Суп харчо — рецепти приготування в домашніх умовах

З Вікіпедії:

Харчо — національний грузинський суп з яловичини з рисом і горіхами на спеціальній кислої основі з сушених слив-ткемалі або тклапі. Суп дуже пряний, гострий, з великою кількістю часнику і зелені і набагато густіше, ніж інші супи.

У Москві на Волгоградському проспекті, недалеко від підшипникового заводу, була харчевня. Часто друзі звали — пішли на коло (так називали це місце), ми швиденько збиралися і їхали в цю харчевнею, яка славилася трьома речами: 1. своїм пивом, 2. там завжди можна було взяти 100 г горілки на розлив. 3. і своїм суп харчо. Туди приїжджали люди з усіх кінців Москви і звичайно не з-за пива чи горілки, це можна було отримати скрізь, а в основному із-за супу.

Ми приїжджали звичайно в обідній час. Брали пивка і звичайно знаменитий суп харчо. Обов’язково брали кавказькі коржі, ще якесь м’ясо і у нас виходив шикарний обід. Готували там чудово, хоча в ті часи це була їдальня, а не ресторан.

З тих пір я полюбив цей суп. І хоча готують його по-різному, зараз я дивлюся на це по іншому, розуміючи, що приготувати цей суп харчо не так -то просто.

Тому часто люди готують суп схожий на нього. Ми теж розглянемо тут «швидкий харчо», крім класичного, щоб ви змогли приготувати свій смачний суп просто і швидко.

Покрокові рецепти як приготувати суп харчо

Характерною відмітною ознакою цього національного грузинської страви від інших м’ясних супів є використання при приготуванні тільки яловичини, Так і грузинською мовою «дзрохис хорци харшот» — означає «яловичий суп», сливи ткемалі і тертих волоських горіхів. За «класичним» рецептом ці три компоненти не можна прибрати з страви або замінити іншими.

Найкраще підходить для супу дебела яловича грудинка (рідше — рулька)

Деякі кулінари не згодні як з перекладом, так і з визначенням змісту супу харчо. Вони пояснюють, що є «харчо», а є «суп харчо» і це два різних страви. Суп можна готувати з будь-яким м’ясом і навіть без м’яса. Я також схиляюся до цієї думки.

Так от в суп, у повсякденному кухні допускається заміна тклапі — на свіжу аличу, соус ткемалі, гранатовий сік або помідори і томат-пасту.

Тклапі — висушене пюре з м’якоті сливи ткемалі (аличі). Іноді називається «кислий лаваш» і готується не тільки з ткемалі, але і з будь-сливи, терен, кизилу) —

Також зараз суп-харчо готують з різного м’яса: свинини, баранини, телятини, і навіть з птиці і риби.

Меню:

  • Класичний рецепт супу харчо
  • Рецепт супу харчо з баранини
  • Приготування супу харчо з курки
  • Рецепт супу харчо з свинини
  • Як приготувати суп харчо швидко і просто
  • Відео — Суп харчо
  1. Класичний рецепт супу харчо — покроковий рецепт з фото

Інгредієнти:

Розраховуємо на каструлю 4,5 літра

  • Яловичина — 1 кг
  • Рис — 2/3 склянки
  • Цибуля — 2 шт.
  • Болгарський перець — 1 шт.
  • Помідори порізані 1,5 склянки або консервовані у власному соку
  • Томатна паста — 3 ст. л.
  • Волоські горіхи подрібнені — 100 р.
  • Соус ткемалі — 3 ст. л.
  • Хмелі — сунелі — 1,5 ст. л.
  • Коріандр мелений — 1 ч. л.
  • Всесезонні спеції — 1 ч. л.
  • Перець чорний мелений — 0,5 ч. л.
  • Масло рослинне — 50 р.
  • Лавровий лист — 2 шт.
  • Часник — 2-3 зубчики
  • Цукор — 1 ст. л.
  • Зелень петрушки, кінза, кріп, базилік
  • Сіль за смаком

Приготування:

1. М’ясо закладаємо в каструлю, наливаємо повну каструлю води, ставимо на плиту, доводимо до кипіння, знімаємо піну.

