Розсольник — класичний рецепт приготування

Розсольник – це суп, улюблений багатьма. Його готує вже не перше покоління і він ніколи не втрачає актуальності. Смачний, ароматний і дуже корисний.

Сьогодні ми розглянемо самі смачні та прості рецепти розсольнику. Можна зварити його з рисом або перловкою, з м’ясом або без. Головне, що його незмінним інгредієнтом є солоні огірки.

1. Класичний рецепт розсольнику з яловичиною і перловкою

Розсольник за цим рецептом приготувати не складно. Головне, слідувати інструкції і тоді смачний суп вийде навіть у новачка.

Інгредієнти:

  • 2 літра чистої води;
  • Пару лаврушин;
  • 3-5 картоплин, залежно від розміру;
  • 70 грам томатної пасти;
  • По 3 горошини запашного і чорного перцю;
  • Дві великих або середніх цибулини;
  • 4 квашених або солоних огірочка;
  • Дві середні моркви;
  • 300 грам яловичини (на кістці);
  • Сіль і мелений перчик на смак;
  • 2 повні ст. л перловки.

Приготування:

1.По-перше, потрібно підготувати крупу. Зазвичай я починаю підготовку за ніч до приготування. А саме, промиваю її і замочую в чистій воді до наступного дня.

2.Потім воду потрібно злити, а перловку проварити у воді, хвилин 40.

3.Тепер приступимо до приготування бульйону. М’ясо потрібно добре промити. Якщо воно було заморожено, обов’язково розморозити. Укласти в каструлю, залити водою і варити хвилин 40. Перед початком кипіння і перше його час потрібно обов’язково збирати піну. Потім додати очищену моркву, одну очищену цибулину, горошинки перцю і листя лаврушки. Посолити. Варити ще 20 хвилин.

4.На сковороді розжарити олію. Очистити цибулину і порізати її дрібним кубиком. Підрум’янити в олії кілька хвилин. Тим часом, натерти моркву і відправити теж в сковороду. Смажити ще хвилини дві. Додати томатну пасту, трохи яловичого бульйону, буквально один ополоник, і все розмішати.

5.Огірки подрібнити кубиками невеликого розміру. Картоплю почистити і нарізати брусками. Залити її холодною водою, щоб уникнути чорного нальоту.

6.Коли яловичина звариться, перекладіть її з бульйону на тарілку. Щоб трохи охололо. Саму рідину потрібно процідити і знову поставити на вогонь. Як тільки вона скипить, занурити сюди картоплю. Сюди ж відправити вже відварену перловку.

7.М’ясо подрібнити, видаляючи кістка. Повернути його в киплячий бульйон. Коли все це покипить хвилин п’ять, додати сюди і огірки. Залишилося тільки перекласти сюди овочеву засмажку. Все розмішати і варити 10-15 хвилин. Спробуйте, за необхідності досоліть і приперчите.

Подавати можна відразу. Але якщо ви дасте йому час настоятися хвилин 30, то розсольник буде смачніше.

2. Пісний суп з корнішонами і перловкою, без м’яса

Якщо ви притримуєтесь вегетаріанства або просто хочете зварити пісний суп, пропоную вам такий рецепт.

Інгредієнти:

  • 5-6 столових ложок перлової крупи;
  • Пару картоплин;
  • Одна велика цибулина;
  • 6 корнішонів;
  • Суміш меленых перців і сіль на смак;
  • Пару лаврушек;
  • 2-3 невеликі морквини;
  • Трохи масла пісного.

Приготування:

1.Крупу добре промити і залити гарячою водою. Залишити її в такому вигляді на пару годин. Деякі залишають на ніч. Потім злити зайву воду і перекласти її в каструльку. Залити 2-3 літрами води. Проварити хвилин тридцять після закипання.

2.Дрібно нарізати цибулину, попередньо очистивши її. Відправити її в розігріту олію. Просмажити кілька хвилин. А за цей час потрібно очистити і натерти теркою морквину. Відправити її теж в сковороду. Готувати разом, помішуючи, до м’якості. Потім додати дрібно нарізані корнішони.

