматочки і утримує маринад разом з курячим соком всередині крилець, тим самим усуваючи проблему.

Інгредієнти:

  • Соус соєвий – 5 ст. л.
  • Гірчиця рідка, олію соняшникову – по 3 ст. л.
  • Сіль, улюблені спеції – за смаком.

Приготування:

1. В соєвий соус вливаємо олію і додаємо гірчицю. Трохи підсолюємо і за допомогою віночка разбалтываем до стану маринаду. При бажанні можна приправити улюбленими спеціями для шашлику, але і без них вийде досить смачно.

2. Перемішуємо маринад з крилами і даємо їм пройнятися близько години. Потім смажимо на сковорідці або решітці в розігрітій до 190 градусів духовці близько півгодини.

Приємного апетиту!

7. Як замаринувати крильця, щоб потім запекти їх в паніровці?

Чому всі так люблять крильця KFC? Все тому, що в складі їх маринаду і в самій хрусткій паніровці міститься секретний набір з 11 спецій. Нехай у нас немає цього складу, але ми можемо приготувати вдома нітрохи не гірше і навіть ще смачніше!

Інгредієнти:

  • Панірувальні сухарі, борошно – по 3-4 ст. л.
  • Майонез – 6 ст. л.
  • Зубчик часнику – 2-3 шт.
  • Каррі, мелений імбир, паприка, суха гірчиця, сіль, мелений чорний і червоний перець – по 1 ч. л.
  • Яйце – 2 шт.

Приготування:

1. У майонез висипаємо всі спеції і видавлюємо через прес часникові зубчики. Ретельно перемішуємо і в отриману масу викладаємо крильця. Гарненько їх натираємо ароматним складом і залишаємо в холодильнику на кілька годин.

2. Перед запіканням в паніровці слід приготувати цей «хлібний шар». Промариновані крильця занурюємо спочатку в борошно, потім у збиті яйця і завершуємо обвалювання в дрібних сухарики з улюбленими спеціями (або запропонованими вище, але в кількості по 1 щіпці). Дати полежати пару хвилин, а потім знову змочити яєчною масою і покрити панірувальними сухарями.

3. Випікаємо на деку, застеленому пергаментом, до появи яскравою рум’яної скоринки близько 30 хвилин при 180 градусах.

Приємного апетиту!

8. Найпростіший східний маринад для курячих крилець з хрусткою скоринкою

Ніхто не вміє так смачно готувати м’ясо, як східні народи. Вони змішують багато свіжих спецій, приправ і соусів, щоб вийшла ціла феєрія гармонійних ароматів. Чи не обов’язковим елементом майже завжди в маринадах зустрічається часник.

Оскільки не завжди будинку є всі найсвіжіші розсипчасті пряно-гострі інгредієнти, то з часом ми знайшли для себе найпростіший рецепт, який допомагає в будь-яких ситуаціях: хоч для шашлику, хоч для запікання в духовці будь-якого м’яса.

Інгредієнти:

  • Соус соєвий – 1 стакан.
  • Зубчик часнику – 3-4 шт.
  • Паста томатна, мед – по 3 ст. л.
  • Мелений чорний перець, чилі мелений – по 1 ч. л.
  • Зелень кропу, петрушки, кінзи – по смаку

Приготування:

1. Зелень дуже дрібно кришимо і висипаємо в ємність для маринування. Туди ж пропускаємо через прес часникові зубчики. Приправляємо меленим перцем і чилі (останній можна додати трохи менше або взагалі виключити, якщо не переносите надто гострі страви).

2. Додаємо мед з томатною пастою і заливаємо соєвим соусом. Перемішуємо і через пару хвилин можна в цьому складі маринувати м’ясо. Для курки досить 30-180 хвилин, а ось свинину і яловичину краще витримати 6-12 годин.

3. Запікаємо крильця в розігрітій до 200 градусів духовий печі не менше півгодини. Готову страву можна додатково посипати рубаною зеленню або кунжутним насінням.

Приємного апетиту!

9. Часниково-майонезний маринад для крилець

Особливий пікантний смак будь птиці надає часник. Але якщо використовувати його в чистому вигляді, то і при запіканні буде трохи різкуватий лоскотливий горло запах, та й саме готове м’ясо буде з легкою гіркуватістю.

Приємний аромат і апетитний післясмак допомагає зберегти часнику майонез. Легку гостринку і запашний відтінки краще всього надати сумішшю свіжомелених перців.

Інгредієнти:

  • Майонез «Провансаль» — 180 мл
  • Зубчик часнику – 4-5 шт.
  • Суміш перців, сіль дрібного помелу – 1 ч. л.

Приготування:

1. Зубчики часнику подрібнюємо за допомогою преса. Відразу додаємо до отриманої кашки майонез і присмачую сумішшю мелених перців. Підсолюємо і збиваємо виделкою до однорідної густої маси.

2. Обмазуємо нею крила і складаємо їх в закриту ємність. Даємо м’яса птиці просочитися пікантними ароматами протягом 2-5 годин у холодильнику. Потім укладаємо заготовку на деко і відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на 30-40 хвилин.

Приємного апетиту!

10. Сухий маринад для курячих крилець, щоб потім запекти в пивному клярі

Досить цікавими виходять мариновані крильця, запечені в клярі. Однак, щоб рідке тісто краще «прилипло» до шматочках птахи, вони повинні бути сухими. Отже, вологі маринади не зовсім підходять для такої страви. Але є прекрасний вихід! Натерти заготівлю сумішшю із сухих сумішей і дати їм наситити м’ясо своїми нотками.

