Харчо є «перлиною» грузинської кухні без сумнівів. Приголомшливий, яскравий, насичений, пряний смак страви приводить у захват усіх. Суп користується популярністю в багатьох країнах. Багато ресторанів і кафе додають харчо в своє меню.
Іноді в рецептах зустрічаються такі поєднання продуктів, які можуть здатися на перший погляд не поєднувані, але запевняю вас, ризикнувши приготувати хоч раз, ваші смакові рецептори отримають масу задоволення.
В домашніх умовах суп харчо готувати не складно, головне дотримуватися рецепту, якщо ви взялися за цю справу вперше. Рецепти, які я підібрала для вас, адаптовані для домашньої кухні, обов’язково спробуйте приготувати, це варто того.
1. Класичний суп харчо з баранини
За класичним рецептом на Кавказі, цей суп варять з жирного м’яса яловичини на кістці, а не на баранині як всі звикли думати. Але це не привід для відмови, щоб зварити суп саме з баранини, можна використовувати і інші види м’яса.
Список продуктів:
- Баранина — 500 г
- Рис — 2/3 склянки
- Цибуля — 1 шт.
- Морква — 1 шт.
- Болгарський перець — 1 шт.
- Помідори — 3 шт.
- Томатна паста — 4 ст. ложки
- Волоські горіхи — 150 г
- Соус Ткемалі — 3 ст. ложки
- Хмелі-сунелі — 1,5 ст. ложки
- Коріандр мелений — 1 ч. ложка
- Спеції всесезонні — 1 ч. ложка
- Перець чорний мелений — за смаком
- Лавровий лист — 2 листочка
- Сіль — за смаком
- Цукор — 1 ч. ложка
- Зелень — кріп, петрушка, кінза, базилік
- Часник — 3-4 зубчики
- Рослинна олія
Етапи приготування:
1. Весь процес звичайно починається з приготування м’яса і бульйону. М’ясо необхідно ретельно промити, розрізати на середні шматки і перекласти в каструлю для відварювання. Посуд з м’ясом поставте на плиту, варити потрібно при середній температурі нагріву плити, при закипанні знімайте піну, яка утворилася.
У бульйон до м’яса можна додати корінь петрушки або селери, це додасть додатковий аромат супу.
2. Готове м’ясо вийміть з каструлі, обробити на невеликі шматочки, кістки приберіть. Шматочки м’яса поверніть в каструлю.
3. Потім всипте рис, який перед цим гарненько промийте. Варіть 15 хвилин.
4. Очистіть, подрібніть овочі: цибулю наріжте великими півкільцями, моркву брусочками, кубиками солодкий перець.
5. Як слід накалите сковорідку, налийте в неї масло, потім перекладіть в неї цибулю, як тільки він стане прозорим, додаємо моркву. Болгарський перець — додатковий інгредієнт, але я дуже люблю його смак і аромат, додайте його в зажарку в самому кінці, коли овочі стануть м’якше.
6. Потім перекладіть в сковороду помідори подрібнені на середнього розміру кубики, томатну пасту, соус Ткемалі, перемішайте. Зменшіть температуру нагріву плити до мінімального, залиште гаситися хвилин п’ять.
7. Перекладіть засмажку з овочів у бульйон, перемішайте.
8. Потім в хід йдуть попередньо подрібнені волоські горіхи, зубчики часнику і всі спеції. Дуже ретельно все перемішуємо, доводимо суп до кипіння.
9. Для ще більшого смаку і аромату, нарубаєте дрібно зелень, відправте в супчик після того як зніміть його з вогню.
Пам’ятайте, перед подачею харчо потрібно настояти мінімум півгодини, щоб всі інгредієнти просочилися між собою.
Приємного вам апетиту!
2. Харчо на основі гострого томатного соусу
Серед великої кількості страв грузинської кухні, цей супчик лідирує за всіма позиціями. Якщо ви любите страви погостріше, рецепт спеціально для вас. Він має неповторний смак, з яскравими пікантними нотками.
Список продуктів:
- Яловичина — 200 г
- Помідори — 4 шт.
- Болгарський перець — 1 шт.
- Перець чилі — 1 шт.
- Цибуля ріпчаста — 1 шт.
