Найдавніший рецепт супу датований 4 століттям. З тих пір кулінарія в цій частині отримала помітний поштовх вперед, і сьогодні відомі тисячі різних рецептів супу. Це перша страва, що дозволяє запустити процеси травлення, насичує організм необхідними компонентами і вітамінами.
Рибний суп – окрема категорія супів. Він не відноситься до категорії щоденних, він швидше схожий на свята. Готувати суп з риби можна по-різному – рецептів дуже багато. Вибрати можна будь – із звичайної риби, з благородною, з консервів.
Рецепти приготування:
Щоб рибний суп вийшов смачним і наваристим, треба дотримувати нескладні правила його приготування.
1. Класичний варіант супу
Рецепт рибного супу, який називають класичним, подарує тепло і смак.
Для його приготування знадобиться:
- Риба – 0,5 кг
- Вода – 1,5 л
- Рис – 100 г
- Морква – 1 шт.
- Картопля – 3 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Зелень – за смаком
- Сіль – за смаком
- Лавровий лист – 1-2 шт.
1. Спочатку слід покласти в каструлю рибу (треба для бульйону вибирати кістки і хребти, а також голову, м’якоть слід залишити, щоб закласти ближче до кінця варіння) і очищені від шкірки цибулю з морквою. Залийте водою і варіть 15 хвилин. Потім вийміть кістки риби і овочі. Процідіть бульйон.
2. Картоплю очистіть від шкірки і поріжте. Покладіть її в бульйон і варіть 10 хвилин. Якщо з’являється піна, її треба прибирати з допомогою шумівки.
3. Промийте рис і засипте в суп.
4. Закладіть м’якоть риби — вона звариться швидко. Це займе хвилин 15. Готовий суп треба доповнити зеленню, лаврушкой. Після цього залишається варити ще хвилину. Зніміть з вогню. Перед подачею треба м’ясо риби зняти з кісток (якщо використовували не філе).
Розливайте по тарілках і за стіл.
Приємного апетиту!
2. Суп рибний з консервів
Суп рибний з консервів – справжня палочка-виручалочка в тих випадках, коли немає часу готувати довго.
Для його приготування знадобиться:
- Консерви сайри – 1 банку
- Вода – 2 л
- Дрібна вермішель – 100 г
- Рослинна олія – 30 г
- Картопля – 3 шт.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Лавровий лист – 1-2 шт.
- Сіль, перець – за смаком
- Зелень – за смаком
1. Картоплю треба очистити і нарізати на кубики.
2. У каструлю наберіть воду, посоліть і доведіть до кипіння.
3. Потім помістіть у воду картоплю і варіть, поки вона не буде готова – достатньо 20 хвилин. Підготуйте цибулю і моркву.
Цибулю треба порізати кубиками, а моркву натерти на тертці.
4. На сковороду налийте масло і поставте їх пасерувати – орієнтир: поява золотистої скоринки. Засмажку слід викласти в каструлю. У киплячий суп всипте макарони. Варіть близько 5 хвилин.
5. Відкрийте консерви, подрібніть рибу прямо в банку (робити це зручно вилкою) і викладіть рибу в суп.
6. Зелень промийте і наріжте. Додайте її в суп за хвилину до закінчення варіння. Залишається тільки поперчити і додати спеції.
Приємного апетиту!
3. Солянка рибна
Можна при бажанні приготувати солянку. Оптимальним рішенням буде взяти для такого супу рибу з мінімумом кісток.
Для такого варіанту будуть потрібні:
- Скумбрію (можна взяти червону рибу, можна використовувати асорті) – 2 шт.
- Картопля – 4 шт.
- Морква – 1 шт.
- Солоні огірки – 3 шт.
- Вода – 2,5 л
- Цибуля – 1 шт.
- Маслини без кісточок – 100 г
- Паста томатна – 2 ст. л.
- Лимон – за смаком
- Сіль, перець – за смаком
- Лавровий лист – 2 шт.
- Рослинна олія – 2 ст. л.
- Зелень – за смаком
1. Для приготування такого супу треба почистити рибу, прибрати голови, гарненько промити. Якщо риба цілісна, її треба нарізати на шматочки по порціях і відкласти. Візьміть кістки і голови, залийте водою і поставте варити бульйон. Після того, як вода закипить, проваріть 15 хвилин, потім вийміть кістки і процідіть бульйон. Можна приступати до варінні супу.
2. Зніміть шкірку з картоплі і наріжте його кубиками. Викладіть у воду і поставте варитися хвилин 15.
3. Розігрійте сковороду і налийте трохи олії. Коли воно розігріється викладіть в сковороду цибулю і моркву – перший наріжте тонкими півкільцями, другу чверть-кільцями. Пасеруйте пару хвилин до появи золотистої скоринки. Помістіть зажарку в суп і варіть 10 хвилин.
4. Після покладіть на сковороду дрібно нарізані огірки – тушкуйте хвилини 3. Потім викладіть на сковорідку томатну пасту.
5. Додайте трохи бульйону з каструлі і залиште хвилин на 10. Далі все відправте в суп. Викладіть шматочки риби, відкладені раніше. Вони зваряться швидко — їм достатньо 15 хвилин.
6. Підсолити, поперчіть, закиньте дрібно нарізану зелень.
7. Накрийте кришкою і поставте нудитися 10 хвилин на повільному вогні. Перед вимиканням вогню додайте в суп маслини. Залиште хвилин на 10 настоятися після варіння.
Суп готовий. Розливайте і подавайте на стіл.
Приємного апетиту!
4. Суп з фрикадельками
Для приготування такого варіанту слід використовувати:
- Минтай – 500 г
- Яйце – 1 шт.
- Сухарі панірувальні або хлібні крихти – 4-5 ст. л.
- Сіль, перець– за смаком
- Зелений лук – 4 шт.
- Вершкове масло – 30 г
Для самого супу знадобиться:
- Картопля – 3-4 шт.
- Морква – 1 шт.
- Зелений горошок – 150 г
- Вода – 2 л
- Томат – 1 шт.
- Базилік – 1 пучок
- Сіль, перець – за смаком
- Для подачі потрібно сметана
Такий суп вважається легким і дієтичним.
1. Спочатку відокремте м’ясо риби від кісток, зніміть шкіру.
2. Залийте кістки водою і поставте варити бульйон.
3. Філе сміливі на м’ясорубці, додайте яйце, хліб, підсолити і поперчіть, все ретельно перемішайте. Додайте до фаршу масло і зелений лук, нарізаний дрібно.
4. Сформуйте фрикадельки (беріть чайною ложкою або виделкою невелику кількість фаршу) – краще робити їх дрібними, відправте в холодильник, щоб вони трохи схопилися.
5. Готовий бульйон процідіть, знову поставте на вогонь, покладіть сюди моркву і картоплю. Хвилин через 10 і додайте горох.
6. Помідор розрізати на 4 частини, потріть на тертці, шкірку викиньте.
7. Відправте в суп помідор і фрикадельки.
8. Підсоліть і поперчіть. Варити близько 10 хвилин.
9. Зелень вимити і дрібно порубаєте, потім подзвоніть в суп. Відразу ж після цього вимкніть його. Залиште настоюватися. І можна подавати.
Смачного супу і приємного апетиту!
5. Відео — Рибний суп з хека.
Приємного апетиту!