Окрошка — рецепти приготування на кефірі з мінералкою

Окрошка – традиційно літній російське блюдо. Свіжі, хрусткі овочі, аромат зелені, ніжність м’яса або ковбаси і ядреность домашнього квасу – що може бути краще в спекотний літній день?!

Класичний рецепт окрошки, звичайно ж, на квасі. Але і на кефірі вона хороша. Так от, сьогодні ми приготуємо її на кефірі і мінералці. Як так, скажете ви? Дуже смачно, відповім я! Густоту і кислинку кефіру належним чином розбавить мінералка. Вона ж і наситить суп бульбашками. Якщо ви ще не пробували приготувати окрошку в такому виконанні, обов’язково спробуйте!

1. Класична окрошка з копченою ковбасою на кефірі і мінералці

Приготувати таку страву дуже просто і це не вимагає спеціальних навичок. Відмінне завершення спекотного дня! Спробуйте!

Інгредієнти:

  • 3 середніх огірка;
  • 300 грам копченої ковбаски на ваш смак;
  • Зелена цибуля і кріп-на смак;
  • 250 грам редиски;
  • Сіль на смак;
  • 4 варені картоплини;
  • Гірчиця домашня на смак;
  • Півтора літра кефіру будь-якої жирності;
  • 4 варених круто яйця;
  • Літр газованої мінералки;
  • Яблучний оцет на смак (за бажанням).

Приготування:

1.Відварити всі продукти, які цього вимагають, остудити і очистити.

2.Всі продукти для цієї страви нарізати однаковими кубиками. Перед цим треба помити всі свіжі овочі і обсушити їх від крапель води.

3.Отже, ковбаска, огірки, картопля, редис і подрібнені яйця. Їх потрібно помістити в одну миску. Додати дрібно нарубану зелень. Розмішати.

4.У каструлі розмішати кефір і мінералку. Посолити на смак, додати гірчиці і влити чайну ложечку оцту.

5.В рідку основу перенести нарізані продукти. Добре перемішати.

Окрошку вже зараз можна їсти. Але краще, все ж, дати їй трохи настоятися в прохолодному місці.

2. Оригінальна окрошка з червоною рибою на кефірі і мінералці

Приготувати окрошечку можна не тільки з м’ясом або ковбасою. Вона виходить не менш смачною і з рибкою. Зараз ми приготуємо її з слабосоленої сьомги. Ви можете брати та іншу червону або звичайну рибку.

Інгредієнти:

  • 2-4 відварних картоплини, залежно від розміру;
  • Половинка лимона;
  • 4 огірка середнього розміру;
  • 10 невеликих редисок;
  • Півтора літра мінералки среднегазерованной;
  • 4 відварених круто яйця;
  • Зелень свіжа на смак;
  • 200 грам сметани;
  • Пів-літри кефіру;
  • 300 грам слабосоленого філе сьомги;
  • Сіль і перчик мелений на смак.

Приготування:

1.Приготування почнемо з того, що поставимо варитися картоплю і яйця. Відразу ж поставимо мінералку в морозильник, щоб вона була максимально холодною (але не заледенелой).

2.Картоплю з яйцями остудити, почистити. Огірочок, редиску і зелень добре промити і обсушити. Зеленушку дрібно нарубати. Інші продукти нарізати кубиками невеликого розміру, сумірними один з одним.

3.Помістити все в один посуд. Тепер залишилося нарізати такими ж кубиками філе рибки. Відправити в основну масу. Все добре вимішати, щоб всі продукти рівномірно розподілилися між собою.

4.Залити цей салатик холодним кефіром. Додати сметанку, залити холодною водою з морозилки. Посолити і приперчити на смак. Все старанно розмішати. Якщо любите кисленькую окрошку, можете вичавити сік половини лимона.

Можна відразу подавати до столу або дати годинку настоятися в прохолодному місці.

3. Окрошка з курячою грудкою на кефірі і мінеральній воді

Окрошку можна сміливо назвати стравою на швидку руку. Якщо є більше часу на приготування, я готую її з курячою грудкою. Але і ковбаска теж підійде.

Інгредієнти:

  • 3 огірка середнього розміру;
  • 3 відварених яйця (круто);
  • Одна грудка куряча середнього розміру;
  • 5 відварених картоплин;
  • Свіжа зелень на ваш смак (яка є під рукою);
  • 2-4 зубчики часнику;
  • 5 столових ложок сметанки або майонезу;
  • Півтора літра мінералки;
  • Півтора літра кефіру (краще пожирніше);
  • Сіль і перчик на смак.

Приготування:

1.Першим ділом, відваримо яйця, курочку і картоплю. Яйця і картоплю варимо просто в підсоленій воді. Грудки промити, помістити в каструлю, залити водою, додати лаврушку, сіль і горошковый перчик. Таким чином, бульйон потім теж можна використовувати для інших страв.

2.Відварити до готовності і охолодити. Зняти шкіру, видалити кістки і нарізати дрібними шматочками.

3.Зелень дрібно нарубати. Інші продукти нарізати маленькими кубиками, як курочку. Все з’єднати в одній каструлі.

4.Кефір змішати з водою. Вони повинні бути максимально охолодженими. Сюди ж додати сметану і посолити на смак. Все добре розмішати. Залити суміш в овочі з куркою. По смаку, ви можете закисляти блюдо лимонним соком або кислотою. Хтось додає яблучний або винний оцет.

5.Перемішати супчик. Перед подачею краще прибрати в холод хоча б на годинку.