2. Прокипело пів години, піну зняли, зараз додаємо сюди вимитий рис. Доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь, закриваємо кришкою і варимо м’ясо до готовності.

3. Ставимо сковороду На плиту, наливаємо трохи олії для піджарки.

4. Відправляємо на сковороду цибулю. Цибулю ріжемо дуже крупно. Обсмажуємо цибулю до прозорості.

5. Через півтори хвилини додаємо болгарський перець. Ви можете не додавати, якщо не любите. В класиці перцю немає. Обсмажуємо ще 1,5 хвилини.

6. Овочі трохи по — пассировались, додаємо помідори, або свіжі, або консервовані у власному соку.

7. Додаємо соус ткемалі, як ви пам’ятаєте це обов’язковий інгредієнт в класичному варіанті.

8. Додаємо томатну пасту.

9. Все добре перемішуємо і тушкуємо ще хвилини 3.

10. М’ясо з рисом у нас готові додаємо в них нашу пасеровку.

11. Додаємо лавровий лист, хмелі — сунелі, часник, чорний мелений перець, сіль, мелений коріандр.

12. Нарешті додаємо мелені волоські горіхи і всесезонні спеції. Все перемішуємо.

13. Вкладаємо столову ложку цукру. Чекаємо, коли закипить. Знімаємо піну і кип’ятимо ще 3-5 хвилин.

14. Суп готовий, залишилася тільки зелень.

15. Ну що ж, рясно засипаємо сумішшю дрібно нарізаної зелені.

16. Знову все перемішуємо і відключаємо плиту. Суп повинен настоятися десь від півгодини до півтори.

Який аромат! Швидше пробуйте.

Приємного апетиту!

  1. Рецепт супу харчо з баранини Інгредієнти:

  • Баранина — 1 кг
  • Цибуля ріпчаста -2 шт.
  • Корінь петрушки – 1 шт.
  • Коріандр (насіння) 1 ст. л.
  • Борошно кукурудзяне – 1 ст. л.
  • Рис – 1/2 склянки
  • Петрушка пучок
  • Кінза – пучок
  • Базилік — пучок
  • Пюре з пастили аличі — 120-150 р.
  • Ткемалевый соус (за смаком)
  • Часник – 2-4 зуб.
  • Лавровий аркуш/чорний перець
  • Хмелі-сунелі – 1 ст. л.
  • Кориця — на кінчику ножа
  • Гострий червоний перець – 1 шт.
  • Шафран — щіпка
  • Сіль — близько 1/2 ст. л.

Приготування:

1. М’ясо — баранячу шийку, закладаємо в каструлю і заливаємо повністю водою. Доводимо до кипіння. Не забудьте перед закипанням зняти піну. Варимо м’ясо до готовності.

2. Нарізаємо цибулю.

3. Ставимо Сковороду на плиту на середній вогонь і наливаємо трохи олії.

4. Коли масло розігріється, кладемо в сковороду цибулю і починаємо обсмажувати. Треба довести цибулю до легкого зарум’янювання.

5. Поки обсмажується цибуля, нарізаємо корінь петрушки.

6. У цибулю додаємо кукурудзяне борошно. Перемішуємо.

М’ясо готове

7. М’ясо вже готове, воно повинно бути м’яке, виймаємо його з каструлі і поки відставляємо в сторону.

8. Відразу ж засипаємо в бульйон рис.

9. Рис проварился 10 хвилин, закладаємо в бульйон обсмажену цибулю.

10. Додаємо лавровий лист, корінь петрушки, коріандр, чорний перець горошок. Варимо ще 10 хвилин.

11. Вкладаємо м’ясо.

12. Я купив на ринку пастилу аличі. Рвемо її на дрібні шматочки і кладемо в кухоль приблизно заповнивши 2/3.