Інгредієнти:

  • Пиво, борошно – по 1 склянці.
  • Яйце – 1 шт.
  • Крохмаль картопляний – 2-3 ст. л.
  • Сіль дрібного помелу, чорний і червоний мелені перець, італійські трави, паприка, сухий імбир, суха гірчиця – по 1 ч. л.

Приготування:

1. З’єднуємо всі сухі спеції і приправи в одній чашці. Висипаємо їх у чашу з промитими і ще вологими курячими крильцями. Добре перемішуємо і залишаємо в «сухому» маринаді на 4-8 годин (бажано в закритій ємності в холодильнику).

2. Готуємо пивний кляр. У пиві розводимо борошно та для більшої в’язкості вбиваємо свіже яйце. Підсолюємо і додаємо картопляний крохмаль, щоб вийшло рідко-тягнеться з ложки тісто. Занурюємо в цей кляр промариновані заготовки і укладаємо на вистелений пергаментом деко. Відправляємо запікатися при 190 градусах протягом 30-40 хвилин.

Приємного апетиту!

11. Маринад для соковитих крилець, запечених в рукаві

Дуже багато людей вважають за краще готувати страви на пару або в рукаві, щоб в продуктах зберігалася максимальна корисність і соковитість. Ніхто не забороняє таким же чином вчинити і з крильцями. Але в первісному вигляді навіть з сіллю і перцем вони все одно будуть досить прісними, тому рекомендую приготувати дуже простий маринад.

До речі, не тільки курку, але і картоплю і навіть овочі теж можна наситити подібним соусом для додання пікантно-вишуканого смаку.

Інгредієнти:

  • Майонез «Провансаль» — 5 ст. л.
  • Соєвий соус, гірчиця рідка – по 3 ст. л.
  • Зелень кропу – 1 пучок.
  • Сіль, мелений чорний перець, спеції – за смаком.

Приготування:

1. Свіжий кріп добре промиваємо й обсушуємо. Видаляємо жестковатые стеблинки, м’які ж листочки рубаємо як можна дрібніше або ж перетворюємо в кашку за допомогою блендера.

2. Додаємо до зеленій масі гірчицю з майонезом і соєвим соусом. Приправляємо сіллю і перцем. Також за смаком можна додати спеції для шашлику або будь-які інші, які ви віддаєте перевагу. Перемішуємо і обвалюємо в отриманій масі заздалегідь вимиті і обсохлі крильця.

3. Маринуємо 1,5-4 години, а потім укладаємо разом з маринадом в рукав для запікання і закріплюємо його по краях. Робимо кілька проколів у верхній частині пакета, щоб повітря не тільки циркулював всередині, але і виходив назовні. Тушкуємо в духовці при 200 градусах близько 25-35 хвилин. Для рум’яної скоринки розрізаємо верхню частину рукава і вмикаємо на 5-10 хвилин режим конвекції або гриля.

Приємного апетиту!

12. Гірчично-вершковий маринад для найніжніших курячих крилець в духовці

Погодьтеся, що найчастіше до курочці ми подаємо сметанні соуси, тому що яскрава вершкова нотка як не можна краще гармонує з м’ясом птиці. Так чому б не наситити м’ясо цим ароматом? Адже молочні кислоти досить добре розм’якшують волокна.

Причому не тільки крила, але і будь-які інші частини свійської птиці (включаючи індичку й гуску з качкою) чудово просочуються і стають набагато ніжніше. Додатковим «размягчителей» виступає гірчиця. До того ж вона надає невелику пікантності страві.

Інгредієнти:

  • Вершки – 1 склянку.
  • Рідка гірчиця – 2 ст. л.
  • Сіль дрібного помелу – 1,5 ч. л.
  • Чорний мелений перець – ½ ч. л.

Приготування:

1. Розводимо в вершках рідку гірчицю і сіль з перцем. Заливаємо цим розчином частини тушки і даємо настоятися 4-8 годин, періодично перемішуючи для більш рівномірного маринування.

Замість вершків можна використовувати як сметану, так і ряжанку, і навіть пряжене молоко – все одно доб’ємося кремового післясмаку.

2. Викладаємо заготовку на решітку або деко і відправляємо в розігріту до 190 градусів духовку. Через півгодини виходить приголомшливе блюдо з хрусткою рум’яною скоринкою і яскравим вершковим ароматом.

Приємного апетиту!

13. Відео — Крильця на мангалі. Маринад для курячих крилець

Варто відзначити, що куряче м’ясо (не тільки крила), замариноване за наведеними вище рецептами, можна смажити на мангалі, в аерогрилі, в диво-пічці і навіть у вугіллі, загорнутим в декілька шарів фольги.

Причому до такої закуски часом навіть не потрібні соуси і кетчупи. Хоча на свій смак ви можете сервірувати апетитні крильця будь-якими добавками. Підійдуть навіть часникові грінки і мариновані «по-швидкому в пакеті» огірки.

А якщо ви будете використовувати запечене страву в якості другої страви, то варто приготувати гарнір з повітряного картопляного пюре, гречки або легкого овочевого салату з невеликою остринкой.

Приємного апетиту і найсмачніших курячих крилець, запечених в духовці!