Ботвинья — рецепт холодного супу на квасі з рибою

Рибна ботвинья – це традиційне російське блюдо. Воно являє собою холодний суп на квасі, з використанням бурякової гички, кропиви, цибулі, щавлю і так далі. Рибу кладуть варену або солону. З першого погляду може здатися, що це зовсім несмачно. Але ті, чиє дитинство проходило влітку в селі, знають, що смак цей непорівнянний ні з чим.

Наші бабусі і мами в дитинстві обов’язково готували цей суп. Адже всі продукти прості, ростуть на городі. А рибку можна використовувати будь-які на ваш смак.

У цій статті я зібрала для вас дуже смачні і прості способи приготувати ботвинью з рибою. Адже літо – це час, коли природа дарує нам безліч вітамінів. Потрібно запасатися ними на всі 100%. Навіть з першого погляду, даремна бадилля, може стати основним інгредієнтом в супі, який виявиться дуже смачним і корисним.

1. Рибна ботвинья на квасі і рибному бульйоні

Ботвинью багато порівнюють з окрошкою за способом приготування. Але окрошка більш проста в цьому. У ботвинов використовується більше інгредієнтів і вона набагато корисніше окрошки. Адже до складу входять як овочі, так і їх бадилля. Смак виходить дуже насиченим.

Інгредієнти:

  • Півкіло свіжої риби;
  • 2 середніх огірка;
  • 250 мл бурякового відвару;
  • 2 варені буряків середнього розміру;
  • 120 грам щавлю;
  • Сік половини лимона;
  • 130 грам шпинату;
  • Грам 30 зеленої цибулі;
  • 150 грам свіжої кропиви;
  • Грам 30 кропу свіжого;
  • 2 лаврушины;
  • Кілька горошин перцю;
  • 250 мл рибного бульйону;
  • 150 грам гички від буряків;
  • 250 мілілітрів білого квасу;
  • Чайна ложка хрону;
  • Половина чайної ложки меленого перцю;
  • 500 мл хлібного квасу;
  • Половина чайної ложки домашньої гірчиці;
  • Їдальня ложка цукрового піску;
  • Половина столової ложки солі (на смак).

Приготування:

1.Спочатку відваримо рибу. Бульйон нам теж знадобиться в цій страві. Закип’ятити воду. Посолити на смак, додати лаврушку і горошини перцю. Рибу обробити на філе і нарізати невеликими шматочками. Опустити в киплячий бульйон. Варити 3 хвилини і відразу перекласти в тарілку шматочки. Бульйон процідити і прибрати остигання.

2.Відварну буряк почистити і нарізати кубиками середнього розміру.

3.Огірки почистити і нарізати невеликими кубиками.

4.Шпинат промити і відправити в киплячу воду. Варити 30 секунд і відразу ж виловити шумівкою в тарілочку. Потім його потрібно злегка остудити і нарізати невеликими шматочками.

5.В цій же воді, після шпинату, точно таким же чином проварити і щавель (теж півхвилини). Потім також його подрібнити.

6.У слід за щавлем у воду відправляється і бадилля буряка. Проварити її теж 30 секунд, остудити, а потім подрібнити.

Черешки бадилля варяться окремо, одну хвилину. Після цього їх теж потрібно нарізати.

7.Останній ми відваримо кропиву. Вона вариться одну хвилину. Після остужения, подрібнити ножем.

8.Всю відварену бадилля і зелень (кропива, шпинат, черешки від бадилля, саму бадилля, щавель) перемішати з буряками, огірками і дрібно нарізаною свіжою зеленню.

9.Тепер підготуємо рідку основу для супу. Перемішати рибний бульйон, буряковий відвар і два види квасу. Додати цукровий пісок, сіль, мелений перчик і лимонний сік. Додати хрін і гірчицю. Старанно перемішати.

10.Залити отриманою сумішшю нарізані овочі і зелень. Старанно перемішати. Рибу ви можете відразу додати в суп або покласти в окрему миску при подачі. Охолодити суп.