13. Заливаємо бульйоном, щоб вона розчинилася і вийшло пюре.

14. Нарізаємо зелень петрушки і кінзи.

15. Минуло ще 10 хвилин, додаємо вийшло пюре з пастили аличі, не засмучуйтесь, якщо її у вас немає, можете замінити помідорами або томатною пастою. Ця пастила трохи сладковата, так що якщо будете класти томатну пасту замість неї, додайте близько столової ложки цукру, за смаком.

16. Відразу ж вкладаємо стручок червоного гострого перцю, нарізану петрушку, хмелі -сунелі, шафран, корицю. Все перемішуємо.

17. Треба трохи підсолити (пробуйте, соліть за своїм смаком). Заодно спробуйте і на кислоту. Напевно буде замало.

18. Додайте зелений соус ткемалі (він вільно продається в магазинах). Перемішайте, спробуйте знову. При необхідності, додайте ще. Варимо ще 5 хвилин.

19. Нарізаємо часник, закладаємо в ступку і розтираємо до стану каші, ну як можна дрібніше. Тоді він відразу додасть супу шикарний аромат.

20. Вимикаємо вогонь. Відправляємо в суп часник, кінзу і дрібно нарізаний базилік.

Ну ось, наш суп харчо готовий.

Запахи на всю квартиру.

Приємного апетиту!

  1. Суп харчо з курки

Інгредієнти:

  • Курка – 1 кг
  • Вода – 3 літри
  • Рис довго-зернистий — 100 г
  • Кінза петрушка — по 1 пучку
  • Цибуля ріпчаста – 3 шт.
  • Часник – 3-4 зубчики (за смаком)
  • Морква – 1 шт.
  • Корінь петрушки — 1 шт. (за бажанням)
  • Томатна паста – 1-2 ст. л. (за необхідності)
  • Помідори – 4-5 шт.
  • Волоські горіхи – 10-12 шт.
  • Ткемалі – 2 ст. л. (або трохи лимонного соку — за смаком)
  • Картопля – 2-3 шт. (за бажанням)

Спеції:

  • Лавровий лист – 3 шт.
  • Сіль – за смаком
  • Мелений чорний і червоний перець – за смаком
  • Запашний перець – 4-6 горошин
  • Коріандр мелений – 1-2 ч. л. (за смаком)
  • Хмелі -сунелі – 2-3 ч. л. (за смаком)
  • Чабер – за смаком
  • Паприка – 1 ст. л
  • 1 кг курячий суповий набір
  • 500 гр. курячої грудки
  • Лавровий лист
  • Перець горошком
  • Сіль

Приготування:

1. Курку нарізаємо великими шматками. Шматки повинні бути з кісточкою, щоб бульйон був наваристий.

2. Закладаємо шматки курки в каструлю і заливаємо водою. Ставимо каструлю на середній вогонь. Доводимо до кипіння.

3. Знімаємо шумівкою піну. Я іноді знімаю ложкою з дірочками. Коли вода закипить, можете її злити, промити курку і каструлю і залити знову новою свіжою водою. Це треба робити в залежності від того, яку курку ви варите. Якщо це домашня, то звичайно все це зайве. Ми наприклад намагаємося купити виробництва завжди однієї компанії. І з такою куркою я воду повністю не міняю.

4. Наріжемо великими шматками моркву і глибоко надрежем хрест навхрест очищену головку ріпчастої цибулі.

5. Вимийте зелень і відокремте нижню частину від верхньої.

6. Нижня частина (коренева) нам знадобиться для бульйону а верхня для супу.

7. Коли вода закипить і перестане утворювати піну, додайте зелень, цибулю, шматочки моркви і спеції: лавровий лист, кілька горошин запашного і чорного перцю. Доведіть бульйон до кипіння і зменшіть вогонь до мінімального так, щоб бульйон постійно потихеньку кипів. Варіть бульйон 40-60 хвилин. Чим довше варимо, тим він смачніший. Звичайно якщо ви поспішаєте, дочекайтеся коли курка буде готова і можете бульйоном користуватися.

