3. Полуничний відкритий пиріг з молоком, сметаною та яйцями
Французи дуже люблять всілякі фруктові пироги. По суті, їх спосіб приготування практично такою ж, як у попередньому рецепті. Єдино, заливка робиться в основному з заварного крему і свіжі ягідки покриваються блискучою желатинової глазур’ю – саме вона стає тим самим з’єднувальним елементом, який добре утримує фрукти або ягоди в первозданному вигляді і на зрізах шматочки такого пирога виглядають просто ідеальними.
Інгредієнти:
- Полуниця – 800 гр.
- Молоко – 0,5 л.
- Борошно – 300 гр. + 60 гр.
- Цукровий пісок – 100 гр. + 200 гр. + 2 ст. л.
- Вода – 40 мл + 200 мл.
- Масло вершкове – 100 гр. + 150 гр.
- Желатин, цукор ванільний – по 10 гр.
- Куряче яйце – 3 шт.
- Сметана – 1 ст. л.
- Розпушувач тіста – 1 ч. л.
- Кислота лимонна – 1 щіпка.
Приготування:
1. Щоб максимально швидко «зібрати» наш тарт для випічки, приготуємо першим заварний крем, а потім, поки він остигає, підготуємо всі інші частини пирога. Розводимо в теплому молоці цукор (100 гр.) і борошно (60 гр.), а потім відправляємо цю суміш загусати на повільному вогні і доводимо до закипання.
2. Як тільки з’являються перші «бульки», переставляємо каструльку з плити на стіл і вмішуємо розтоплене вершкове масло (100 гр.) з парою свіжих яєць, не забуваючи всипати і ароматний ванільний цукор. Довівши до однорідного стану, відставляємо поки заварний крем в сторону, щоб він остигав.
3. Заводимо пісочне тісто. Для цього з’єднуємо з борошном (300 гр.) цукровий пісок (200 гр.) і розпушувач тіста. Масло (обов’язково холодне!) подрібнюємо теркою або ножем до маленьких шматочків і відправляємо в цукрово-борошняну суміш. Руками перетирающими рухами наводимо інгредієнти в сипку масу, що нагадує крихти від печива. Вводимо пару ложок сметани і залишився яйце і выминаем тісто до однорідного колобка.
4. Через хвилин 15 розкачуємо пісочну основу у формі трохи більше розміру денця форми для запікання, щоб акуратно укласти його і отримати ще і бортики. Щоб вийшла міцна рівна кошик, відправляємо заготовку на чверть години в морозилку, а потім на пласт тіста зробимо проколи вилкою. Відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на 20-30 хвилин, а потім охолоджуємо і акуратно виймаємо з форми.
Завдяки дрібним дырочкам буде виходити зайвий повітря і пісочне тісто не буде здуватися бульбашками.
5. Полуницю заздалегідь промиваємо і просушуємо. Нарізаємо красивими скибочками. Остиглий тарт наповнюємо заварним кремом і вирівнюємо його шар спатулой. Зверху викладаємо акуратним «їжачком» скибочки ягоди.
6. Залишається тільки приготувати для нашого ароматного пирога солодку желейну глазур, яка дозволить зберігати форму десерту і вбереже ягоди від в’янення.
Для цього заливаємо желатин спочатку прохолодною водичкою (40 мл) і даємо йому повністю розчинитися і розбухнути. Потім решта кількість води (200 мл) доводимо до кипіння і розчиняємо у ній цукровий пісок (2 ст. л.) і лимонну кислоту.
Потім остудити протягом 5-ти хвилин, вводимо в одержаний солодкий сироп набряклий желатин і повністю його розчиняємо. Залишаємо його в спокої на хвилин 15-20, щоб охолов до кімнатної температури.
7. Покриваємо тарт желейної глазур’ю і відразу ж ставимо його в прохолодне місце, щоб верхній шар загус. Порційні шматочки будуть виглядати дуже красиво і на десертній вилочці не будуть розвалюватися на окремі шари.
Приємного апетиту!