2. Рецепт ботвиньї зі скумбрією і раками

У давнину В пісну ботвинью додавали м’ясо, рибу або морепродукти. Таке частування подавали на святковий стіл дорогим гостям. Пропоную вам цей рецепт старовинного російського страви.

Інгредієнти:

  • 400 грам скумбрії (або іншої риби);
  • Мелений перчик і сіль на смак;
  • Одна велика цибулина;
  • 2 варені буряків;
  • 600 мілілітрів квасу (домашнього або покупного);
  • 8 свіжих раків;
  • 2 середніх огірка;
  • Пару лаврушин;
  • 300 грам бадилля (бурякова, щавель, шпинат);
  • Зелень цибулі і кропу на смак;
  • Кілька горошин духмяного перцю.

Приготування:

1.Рибу промити, видалити луску, плавники, голову і хвіст. Нарізати на шматочки.

2.Закип’ятити воду. Додати лаврушку, горошини перцю. Якщо плануєте використовувати бульйон надалі для інших супів, можете додати зелень і інші приправи для кольору. Варити рибку хвилин 15, а потім виловити з бульйону.

3.Раків потрібно старанно промити. Краще заздалегідь залишити їх в прохолодній воді на кілька годин. Так буде простіше їх промити. У підсоленій воді з додаванням лаврушки, перцю і зелені, відварити хвилин 15. Після зняття з плити не поспішайте виловлювати їх відразу. Дайте їм постояти ще хвилин 10. Потім очистити і дістати м’ясо.

4.Варену буряк натерти на тертці. Дрібними кубиками нарізати огірки. Цибулину нарізати невеликими брусочками. Зелену цибулю і кріп дрібно нарубати. Всю заготовлену бадилля (бурякову, щавель і шпинат) відварити в киплячій воді півхвилини. Потім злити воду і остудити. Масу подрібнити блендером.

5.З’єднати всі інгредієнти, разом з рибою і раками в миску і залити квасом. Перед подачею охолодити.

3. Простий рецепт ботвиньї з рибою

Коли на грядці тільки починає колоситися бадиллям буряк, можна приготувати з неї освіжаючу ботвинью. Для ситності і більшої корисності ми додамо сюди рибку. Відмінна ідея для корисного річного вечері.

Інгредієнти:

  • Пучок бурякової гички разом з маленькими плодами;
  • Сіль, спеції і лаврове листя на смак;
  • Півкіло свіжої риби;
  • 250 грам сметанки;
  • 2-4 огірочка, залежно від розміру;
  • 2 літри домашнього кислого квасу;
  • 6 варених круто яєць;
  • Редиска свіжа на смак;
  • Пучок кропу;
  • Пучок крес-салату;
  • Пучок свіжого шпинату.

Приготування:

1.Рибу ви можете брати будь-яку. Головне, щоб вона була очищена від луски, нутрощів, плавників, хвоста і голови. Нарізати шматочками і відправити в киплячу воду. Підсолити, додати лаврушку і горошини перцю. Проварити хвилин 5, потім виловити і остудити.

2.Рибу очистити від кісток і розібрати на невеликі шматочки.

3.Шпинат промити і проварити в киплячій воді не більше хвилини. Потім виловити шумівкою і остудити. Після чого, потрібно шпинат нарізати ножем на дрібні шматочки. Крес-салат дрібно нарізати.

4.Яйця очистити і нарізати кубиками середнього розміру.

5.Маленькі корінці буряків з бадиллям старанно промити. Відварити 10 хвилин в підсоленій воді, після чого остудити і дрібно нарізати. Кріп дрібно нарізати. Редиску подрібнити часточками або кубиками.

6.Всі підготовлені продукти помістити в один посуд і залити квасом. Рибу можна помістити в загальну посуд або розкладати по тарілках при подачі. Також у кожну тарілку покласти сметану.

Приємного апетиту!

