Суп на кожен день. Як ми не готуємо кожен день салати, але без супів, ну ніяк не обійтися. Звичка у нас така, хоч раз в два дні, а то й щодня, повинна бути рідка їжа, гаряча або холодна. Ну а раз в тиждень або два, повинні бути обов’язково гарячі супи. Грибні супи, курячі, сирні, щі. Але якщо біля плити стояти особливо не хочеться, ми з вами приготуємо кілька простих, але смачних супів, на які не треба витрачати особливих зусиль.
Як тільки розмова заходить про картоплю, я відразу згадую дитинство. Дитинство у нас було не дуже ситне, ніяких страв не було, в основному харчувалися картоплею, ми її варили «в мундирах», варили почищену, смажили, але це вже рідше, бо треба було тратити олію, варили суп. Ось мабуть і все.
Наприкінці п’ятдесятих років у сусідньому дворі з’явилися двоє хлопчиків, які начебто по російськи, але якось дивно говорили. Минув якийсь час, ми звичайно познайомилися, тому що вони добре робили рогатки, а незабаром і подружилися. Ось тоді-то ми дізналися, що вони приїхали з Білорусі.
Спочатку ми грали з ними на вулиці, ну а пізніше ми забігали до них в квартиру, за своїм мальчишечьим справах, як і до всіх інших своїм друзям і як і у всіх, їх мама обов’язково запрошувала нас пообідати.
Спочатку ми звичайно соромилися, але потім, після умовлянь, сідали за стіл і з задоволенням наминали все, що було. Ось тоді-то я дізнався, що виявляється картоплю можна готувати і по-іншому, причому варіантів приготування дуже багато.
Один з цих варіантів:
1. Суп з картопляними галушками і яловичиною
Інгредієнти:
Для бульйону.
- Яловичина з мозковою кісточкою — 700 р.
- Морква — 3 шт.
- Стебло селери — 1 шт.
- Зелений горошок — 400 р.
- Лавровий лист, сіль, перець горошком
- Кубик яловичого бульйону — 1 шт.
Для картопляних галушок.
- Картопля відварна, холодний — 4-6 шт. (середніх)
- Борошно пшеничне — 1-2 склянки
- Яйце — 1 шт.
- Вершкове масло — 1 ст. л.
- Крупа манна — 1 ст. л.
- Сіль за смаком
Приготування:
Готуємо бульйон:
1. М’ясо промити в проточній холодній воді, покласти у велику каструлю, залити двома літрами холодної води, посолити, довести до кипіння, зняти піну, додати кубик яловичого бульйону, додати лавровий лист, горошини перцю, варити 1,5-2 години.
2. Бульйон процідити через сито.
3. М’ясо вийняти, трохи остудити, нарізати кубиками.
Підготувати овочі:
4. Морква очистити, вимити, нарізати кружечками, стебло селери вимити, видалити жорсткі прожилки, нарізати скибочками, зелений горошок, якщо використовуємо заморожений, обполоснути, розморозити, якщо беремо свіжий горошок вилущити і вимити.
Готуємо картопляні галушки:
Ми хочемо запропонувати вам 2 варіанти приготування галушок. Хтось любить щоб галушки були «тугіше», хтось ніжнішу. Я люблю ніжнішу, але вони більш трудомісткі.
Варіант 1.
5. Картоплю очистити від шкірки, натерти на тертці, покласти в чашку,
- додати борошно, яйце (яйця), сіль.
6. Замісити тісто з натертої картоплі. Борошна додавати з розрахунку приблизно півсклянки борошна на 1 картоплину. Тісто має відлипати від рук.
7. Покласти на сковороду вершкове масло і злегка прожарити його.
8. Робочу поверхню столу, обробної дошки..) посипати пшеничного борошном,
- розкотити на ній тісто тонким шаром,
9. змастити пензликом прожареним вершковим маслом,
- посипати манною крупою
- і скачати в тугий рулон.
