Грибна ікра з опеньків — 6 найсмачніших рецептів на зиму

Грибна ікра – дуже цікава заготовка, яку в нашій родині закручують, скільки себе пам’ятаю. Вона послужить заправкою для грибних супів, других страв, намазкой на хліб або просто повноцінної закускою. Виходить дуже смачною. Любителі грибів оцінять.

Сьогодні ми розглянемо рецепти цієї заготовки на основі опеньків. Також подивіться рецепти як ми їх маринували. Якщо вам довелося зібрати відерце цих красивих грибочків, пропоную вибрати варіанти приготування грибної ікри. Взимку вона вас неодмінно виручить, коли захочеться чогось смачного і швидше.

1. Грибна ікра з опеньками, морквою і часником

Дуже смачна і насичена закуска. Можна подавати з макаронними виробами або іншими другими стравами. Можна просто намазати на хліб або їсти ложкою. У будь-якому випадку буде смачно!

Інгредієнти:

  • Півкіло опеньків;
  • 10 столових ложок олії;
  • 5 цибулин;
  • Сіль і перець мелений на смак;
  • 5-7 маленьких морквин;
  • Головка часнику середнього розміру.

Приготування:

1.Гриби треба відварити. Спочатку 10 хвилин в одній воді, потім злити воду і повторити варіння в інший, вже півгодини. Зважувати після варіння. Нам знадобиться півкіло відварені опеньки. Остудити, пропустити через м’ясорубку. Користуйтеся середньої насадкою.

2.Моркву очистити, теж подрібнити м’ясорубкою. Також вчинити з цибулею. На невеликій кількості олії обсмажити спочатку цибулю до легкого рум’янцю. Потім перекласти в каструлю. Замість нього тепер посмажити моркву.

3.Морква прибрати до цибулі. На сковороді обсмажити гриби. Лише масла потрібно додати більше, приблизно 5 столових ложок. Смажити хвилин 5 або 7.

4.У каструлі розмішати 3 обсмажені маси. Підсолити і приправити на смак. Влити пару ложок олії і тушкувати під кришкою хвилин 10. Її потрібно частенько розмішувати при цьому.

5.У миску видавити пресом часник. Можна також натерти теркою. Додати його в основну масу і згасити ще п’ять хвилин. Після того, як маса охолоне, її можна подавати до столу.

2. Простий рецепт грибної ікри з опеньків на зиму

Запасіться баночками такої чудесної закуски на зиму. Тим більше, приготувати її не складно. Ми зробимо її з опеньків. Але можна приготувати і з інших грибів. Можна використовувати декілька видів одразу.

Інгредієнти:

  • Кілограм грибів у відвареному вигляді;
  • 2-3 цибулини;
  • Стакан пісного масла без запаху;
  • Часник на смак;
  • Сіль і мелений перець на смак.

Приготування:

1.Гриби помити, прибрати все зайве. Відварити їх у воді, після закипання 10 хвилин. При цьому додати столову ложку солі. Потім воду злити, гриби промити і повторити таку ж варіння, тільки без солі. Варити другий раз потрібно хвилин 20.

2.Потім злити воду, гриби відкинути на друшляк. Дочекатися, поки вся вода стече.

3.Цибулю почистити, подрібнити його в м’ясорубці.

4.У ту ж миску, до цибулі пропустити на м’ясорубці гриби.

5.У сковороді розжарити все кількість олії. Відправити туди суміш цибулі і грибів. Посолити і приперчити на смак. Спочатку маса стане активно виділяти вологу, яка швидко випарується. Потім всі загусне і стане смажитися. Коли вся вода випарується, на поверхні почнуть з’являтися бульбашки масла, маса готова. За пару хвилин до зняття з плити придушити сюди пресом часник.

6.В чисті банки розкласти отриману масу. Закрити кришками, можна звичайними капроновими. Коли вміст охолоне, потрібно зберігати його в холодильнику.

3. Як приготувати ікру з опеньків на зиму з цибулею та морквою

Рецепт цієї ікри дуже простий. Виходить вона неймовірно смачною і насиченою. Можна зберігати її всю зиму або з’їсти відразу. Не можна не відзначити той факт, що для зберігання необов’язково мати підвал або льох. Адже можна тримати в холодильнику або навіть на кухонній полиці, адже ікра вже пройшла стерилізацію.

Інгредієнти:

  • Кілограм грибів в чистому вигляді;
  • За смаком сіль і мелений перець;
  • Пару середніх морквин;
  • 50 мл олії;
  • Пару великих цибулин.

Приготування:

1.Опеньки помити і, де потрібно, зачистити. Помістити в каструлю і залити водою, з хорошим запасом. Помістити на плиту. Дочекатися скипання. Перед цим і перший час кипіння буде наростати піна. Це результат виділення білків. Її обов’язково потрібно прибирати.

2.Потім всипати сюди 2 столові ложки солі, розмішати. Відварити 35 хвилин, на невеликій потужності. Потім перемістити опеньки на друшляк і промити їх, дуже старанно.

3.Тепер підготуємо овочі. Очистимо їх. Моркву нарізати невеликими шматочками, а цибулю півкільцями. У сковороді розжарити олію і підрум’янити там їх до напівготовності. Вони повинні стати м’якше і трохи поміняти в кольорі.

