Домашній хліб, як спекти смачний хліб в духовці

Без хліба складно уявити собі нашого життя. У магазинах зараз стільки різновидів, що очі розбігаються – на будь-який смак і навіть колір! Але куди приємніше з’їсти шматок запашного, ще теплого домашнього хліба.

Приготування хліба зовсім нескладне. Не обов’язково мати для цього спеціальний тістоміс, форми для випікання. Але якщо вони є, це теж дуже добре. Сьогодні ми розглянемо кілька нескладних рецептів домашнього, смачного хліба.

1. Житній хліб з житнього та пшеничного борошна без яєць

Для того щоб приготувати смачний житній хліб, не обов’язково мати хлібопіч. Адже можна зробити це в духовці.

Інгредієнти:

  • Півтори чайної ложки солі;
  • 150 грам борошна житнього;
  • Їдальня ложка цукрового піску;
  • 300 грам борошна пшеничного;
  • Півтори чайні ложки сухих дріжджів;
  • 300 грам води;
  • 2 столові ложки олії.

Приготування:

1.Воду нагріти до теплого, але не гарячого стану. Це можна зробити на плиті або в МІКРОХВИЛЬОВІЙ печі. Розчинити тут цукровий пісок і всипати дріжджі. Перемішувати потрібно до зникнення грудочок. Залишити в такому вигляді на 10 хвилин, ближче до джерела тепла.

2.Після цього, потрібно влити сюди масло і всипати сіль. Добре розмішати.

3.Обидва види борошна потрібно просіяти і, бажано 2 рази. Спочатку відправити у рідку масу житнє, всю відразу. Розмішати до кашоподібного стану.

4.Пшеничне ж борошно потрібно додавати по ложечці, перемішуючи масу після кожної. Адже її може піти менше, ніж задумано. Тісто має вийде стійким, але ще липким і м’яким. Змастити долоні маслом і трохи підім’яти його руками. Помістити в глибоку ємність і обтягнути зверху плівкою, не в контакт з тестом. Залишити в теплі на годину або більше. Воно має зрости приблизно в півтора рази.

«Теплим місцем» може послужити миска більшого розміру, наповнена не дуже гарячою водою. Просто встановіть посуд з тестом в цю миску.

5.Підготуйте дві форми для хліба. Ви можете використовувати металеві або одноразові з фольги, які продаються в супермаркетах. Руки вмочити в олію. Тісто трохи обім’яти. Розділити навпіл і викласти в кожну форму.

6.Залишити форми на столі, накрити серветкою. В такому вигляді вони постоять приблизно чверть години. Маса за цей час трохи відпочине і підросте. А тим часом розігрійте піч до 180 градусів.

7.Випікається хліб приблизно півгодини. Готовність перевіряється довгої дерев’яної шпажкою. Якщо після занурення в хліб вона залишається сухою, значить виріб готовий. Залишити його у формах ще на чверть години.

8.Потім його потрібно дати охолонути на решітці від духовки.

2. Пшеничний хліб з борошна першого та вищого ґатунку

З борошна першого сорту хлібець виходить особливо смачною. Спробуйте самі!

Інгредієнти:

  • 200 грам борошна першого сорту;
  • Повна чайна ложка солі;
  • Їдальня ложка масла пісного;
  • 250 мілілітрів води;
  • 200 грам борошна вищого сорту;
  • Повна чайна ложка сухих дріжджів.

Приготування:

1.В одну загальну миску просіяти два види борошна. Відміряйте по повній чайній ложці солі і дріжджів сухих (типу «Саф-Момент»). Всипати в борошно і все добре розмішати.

2.Воду потрібно підігріти, щоб вона стала теплою, терпимою пальця. Вливати її в суху суміш потроху, постійно підмішуючи дерев’яною ложкою. Коли вся вода буде в справі, влити олію і вимісити тісто руками. Робити це потрібно не менше десяти хвилин, розминаючи його і розтягуючи. Скачати його в колобок і прибрати у містку миску. Накрити кришкою і прибрати в тепло на 3 години. Можна поставити в теплу духовку.

3.За цей час воно підніметься приблизно в 2,5 рази. Потім його потрібно підім’яти і залишити на столі, під мискою на 5 хвилин. Після цього розтягнути його руками в подовжену корж, згорнути рулетик і скріпити його кінці, кругом. Тепер, підвертаючих донизу, знову зліпити кулю.

4.Укласти в промазану пісним маслом форму. Зверху кулаком прим’яти, щоб воно рівномірно розподілилася. Після чого накрити рушником і знову перемістити в тепле місце приблизно на годинку. За цей час воно має дорости до верху форми.

5.Нагріти духовку до 180 градусів. Тільки потім надсилати сюди хліб і випікати при цій же температурі приблизно 50 хвилин. Встановлювати потрібно на середній полиці, в центрі від бічних сторін.

6.Гарячий хліб вийняти з форми, встановити на решітці. Верхівку змастити водою, з допомогою силіконової пензлика. Накрити серветкою і залишити до охолодження.

3. Домашній хліб на кефірі з додаванням сметани

Бездріжджовий хліб набагато корисніше і довше залишається м’яким. Якщо готувати його на кефірі, не потрібно чекати тривалої расстойки. Замісив тісто і відразу відправив його у піч!

Інгредієнти:

  • Стакан теплого кефіру;
  • Третину склянки олії пісного;
  • Половина чайної ложки солі;
  • 2 склянки борошна;
  • Половина чайної ложки цукрового піску;
  • Столова ложка сметани;
  • Половина чайної ложки соди.

