Заварне тісто

найпростіше заварне тісто для еклерів, профітролей та інших заварних тістечок. Тут простий, подробний рецепт з покроковими фото.

Заварне тісто — це тісто, заварені на окропі. Тут я напишу рецепт заварного тіста для еклерів, профітролей, заварних тістечок Шу.

Воно прекрасно підходить для випічки тортів Карпатка, Дамські пальчики або Тропіканка.

Вироби з заварного тіста виходять ароматні, повітряні із хрусткою скоринкою. У утворилися всередині порожнечі можна помістити крем з вареного згущеного молока, з Маскарпоне, шоколадний крем-чіз або будь-який інший, бажано на масляній основі, щоб тістечка просочилися і стали ще ніжніше і смачніше.

В приготуванні заварного тіста є кілька секретів, я про них розповім нижче. Якщо будете користуватися моїми рекомендаціями, тоді тісто у вас гарантовано вийде з першого разу.

До того ж я вирішила написати спрощений варіант приготування цього тесту. Ми з вами будемо заварювати його в міксері.

Всі інгредієнти прості і доступні, є на кухні в кожної господині. Придбати можна в будь-якому супермаркеті.

Отже, як зробити смачне заварне тісто в домашніх умовах — простий рецепт з фото покроково.

Інгредієнти:

  1. борошно вищого сорту — 100 г
  2. молоко — 65 гр
  3. вода — 115 гр
  4. сіль — 3 г
  5. цукор — 5 г
  6. масло вершкове — 80 г
  7. яйця — 132 гр

Примітка:

  • Яйця обов’язково повинні бути кімнатної температури.
  • Борошно бажано з вмістом білка 13% і вище, тоді тісто краще завариться і вироби вийдуть більш легким. Якщо такий борошна немає, тоді звичайна вищого сорту.
  • Яйця отвесьте рівно стільки (!), скільки вказано в інгредієнтах. Якщо вага яєць без шкаралупи виходить більше, ніж треба, приберіть зайве ложкою.
  • Рідкі продукти зважуйте точно як в рецепті, це важливо (!), щоб тісто вийшло тієї консистенції, яка потрібна.
  • Молоко можна замінити водою, і тоді у вас вийде заварне тісто на воді.

Починаємо готувати тісто

Масло, молоко, воду, сіль, цукор помістіть в сотейник з товстим дном.

Поставте на плиту і доведіть до кипіння, але не кип’ятіть. Як тільки масло розтопиться і підуть бульбашки — цього досить.

В чашу міксера засипте борошно всю відразу.

Гарячу суміш влийте великий струменем в борошно. Температура заварювання білка в борошні становить 60 градусів, коли ми заливаємо в борошно гарячу рідину, якраз ці 60 градусів і виходять.

Відразу включіть міксер на максимальну швидкість. В цей час білок в борошні буде заварюватися і з чаші піде пар. Перемішувати до тих пір, поки буде йти пар. Тісто збереться в клубок навколо віночка.

Зупиніть міксер, введіть яйця.

Поміняйте віночок на насадку «лопатка» і включіть міксер на середню швидкість, нам треба, щоб тісто не взбивалось, а перемішувалося.

У результаті тісто придбає однорідну консистенцію і буде ось так трикутником стікати з насадки.

Тут дивіться, якщо тісто все ж рідкувате, не треба додавати в нього муку! Заваріть знову в окремо борошно гарячою сумішшю так, як робили це до початку введення яєць, і додайте вийшло густе тісто рідке, добре перемішайте. Все, ситуація виправлена)

Тепер перекладіть тісто в миску, накрийте плівкою в контакт і поставте в холодильник на 1 год для дозрівання.

Випікаємо заварні тістечка

Відсаджувати тісто потрібно через кондитерський мішок або ложкою на силіконовий або антипригарний килимок, який постеліть на деку.

Розміщуйте тісто на холодний деко і відразу відправляйте в духовку.

При випіканні вироби з заварного тіста сильно збільшуються у розмірі, тому відстань між порціями тесту повинно бути велике.

Під час випікання не можна відкривати духовку, інакше заварні вироби опаде!

Температурний режим приблизно такий — розігрійте духовку до 250 градусів, поставте в неї деко з заготовками, відразу зменшіть температуру до 190 градусів, через 15 хвилин знизьте до 160 градусів і випікайте ще 10-15 хвилин.

Я вказала приблизний режим, тому що він залежить від індивідуальних особливостей вашої духовки.

Щоб не помилитися з температурою, раджу для початку спекти маленьку порцію тістечок і виходячи з результату встановлюйте потрібний режим.

В результаті у вас вийде приблизно такі смачні профітролі, еклери або знайомі з дитинства заварні тістечка.

Заварні тістечка Шу теж випікаються з цього тесту. Рекомендую вам спробувати приготувати ці чудесні маленькі французькі десертики. Детальний рецепт з фотографіями знайдете, натиснувши на назву. Заходьте, там все є.

По моєму всі тонкощі приготування заварного тіста для тістечок я розкрила. Якщо будуть питання, пишіть в коментарях до статті.

Чудових вам эклерчиков і приємного апетиту!