4.Тепер з’єднати гриби з овочевою засмажкою. Відправити їх у м’ясорубку і прокрутити через середню решітку. Масу посолити і приперчити на смак. Повернути в ту ж сковороду і протушкувати на невеликій потужності плити півгодини.

5.Підготувати банки і кришки. Їх досить ретельно промити, стерилізувати не потрібно.

6.Масу в гарячому вигляді розкласти по банках. Потрібно щільно утрамбувати її ложкою, щоб не залишалося повітряних кишень. Доверху закладати не потрібно – приблизно по плічка. Прикрити кришками, не закриваючи їх щільно.

7.Розставити банки в духовку і включити нагрівання до 110 градусів. Закрити дверцята і залишити на 40 хвилин. Потім акуратно вийняти їх з печі, щільно закрити і перевернути на кришки. Залишити «під шубою» до повного охолодження.

4. Ікра з відварних опеньків з цибулею і часником на зиму

Один з найпростіших рецептів грибної ікри. Ми будемо використовувати опеньки, але і інші грибочки теж згодяться. Спробуйте!

Інгредієнти:

  • Кілограм грибів в чистому вигляді;
  • Щіпка лимонної кислоти;
  • 300 грам цибулі ріпчастої;
  • Сіль на смак;
  • 3 столові ложки олії;
  • 50 грам часнику.

Приготування:

1.Опеньки промити і відварити в підсоленій воді (приблизно 2 столові ложки солі) хвилин 40. Так ви убезпечите себе від несприятливих наслідків грибів.

2.Обсмажити на соняшниковій олії дрібно нарізану цибулю. На акуратність в даному випадку звертати увагу не варто. Адже потім ми все одно подрібнимо всю масу. Коли він подзолотится, додати сюди гриби. Смажити до готовності на невеликій потужності. Коли вся волога випарується, додати дрібно нарубаний часник і посолити за смаком. Можете додати спецій, за бажанням.

3.Гарячу масу перемістити в чашу блендера або подрібнити занурювальним прямо у каструлі. До цього моменту вже повинні бути простерилізовані банки з кришками. Розкласти по них ікру, зверху присипати лимонну кислоту. Закрити кришки і залишити остигати в перевернутому вигляді, під рушником.

Зберігаються банки в холодильнику або холодному підвалі.

5. Смачний, простий рецепт приготування грибної ікри з опеньків

Якщо вам довелося зібрати опеньків, то настійно рекомендую закрити хоч трохи грибної ікри. Взимку закуска виручає, коли хочеться чогось смачного, незвичайного і, одночасно, звичайного.

Інгредієнти:

  • Кілограм грибів;
  • Велика морквина;
  • Велика цибулина;
  • Часник на смак;
  • Приблизно склянку олії;
  • Столова ложка дев’яти процентного оцту;
  • Сіль і спеції на смак.

Приготування:

1.Гриби повинні бути чистими і добірними. Помістити їх у велику каструлю і залити водою, не доходячи до верху 2 сантиметри. Додати столову ложку солі з гіркою. Після закипання варити 10 хвилин. Піну при цьому потрібно прибирати.

2.Тепер воду потрібно злити, промити гриби. Знову залити водою і повторити варіння, тільки вже хвилин 30.

3.Знову гриби промити, дати стекти всій воді і помістити їх у м’ясорубку. Встановити дрібну решітку і прокрутити їх.

4.Цибулю дрібно нарізати. Морквину натерти теркою. Часник можна також протерти теркою або подрібнити в пресі. Також можна дрібно нарізати його за допомогою ножа. На сковороді розжарити олію і обсмажити все разом до готовності.

5.Гриби відправити до обсмаженою овочам. На невеликій потужності, часто помішуючи, потрібно посмажити масу близько півгодини. При цьому потрібно посолити і приправити на смак. Потім додати оцет, розмішати і вимкнути нагрів.

6.По чистим банкам розподілити грибну масу. Щільно придавлюйте ложкою, щоб не залишалося повітряних кишень. Якщо ви збираєтеся зберігати масу в холодильнику, відразу закрийте кришками і дайте охолонути. Якщо плануєте зберігати на кухні, то поставте банки в духовку і включіть нагрівання до 110 градусів. Прогрійте їх там разом з ікрою 40 хвилин. Потім закрутіть кришками, переверніть на них і укрийте ковдрою. Коли повністю охолоне, можна перевертати і прибирати на зберігання.

6. Відео – Грибна ікра, 3 рецепти заготівлі та консервації

Збираєтеся готувати грибну ікру? Подивіться це відео. Автор докладно розповість, як приготувати її і зберегти. Можна використовувати як опеньки, так і інші гриби.

Приємного перегляду!

З опеньків виходить дуже смачна ікра. Ці гриби самі по собі дуже гарні. Їх добре маринувати в цілому вигляді. Але, після збору грибів, часто залишаються поламані, які переросли або некрасиві. Куди ж їх дівати? В грибну ікру! Це відмінне застосування.

Як ви вже встигли переконатися, готувати ікру з опеньків зовсім не складно. Так само можна брати і інші гриби або взагалі зробити асорті. Головне, готувати з любов’ю. Адже це головний інгредієнт у всіх стравах!

Сподіваюся, сьогоднішня стаття допоможе й вам. Забирайте її собі в закладки або соціальні мережі – нехай і друзі дізнаються про рецепти смачної закуски. Заходьте до нас як можна частіше, адже ми запланували ще багато смачного! Бажаю вам успіхів! До швидких зустрічей!