8. Коли бульйон готовий вийміть з нього овочі, трави і курку.

9. Процідіть бульйон. Я роблю це або через дуже дрібне сито, або через марлечку, щоб не пропустити перці та інші залишки. Знову доведіть бульйон до кипіння.

10. У цей момент ви можете за бажанням додати картоплю. Ви вже знаєте, що зазвичай в суп харчо картопля не вживають. Але якщо любите, кладіть.

11. Додаємо рис. Перед тим як додати рис в суп, його треба ретельно, кілька разів промити, так щоб вода після промивки залишалася чистою. Знову доводимо суп до кипіння і варимо ще 20 хвилин.

12. Поки вариться рис приготуємо засмажку. На середньому вогні розігріти олію, додати дрібно нарізану ріпчасту цибулю і пасеруйте його 4-5 хвилин, періодично помішуючи.

13. М’ясо відокремлюємо від кісток і нарізаємо невеликими шматочками.

14. Дрібно нарізаємо свіжі або консервовані помідори у власному соку. Якщо помідори зимові, без яскраво вираженого смаку, додайте томатну пасту.

15. Коли цибуля стане м’яким,

16. вкладіть до нього куряче м’ясо і обсмажуйте ще 1-2 хвилини, постійно помішуючи.

17. Додайте в зажарку спеції: пару ложок хмелі -сунелі, пару ложок меленого коріандру, трохи меленого червоного перцю, чабер, томатну пасту, при необхідності. Покладіть кілька дрібок солі. Всі додайте за смаком, хто любить все, а хтось, деякі з них не любить. Якщо не знаєте, додавайте все за рецептом. Буде смачно.

18. Вкладаємо підготовлені помідори. Перемішуємо.

19. Влийте трохи бульйону, ще раз ретельно перемішайте і тушкуйте все ще 7-10 хвилин.

20. За 5 хвилин до готовності рису, покладіть в суп вже готову засмажку. Ретельно все перемішайте.

21. Коли суп знову закипить, додайте горіхи, паприку, сіль, чорний мелений перець за смаком. Також додайте в цей час ткемалі.

22. Вимкніть плиту та додайте подрібнений часник. Часник треба нарізати дуже дрібно, а можна навіть трохи розтерти, так він швидше проникне в усі пори супу. Спробуйте і при необхідності ще додайте спеції, яких ви вважаєте не вистачає і посоліть, якщо є потреба.

23. Посипте суп свеженарезанной зеленню. Закрийте кришкою і дайте настоятися ще 5-20 хвилин (скільки витримаєте).

Всі. Можна подавати на стіл.

Приємного апетиту!

  1. Рецепт супу харчо з свинини

Інгредієнти:

  • М’ясо свинини — 400 р.
  • Рис — 3/4 склянки
  • Цибуля — 1 головка
  • Помідори середні — 2 шт.
  • Часник — 3 зубчики
  • Хмелі -сунелі
  • Гострий червоний перець — за смаком
  • Сіль
  • Зелень кінзи, петрушки

Приготування:

1. Нарізаємо м’ясо середніми шматочками. Якщо є, обов’язково візьміть частину свинини з реберцями.

2. Замочуємо рис. Хто не любить дуже густий суп можете покласти рису менше.

3. М’ясо закладаємо в каструлю, заливаємо водою і ставимо варитися хвилин на 40.

4. У каструлі, де вариться м’ясо з’явилася піна, її треба обов’язково акуратно зняти всю.

5. Нарізаємо цибулю. Сковороду з рослинним маслом ставимо на плиту і кладемо туди цибулю.

6. Цибуля обжарился до прозорості, приблизно 5 хвилин, додаємо дрібно нарізані помідори. У нас були заморожені дрібно приготовані помідори. Якщо у вас є свіжі, відмінно, додавайте їх. Обсмажуємо ще пару хвилин.