3.Посолити овочі, приперчити на смак і протушкувати разом хвилин п’ять.

4.Картоплю почистити, подрібнити її невеликими шматочками. Форма неважлива. Робіть це, як звикли кришити її на суп. Відправити її в суп, коли перловка буде готова. Варити ще 15 хвилин, поки картопля не стане повністю готовою і м’якою. Тепер можна надсилати сюди піджарку з огірками. Також покласти сюди лаврушку. Прокип’ятити ще пару хвилин і зняти з плити.

Для більш насиченого смаку супу потрібно наполягати без нагрівання, під кришкою, хоча б півгодини.

3. Рецепт розсольнику з рисом і солоними огірками

Тим, хто не любить перлову крупу або її просто немає під рукою, пропоную рецепт з рисом. Деяким суп в такому виконанні подобається більше.

Інгредієнти на 5 літрову каструлю:

  • 700 грам яловичини;
  • Склянку розсолу від огірків;
  • Три ст. л рису;
  • Пісне масло;
  • Півкіло картоплі;
  • Сіль, мелений перець за смаком;
  • 2 морквини середнього розміру;
  • Одна цибулина;
  • Ст.л цукрового піску;
  • Кілька черешків селери;
  • Зелень на ваш смак;
  • 300 грам помідор шматочками у власному соку;
  • 2-3 зубки часнику;
  • 2 ст. л томатної пасти;
  • Пару лаврушин;
  • 3 середніх солоних огірка;
  • Один солодкий перець.

Приготування:

1.М’ясо подрібнити невеликими шматочками. Викласти їх в каструльку, залити водою доверху. Перемістити плиту. Після закипання варити 3 хвилин. Потім відкинути на друшляк, промити шматочки, а бульйон вилити.

2.Каструлю вимити. М’ясо залити новою водою і знову поставити на вогонь. Варити майже до готовності.

3.Рис добре перемити і відправити до майже доваренному м’яса. Сюди ж вкласти лаврушку.

4.На сковороді з додаванням олії обсмажити нарізану соломкою цибулю і натерту теркою морква, 3 хвилини. Селеру подрібнити і порізати соломкою очищений перець. Відправити їх сюди ж, в сковороду. Готувати ще пару хвилин.

5.Огірки нарізаємо кубиками. Відправити їх, разом з томатами і томатною пастою в сковороду до інших овочів. Всипати цукор і розмішати. Тушкувати хвилин 5.

6.У суп відправити попередньо очищений і нарізаний брусочками картоплю. Варити майже до готовності. Потім перекласти сюди піджарку і влити розсіл. Все перемішати і спробувати на смак. Тепер можна досолити. Після закипання варити пару хвилин.

7.Додати дрібно нарізані часник і зелень. Зняти з плити, закрити кришкою і залишити в спокої на півгодини.

4. Розсольник з перловкою, солоними огірками і м’ясом на кісточці

Простий рецепт наваристого і дуже смачного супу.

Інгредієнти:

  • Півтори столові ложки томатної пасти;
  • 3 літра чистої води;
  • Сіль і мелений перчик на смак;
  • Велика цибулина;
  • Півкіло м’яса на кісточці;
  • 4 солоних або квашені огірочки;
  • Пару лаврушек;
  • Середня морква;
  • 1-2 склянки розсолу, в залежності від його солоності;
  • 5-6 картоплин;
  • 150 грамів крупи перлової.

Приготування:

1.М’ясо помити, покласти в каструлю і залити холодною водою. Поставити на плиту і варити до готовності. Обов’язково потрібно знімати пінку на початку кипіння.

2.Крупу промити і відварити в окремому посуді 50-60 хвилин.

3.Цибулю нарізати дрібно. Моркву можна натирати теркою. У сковороді розжарити трохи олії. Першим сюди відправиться цибулька. Прожарити його до напівпрозорого стану. Потім додати до нього моркву.