Приготування:

1.У суху посуд просіяти борошно. Додати туди ж сіль і розмішати.

2.Кефір, за кілька годин до початку приготування, потрібно поставити з холодильника на стіл. Адже він повинен бути теплим. Всипати до нього цукровий пісок і соду. Розмішуючи, ви помітите, що маса починає «рости».

3.Тепер до борошна потрібно налити кефірну суміш. Влити масло і все добре вимішати. Коли стане складно перемішувати ложкою, змастіть долоні пісним маслом і примніть руками. Потім перемістити вимішування на дошку або стіл, попередньо змащений маслом. Тісто потрібно розтягувати і м’яти хвилин 5.

4.Тепер сформувати довгастий батон або круглий хліб. Укласти на деко, вистелений пергаментом. Зробити для краси надрізи звичайним ножем. Зверху змастити сметаною.

5.До 190 градусів загострити духову піч. Відправити туди деко приблизно на півгодини. Потім дістати з духовки, накрити рушником і дати охолонути.

4. Простий рецепт хліба на сковороді, на воді і сухих дріжджах

Пропоную вам дуже простий спосіб приготувати хліб на сковороді.

Інгредієнти:

  • Пів-літра теплої води;
  • Борошно, скільки піде;
  • Чайна ложка солі;
  • Цукор на смак;
  • Чайна ложка сухих дріжджів.

Приготування:

1.У воді розчинити всі інгредієнти зі списку, крім борошна. Дати постояти хвилин 10, в теплому містечку.

2.Тепер невеликими жменями підсипати сюди попередньо просіяне борошно. Тісто у результаті повинно вийти м’яким і липким. Але, при цьому, не рідким.

3.Накрити серветкою і прибрати в тепло на пару годин. Коли воно добре підніметься, його знову потрібно вимісити.

4.Для приготування знадобиться широка сковорода, обов’язково з товстими стінками і дном. Змастити зсередини пісним маслом. Перекласти сюди тісто і дати йому підійти ще годинку в теплі.

5.Тепер включити плиту і на мінімальній потужності посмажити його під кришкою з двох сторін по 30 хвилин з кожного. Після вимкнення вогню, дати настоятися під кришкою ще півгодини.

5. Як приготувати хліб у мультиварці

Смачний і повітряний хліб можна приготувати в мультиварці. Тут же можна залишити тісто на расстойку перед випічкою. Це дуже зручно. Не потрібно витрачати багато посуду і стежити за тим, не підгоріла чи випічка в духовці. Розумна техніка рівномірно розподіляє температуру при випіканні, щоб виріб не підгоріло, було рум’яним і готовим зсередини.

Інгредієнти:

  • Борошно – приблизно 800 грам (може знадобитися більше або менше);
  • Їдальня ложка цукрового піску;
  • 5 столових ложок олії пісного;
  • Пів-літра теплої води;
  • Столова ложка дріжджів;
  • Неповна столова ложка солі.

Приготування:

1.В одній посуді змішати всі сухі інгредієнти, крім борошна. А саме, це дріжджі, цукор і сіль. Залити теплою водою. Вона повинна бути такої температури, щоб не відчувалася пальця.

2.Тепер, потроху підсипаючи борошно, попередньо просіяне, потрібно вимісити тісто. Воно повинно вийти м’яким, практично не липким і дуже пластичним.

3.Тепер його потрібно покласти в чашу мультиварки, змащену маслом. Включити режим «Йогурт» на годину. Натиснути кнопку старту і щільно надіти кришку. Це послужить підігрівом для тіста, щоб воно піднялося. Хвилин через 40 режиму роботи перевірте, чи не піднялося тісто доверху. Якщо так, то можна відключати.

4.Коли ви відкриєте кришку по закінченні роботи режиму, ви помітите, що маса добре підросла. Тепер потрібно встановити опцію «Випічка» на 55 хвилин. Потім перевернути його і випікати на тому ж режимі ще 50 хвилин.

5.Тепер, коли хліб готовий, залиште його без підігріву, під кришкою ще на півгодини. Потім дістати з форми і дати охолонути на решітці.

6. Відео – Смачний і ароматний хліб з сиром і часником

Побалуйте своїх близьких, приготувавши до обіду дуже смачний і ароматний хліб з часником і сиром. Він стане не тільки доповненням до основних страв, але і десертом до чаю або просто закускою. Готується дуже просто, з доступних продуктів. Автор ролика розповість вам докладніше.

Приємного перегляду!

Недарма казали на Русі, що хліб всьому голова! Раніше це вважалося головною, життєво необхідною їжею, без якого не обходилося жодне застілля. Хліб з борошном могли собі дозволити тільки заможні люди. А робочий люд готував його з трави, кори дерев і жолудів.

Зараз, хліб вже не розкіш. Однак він теж користується великою популярністю. А якщо приготувати його самостійно, буде ще смачніше і корисніше. Один аромат після приготування хліба вдома, дорогого коштує. Його почують навіть сусіди. А як приємно заходити у свій будинок, після важкого робочого дня, де витає запах свіжої випічки, а на столі вже чекає шматочок м’якого, ще теплого хліба…

Забирайте рецепти собі в соціальні мережі, щоб вони завжди були під рукою. Адже приготувати м’який і ароматний хліб своїми руками – це завжди гарна ідея!

Бажаю вам успіхів! Заходьте до нас частіше, адже попереду ще багато смачного!