Класична мясна солянка. Рецепт приготування збірної мясної солянки.

У кожної господині своя збірна м’ясна солянка, звичайно всі підтримуються основного напрямку — в солянку можна покласти потроху всього, що є в холодильнику , експериментуйте. Візьміть свої улюблені м’ясні продукти, солоні огірочки, маслини, каперси і т. д. і приготуйте солянку за своїм рецептом.

Солянка – винахід російської кухні. Приготування солянки повинні дотримуватися трьох головних правил – вона повинна бути наваристою, гострої, солоної чи кислої. Правильно приготовлена солянка є абсолютно самостійною стравою і не вимагає після себе других і третіх страв.
Наваристий бульйон солянки виходить за рахунок м’яса або жирної риби. Також, на любителя, можна використовувати і грибний бульйон. Найкраще кинути в солянку білі гриби. Якщо є свіжі. При відсутності таких можна використовувати заморожені гриби. В крайньому випадку – сушені. Крім білих грибів, для бульйону чудово підійдуть маслюки, ну або які є.

Класична рибна збірна солянка повинна включати в себе рибу типу форелі, горбуші, тріски, осетра, білуги, палтуса або сайри. Ці види риби відносяться до розряду жирних. Особливості риби в солянці у її вигляді – риба може бути просто відварити, може бути в солоному або копченому вигляді.

Класична збірна м’ясна солянка, починається з підбору правильного шматка м’яса. Отримати наваристий бульйон можна з будь-якого шматка м’яса. Але краще для солянки все ж вибирати яловичину або телятину. Шматочок повинен бути без зайвих відкладень жиру. Якщо вони все ж є, їх слід зрізати ножем

Отже готуємо:

Покроковий рецепт класичної м’ясної солянки.

Інгредієнти:

  • М’ясо для бульйону — 500 р.

  • М’ясні продукти — 300 р.

  • Свіжі гриби — 2-3 шт.
  • Цибулина — 2 шт.

  • Солоний огірок — 4 шт.

  • Каперси — 1 ч. л.

  • Маслини без кісточок — 12-15 шт.

  • Сметана — 100 р.
  • Вершкове масло — 3 ст. л

  • Томат — пюре — 2 ст. л

  • Помідор — 1 шт.

  • Часточка лимона, зелень, сіль, перець, лавровий лист

Збираємо смачну домашню солянку.

  • Налити в каструлю 1,5-2 літра води, покласти в воду м’ясо, зварити бульйон. Варити 1,5-2 год. Бульйон процідити.
  • Ріпчасту цибулю нашаткувати, гриби нарізати тонкими скибочками, обсмажити в каструлі на вершковому маслі, додати томат-пюре і тушкувати, підлив трохи бульйону.
  • Солоні огірки очистити і нарізати скибочками.
  • М’ясні продукти — найрізноманітніші: м’ясо, шинка, ковбаса, сосиски, у вареному чи смаженому вигляді порізати скибочками і покласти в каструлю з приготованим цибулею, додати огірки, сіль, лавровий лист, каперси, залити рештою бульйоном і варити 5-10 хв. Можна додати нарізаний скибочками помідор.

При подачі до столу в солянку покласти сметану, маслини, скибочки лимона, очищеного від шкірки, дрібно нарізану зелень.

Приємного апетиту!