4.Коли зажарка придбає рум’яний колір, додати до неї дрібно нарубані огірки і томатну пасту. Розмішати і влити трохи розсолу. Згасити хвилин 5.

5.Коли м’ясо буде добре відділятися від кістки, вийняти його і трохи остудити. Потім прибрати кістки і нарізати дрібно. Відправити в бульйон. Коли він скипить, додати сюди очищену і нарізану брусками картоплю. Варити десять хвилин після закипання.

6.Додати в суп перлову крупу і доварити ще хвилин 10. Потім перекласти туди тушковані овочі. Покласти лаврушку і влити ще трохи розсолу, на ваш смак. Спробуйте і, якщо потрібно, досоліть. Після скипання готувати всього пару хвилин.

Перед подачею, дати постояти півгодини під кришкою.

5. Як приготувати розсольник з куркою, перловкою і огірками

Легкий і дуже смачний супчик. Спробуйте!

Інгредієнти:

  • Одна середня морква;
  • Одна куряча грудка;
  • 3 літра чистої води;
  • 6 солоних огірочків середнього розміру;
  • Одна велика цибулина;
  • Сіль і приправи на смак;
  • 150 грам перлової крупи;
  • 4-5 картоплин.

Приготування:

1.Курку потрібно промити і нарізати середніми брусочками. До цього моменту вона повинна бути повністю розмороженої. Перекласти в каструлю, залити водою і відварити м’ясо до готовності. Пінку при цьому треба знімати.

2.Крупу потрібно добре промити і замочити в теплій воді на ніч або хоча б на пару годин.

3.Коли м’ясо буде готове, додати до нього крупу. Трохи підсолити бульйон. Коли він закипить додати очищену і нарізану кубиками картоплю. Варити хвилин 10-15.

4.Розжарити в сковороді олію. Нарізати цибулину дрібними кубиками. Підрум’янити пару хвилин в олії. Потім додати терту моркву. Тушкувати до м’якості. Солоні огірочки потрібно подрібнити дрібним кубиком. Підсмажити хвилини 2, потім влити трохи бульйону.

5.Коли картопля буде майже готова, перекласти в суп овочеву суміш зі сковороди. Спробувати і, за необхідності досолити і приправити на ваш смак. Покласти лаврушку і проварити ще хвилин п’ять.

6.Зняти з плити, накрити кришкою і залишити його на півгодини. Чим довше він настоюється, тим краще.

6. Відео – Розсольник «Ленінградський» по ГОСТу

Автор цього ролика пропонує приготувати смачний суп за рецептом з кухарської книги далекого 1959 року. Рецепт перевірений часом. На ділі я його ще не пробувала, але обов’язково зроблю це. Результат виглядає дуже апетитним і, напевно, це дуже смачно!

Приємного вам перегляду!

Інгредієнти:

  • 2 л бульйону
  • 0,5 склянки перлової крупи
  • 4-5 бульб картоплі
  • 1 невелика цибулина
  • 1 середня морква
  • 2 солоних огірка
  • 2 ч. ложки томатної пасти
  • огірковий розсіл на смак
  • сіль, перець
  • лавровий лист
  • сметана, зелень при подачі

Розсольник – це унікальний суп. Його важко порівняти з якимось іншим першою стравою. Таким його робить наявність у складі солоних огірочків і, іноді, розсолу від них. Вони вносять особливу пікантність і кислинку. Готується він із простих і доступних продуктів. Якщо у вас є свої запаси солінь, то всі продукти практично завжди вже є на вашій кухні і не доведеться йти в магазин, щоб приготувати обід.

Кожна господиня готує розсольник по-своєму. Я люблю більше перловий варіант, обов’язково з додаванням розсолу. Але інші рецепти ми пробуємо, щоб урізноманітнити родинний стіл.

Бажаю вам успіхів на кухні і не тільки! До швидких зустрічей!