7. Злегка обсмажені цибулю з помідорами додаємо в бульйон до м’яса. Засипаємо замочений рис. Поки не солимо. Варимо рис до готовності.

8. Дрібно подрібнюємо часник, поки відставляємо.

9. За 5 хвилин до закінчення варіння (спробуйте м’ясо, спробуйте рис), солимо за смаком (краще спочатку трохи посоліть, спробуйте, а потім досоліть ще).

10. Засипаємо часник, хмелі — сунелі, трохи гострого червоного перцю.

11. Додаємо лавровий лист, даємо поваритися кілька хвилин додаємо нарізану зелень, кінзу, петрушку. Даємо поваритися ще 2-3 хвилини. Вимикаємо плиту.

Нехай суп настоїться 10-20 хвилин, від цього він буде ще смачніше.

Приємного апетиту!

  1. Суп харчо — швидко і просто

Інгредієнти:

  • Тушонка яловича — 1 банку
  • Картопля — 4 -5 шт.
  • Рис — 1/3 — 1/2 склянки
  • Морква — 1 шт.
  • Цибуля — 1 шт.
  • Томатна паста 1,5 стіл. ложки
  • Хмелі -сунелі 1/2 ч. ложки
  • Зелень, можна суху, якщо немає свіжої.
  • Перець за смаком
  • Лавровий лист — 2-4 листочки
  • Лимонна кислота — щіпка
  • Часник 4-5 зубчиків
  • Сіль — 1 ч. ложка

Приготування:

1. Тушковане м’ясо нарізаємо, закладаємо в каструлю і заливаємо водою до половини каструлі. Каструля 4,5 літра. Включаємо плиту, даємо прокипіти воді з тушонкою приблизно 7-10 хвилин.

2. Картоплю нарізаємо дрібними кубиками.

3. Цибулю також нарізаємо дрібно.

4. Моркву натираємо на крупній тертці.

5. Прогріваємо на сковороді рослинне масло, відправляємо туди цибулю і моркву. Помішуємо. Закриваємо кришкою. Піджарки потрібно десь хвилин 10, В залежності від вашої плити трохи більше або менше. Овочі повинні сготовиться.

6. Тим часом бульйон закипів і вже проварился з тушонкою свій час. Закладаємо туди одночасно промитий рис і картоплю. Вони обидва варяться приблизно 20 хвилин, так що все нормально.

7. Не забувайте помішувати зажарку, щоб не підгоріла.

8. Коли зажарка майже готова, вкладаємо в неї томатну пасту. Перемішуємо дуже ретельно і смажимо ще 1,5-2 хвилини, весь час помішуючи. Відставляємо зажарку в бік, поки не будуть готові рис і картоплю.

9. Рис з картоплею зварилися, вкладаємо до них заправку. Добре перемішуємо і додаємо спеції: лавровий лист, сушений кріп і сушену петрушку, у нас не виявилося під рукою свіжою, а суп, як ви пам’ятаєте — експрес, мелену паприку, щедро — суміш перців і хмелі -сунелі.

10. У нас вийшло трохи густовато, нічого страшного, додайте трохи окропу.

11. Зменшимо вогонь. Додаємо невелику щіпку лимонної кислоти. Солимо, приблизно одна чайна ложка або половина столової, кладіть не всю відразу, пробуйте.

12. Пробуємо суп на смак. При необхідності додаємо сіль, перець, спеції. Даємо супу закипіти.

13. Видавлюємо часник чесночницей прямо в суп. Залишилося 5 хвилин поварити.

Можна подавати на стіл.

Приємного апетиту!

Ми з вами знайшли вихід як приготувати смачний суп не маючи того набору продуктів, які треба для супу харчо, а також не маючи часу чекати.

Пишіть в коментарях друзі, що ви думаєте з цього приводу? Жителі Грузії звичайно скажуть: «який це харчо», ну а на наш буденний погляд? Поділіться своєю думкою.

  1. Відео — Суп харчо

Приємного апетиту!