4. Бурячник з креветками і червоною рибою

Пропоную вам ще один смачний рецепт ботвиньї. На цей раз ми приготуємо її з креветками і червоною рибою.

Інгредієнти:

  • Бадилля буряка (150 грам);
  • Грам 300 філе червоної риби слабосоленої;
  • Сіль на смак;
  • Грам 300 зеленого шпинату і щавлю;
  • Пару столових ложок тертого хрону;
  • Невеликий пучок зеленої цибулі;
  • Половина лимона;
  • 3 середніх огірка;
  • Півкіло очищених креветок;
  • Літр квасу хлібного;
  • Пучок кропу.

Приготування:

1.Бадилля від буряків, разом зі шпинатом і щавлем, старанно промити. Потім перекласти цю зелень у каструлю і залити водою. Відварити пару хвилин, до м’якості. Потім перекинути в друшляк і злити всю воду.

2.Остудити і подрібнити ножем. Також можна використовувати блендер або просто перетерти в сито.

3.Креветки відварити в киплячій воді не більше 3 хвилин. Потім злити рідину і остудити їх. Дрібними кубиками нарізати огірочки. Свіжу зелень дрібно порубати. З лимона вичавити сік.

4.Всі підготовлені інгредієнти з’єднати в одному посуді і залити квасом. Посолити на смак і додати тертий хрін. Він додає особливу пікантну гостроту.

5.Посуд з супом прибрати в холод на кілька годин. Адже ботвинья особливо хороша холодною. При подачі покласти в кожну тарілку шматочки червоної рибки.

5. Дуже смачна бурячник з судаком без буряка

Дуже смачний і простий рецепт освіжаючої ботвиньї. Прохолодний, у міру гострий і ароматний, він не може залишити байдужим.

Інгредієнти:

  • 300 грам риби;
  • Кріп і зелену цибульку на смак;
  • Столова ложка хрону (з баночки);
  • Їдальня ложка цукрового піску;
  • 400 мілілітрів квасу;
  • Цедра лимона на смак;
  • 100 грам щавлю;
  • Сіль і перчик на смак;
  • Один середній огірочок.

Приготування:

1.Щавель промити і припустити його хвилинку в киплячій воді. Потім виловити його і протерти на сито.

2.Кубиками нарізати огірочок. Відправити його в одну миску з пюре з щавлю.

3.Дрібно нашаткувати зелений цибулька і кріп. Теж перекласти в загальну миску.

4.Сюди ж натерти цедру лимона, додати сіль, цукровий пісок і перчик на смак.

5.Влити квас, додати хрін і старанно перемішати. Суп вважається готовим. Але краще прибрати його в холодильник на деякий час. По-перше, він стане ще більш насиченим, а по-друге, його прийнято подавати холодним.

6.Рибу відварити, відокремити від кісточок і розібрати на шматочки. При подачі супу, в кожну тарілку кладуть її на смак.

При подачі також покласти колотий лід в кожну тарілку. Але це за бажанням.

6. Відео – Бурячник з рибою

В цьому ролику ви можете наочно познайомитися з рецептом освіжаючої ботвиньї з рибою. Так готували її в давнину і по сей день.

Приємного перегляду!

Зараз багато хто забуває про те, що є таке корисне і смачне блюдо, як ботвінья. Деякі і зовсім вернуть носи при уточненні складу. Але повірте мені на слово, це дуже смачно! Адже бурякова гичка, щавель, риба та квас в сукупності дають неперевершений аромат. До того ж, це дуже корисно.

Влітку, коли з’являються перший урожай і зелень, організм треба балувати вітамінами. Адже взимку вони містяться тільки в заготовках та магазинних фруктах і овочах. Але це зовсім не те. А ось холодний суп з свіжої бадилля і кисленького квасу освіжить і додасть сил в спекотний літній день.

Забирайте статтю собі на стіну в соціальні мережі. Адже зовсім скоро заколоситься перша зелень і можна побалувати себе супчиком з неї.

Бажаю вам успіхів! До швидких зустрічей!