10. Нарізати цей рулончик на маленькі рулетики, шириною близько 1 див.
Варіант 2.
11. Картоплю очистити від шкірки, натерти на тертці, покласти в чашку, додати борошно, яйце (яйця), сіль.
12. Замісити тісто з натертої картоплі. Борошна додавати в два рази менше, ніж у першому варіанті.
13. Покласти на сковороду вершкове масло і злегка прожарити його.
14. Робочу поверхню застелити бавовняним рушником і рясно посипати пшеничним борошном.
15. Викласти картопляну масу, посипати зверху борошном
- і руками сформувати тонкий пласт.
16. Змастити пензликом прожареним вершковим маслом, посипати манною крупою і за допомогою рушника скрутити в рулон.
17. Нарізати цей рулончик на маленькі рулетики, шириною близько 1 див.
Все інше однаково.
Готуємо суп:
18. М’ясо, засипаємо в суп.
19. Додаємо овочі, морква, селера
20. зелений горошок, покласти в бульйон, довести до кипіння, варити близько 10 хвилин.
21. Опустити туди ж галушки
22. Довести до кипіння і варити кілька хвилин до готовності (готові галушки спливають).
Готовий суп розлити по тарілках, прикрасити зеленню. Суп у нас вийшов наваристий, ніжний.
Зверніть увагу, що ми не використовували цибулю і практично ніякі приправи.
Приємного апетиту!
2. Картопляний суп на м’ясному бульйоні з сиром
Інгредієнти:
- Разваривающийся картопля — 350 р.
- Цибуля — порей — 1 стебло
- Масло вершкове — 80 р.
- М’ясний бульйон — 250 мл
- Сир — 100 р. (є спеціальні плавлені сирки для супів, з цибулею, з грибами…, можна взяти пармезан або інші напівтверді сири)
- Сметана — 4 ст. л.
- Сіль, білий свіжозмелену перець, натертий мускатний горіх, нарізаний дрібними шматочками зелену цибулю (якщо є, дуже добре шніт — цибулю) або інша зелень — за смаком
Приготування:
- Картоплю очистити, нарізати дрібними кубиками.
- Цибулю — порей очистити, вимити, нарізати дрібними шматочками.
- Вершкове масло розтопити в каструлі, обсмажити в ньому картоплю і цибулю — порей.
- Влити м’ясний бульйон, довести до кипіння, варити 10-15 хвилин до готовності, протерти через сито.
- Взяти сир, зрізати скоринку, розім’яти разом зі сметаною, або натерти на тертці, а потім розім’яти. (багато готують такі супи з плавленными сирками, справа смаку)
- Додати до супу, варити 2-3 хвилини при постійному перемішуванні і слабкому нагріванні.
Приправити сіллю, свежесмолотым білим перцем, натертим мускатним горіхом, посипати дрібно нарізаною зеленою цибулею або іншою зеленню і відразу ж подати до столу.
До цього супу подати трохи підсмажений білий хліб.
Приємного апетиту!
3. Рецепт простого і смачного супу-пюре з огірків з сиром
Інгредієнти:
- Салатний огірок середньої величини — 1 шт. (близько 600 р.)
- Кріп — 1 пучок
- Сир з перцем — 120 р.
- Вершки — 125 мл
- Часник — 1 зубчик
- Сіль, листя кропу
Приготування:
- Огірок вимити, очистити, розрізати навпіл, вийняти насіння, нарізати шматочками.
- Кріп вимити, обсушити, нарізати великими частинами.
- Часник очистити, розрізати на 4 частини.
- Сир з перцем нарізати шматочками.
- Огірок, кріп, часник і сир розтерти в пюре разом з вершками, приправити сіллю, прикрасити суп листочками кропу і відразу ж подати до столу.
До цього супу подати нарізаний скибочками батон або житні хлібці з вершковим маслом.
Приємного апетиту!
4. Відео — Пісний овочевий суп
Приємного апетиту!