4. Рецепт окрошки дієтичної

Окрошка, сама по собі дуже легка. Особливо, якщо не додавати в її склад ковбасу. Її легко можна замінити відвареним м’ясом. Наприклад, курячою грудкою.

Інгредієнти:

  • Одна куряча грудка (можна використовувати індичку або кролика);
  • Зелень на смак;
  • Літр знежиреного кефіру;
  • 3 варених яйця (круто);
  • Сіль і мелений перчик на смак;
  • 2 невеликі варені картоплини;
  • Одна невелика редька;
  • 5 редисок;
  • Пару невеликих огірочків;
  • 0,5 або 1 літр газованої мінералки.

Приготування:

1.Відварити до готовності грудку. Щоб м’ясо було смачніше, можна додати в бульйон при варінні лаврушки і горошини запашного перцю. Потім її потрібно повністю остудити.

2.Продукти для цієї страви ви можете нарізати, як звикли. Наприклад, кубиками або соломкою. Головне, щоб вони були приблизно однаковими за формою і розміром. З’єднати їх в одній мисці.

3.Посипати дрібно нарубаною зеленушкой, посолити і приперчити на смак. Все добре перемішати. Воду змішати з кефіром.

4.Залити нарізані продукти рідкою основою. Розмішати і прибрати в прохолоду на годинку.

5. Смачна окрошка з ковбасою на кефірі з мінералкою без газу

Газована вода надає окрошці особливу пікантність. Але якщо у вас не виявилося під рукою або ви просто не хочете її вживати, то можна скористатися звичайною мінеральною водою без газу.

Інгредієнти:

  • Літр кефіру (будь-якої жирності);
  • Півкіло будь ковбаси або відвареного мяса;
  • Сіль і перчик на смак;
  • Півлітра сметани;
  • Літр води;
  • 3 свіжих огірочка;
  • Гірчиця на смак;
  • 5 відварених картоплин;
  • Зелень на смак;
  • 5 яєць, зварених круто.

Приготування:

1.Якщо огірки у вас свіжі і не мають жорсткої шкірки, то їх можна не очищати. В іншому випадку, шкірку краще видалити. Нарізати маленькими кубиками. Перекласти в каструльку.

2.Таким же чином нарізати і всі інші продукти – невеликими кубиками. За бажанням, звичайно, ви можете використовувати і інший спосіб нарізки.

3.Всі нарізані продукти перемішати. Додати дрібно нарубану зелень.

4.Прохолодний кефір, воду і сметанку розмішати в одній мисці. Посолити і приперчити на смак. Відлити трохи в чашку і розмішати там 1-2 чайні ложки гірчиці. Знову повернути в кефірну суміш, розмішати. Так гірчицю легше буде розподілити в масі.

5.З’єднати кефірний бульйон з нарізаними продуктами. Добре розмішати. Вже зараз можна подавати окрошечку до столу. Але смачніше вона стане через 1-2 години, проведених в холодильнику.

6. Дієтична окрошка по Дюкану на кефірі з мінералкою

Не секрет, що окрошечка дуже легкий суп. Особливо, якщо приготувати її на кефірі з водою. Всі продукти, що входять до складу цього рецепта прості й підходять тим, хто стежить за фігурою. Калорійність страви – всього 40 Ккал на 100 грам продукту. Спробуйте!

Інгредієнти:

  • 300 грам вареної картоплі;
  • Літр води;
  • Сіль на смак;
  • 250 грам відвареного філе курка;
  • Літр знежиреного або маложирного кефіру;
  • 150 грам редиски;
  • Зелень на смак;
  • 300 грам свіжих огірочків;
  • 3 відварених яйця.

Приготування:

1.Рецепт дуже простий. Приготування, як правило, починається з того, що потрібно відварити всі продукти, які цього вимагають. Потім вийняти з води і остудити. Для зручності нарізування, краще варити їх за ніч до приготування. До нарізання їх краще охолодити. Так процес нарізки буде легше.

2.Всі продукти потрібно нарізати на кубики або брусочки невеликого розміру, з’єднати в одній каструлі або посуді, що підходить за розміром. Додати дрібно нарубану зелень.

3.Подавати можна наступним чином. У кожну тарілку покласти трохи овочів і м’яса, на смак залити кефір і воду. Присолити і перемішати. Також можна окремо перемішати воду і кефір, посолити його. Ці дві маси можна поєднати відразу або в кожній тарілці.

Відео — Окрошка на кефірі і газованій воді

Якщо ви робите окрошку вперше і у вас залишилися питання після прочитання рецептів, перегляньте це короткий, але інформативне відео. Автор приготує смачну і легку окрошку прямо на ваших очах.

Приємного перегляду!

Набридли звичні супи на обід? Влітку особливо актуальна окрошечка! Готується вона з простих продуктів, а насичує надовго. Завдяки низькій калорійності, їй віддають особливу перевагу шанувальники здорового харчування і красивої фігури.

Тарілочка освіжаючої, смачною і поживною окрошки додасть сил і гарного настрою на весь день. Її можна приготувати на квасі. Це класичний рецепт. Більш дієтичний і легкий варіант – приготувати її з кефіром і мінеральною водою. Кефір додасть неповторну кислинку, а газована вода «оживить» суп. За бажанням ви можете додати кислинки у вигляді лимонного соку. Також добре до такої окрошки підходить домашня гірчиця.

Забирайте ці смачні рецепти окрошки собі в соціальні мережі. Адже зовсім скоро дозріють молоді огірочки, редиска і зелень. А це означає, що настане пора готувати улюблену всіма окрошку.

Бажаю вам успіхів на кухні і не тільки! До швидких зустрічей!