- Рис — 2 жмені
- Часник — 2 зубчики
- Сіль — за смаком
- Перець чорний мелений — за смаком
- Рослинна олія
- Зелень — пучок
Етапи приготування:
1. Шматок яловичини промийте, наріжте на порційні шматки невеликого розміру. Накалите сковорідку з рослинним маслом, викладіть в неї шматочки м’яса. Обсмажте до утворення золотистої скоринки.
2. В цей же час ставимо каструлю з водою на плиту з максимальним нагріванням.
3. Після обсмажування шматочки м’яса потрібно відправити у воду в каструлі, коли вона в ній закипить. Всипте сіль, варіть близько години.
4. Пропустіть овочі для соусу, помідори, перець болгарський, перець чилі через м’ясорубку, для цих цілей можна також використовувати блендер.
5. З лука видалити лушпиння, наріжте кубиками. Перекладіть в розігріту сковороду для обжарювання.
6. Коли цибуля стане прозорою, влийте масу з подрібнених овочів, перемішайте, зменшіть вогонь на плиті до мінімального, доведіть до кипіння. Спеції, трави додайте на свій розсуд.
7. Рис перекладіть в каструлю до готового м’яса, варіть до готовності. Потім відправте вийшов соус з сковороди, доведіть до кипіння і можна знімати з плити каструлю.
9. Завершальними штрихами додайте подрібнену зелень, часник дрібно рубаний.
Залиште суп постояти, насититися ароматами. Їжте із задоволенням, приємного апетиту!
3. Суп харчо зі свининою
Ароматний і наваристий суп просто знахідка на обідній стіл. Вся сім’я отримає масу задоволення під час трапези. Рецепт не складний, з ним впорається навіть починаюча господиня.
Список продуктів:
- Свинина — 200 г
- Рис довгозерний — 5 ст. ложок
- Вода — 2 л
- Цибуля ріпчаста — 1 шт.
- Томатний сік — 1 л
- Лавровий лист — 2 листочка
- Часник — головка
- Хмелі-сунелі — 1 ч. ложка
- Перець запашний — за смаком
- Сіль — за смаком
- Волоські горіхи — 50 г
- Рослинна олія
- Зелень — за смаком
Етапи приготування:
1. Свинину промийте холодною водою, наріжте порційними шматками. Нагрійте сковороду з невеликою кількістю рослинної олії. Надішліть шматки обсмажуватися.
2. Злегка обсмажену свинину відправте в закипілу воду в каструлі, додайте лаврове листя, сіль.
3. Очистіть цибулину, нарубаєте кубиками. Обсмажте в глибокій сковороді або сотейнику до прозорості.
4. Влийте в сковороду томатний сік, дочекайтеся закипання. Температура нагріву плити повинна бути помірною.
5. Перекладіть томатну масу з цибулею в бульйон, додайте промитий рис. Варіть до готовності рису, в цей же час додайте спеції.
6. По готовності рису, вимкніть плиту. Додайте часник пропущений через прес, подрібнені горіхи, рубану зелень.
Через годинку суп буде повністю готовий. Приємного вам апетиту!
4. Харчо з курячим м’ясом
Супчик з куркою буде нітрохи не гірше, ніж допустимо з яловичини або баранини. Адже часто таке буває, що страва захотілося приготувати, а в холодильнику залишилося тільки куряче м’ясо, не поспішайте засмучуватися, ось вам рецепт.
Список продуктів:
- Стегно куряче — 1 шт.
- Рис — 1/2 склянки
- Картопля — 3 шт.
- Вода — 2 л
- Морква — 1 шт.
- Томатна паста — 2-3 ст. ложки
- Горіхи грецькі — 2 ст. ложки
- Часник — 3 зубчики
- Хмелі-сунелі — за смаком
- Сіль — за смаком
- Перець чорний мелений — за смаком
- Зелень — пучок
- Рослинна олія
Етапи приготування:
1. Зваріть курячий бульйон.
2. Картоплю в харчо по класичному рецепту не додають, але я для ситності все ж додам. Перед цим окремо відваріть її, потім зробіть картопляне пюре.
3. Курку вийміть з бульйону, коли вона буде готова. У бульйон відправте промитий рис, посоліть за смаком.
4. Курку відокремити від кісток, розділіть на шматочки.
5. З моркви зніміть шкірку, натерти на тертці з дрібними отворами. Часник очищений дрібно порубаєте ножем. Обсмажуйте всі з додаванням олії до розм’якшення.
6. До піджарки додайте томатну пасту, хмелі-сунелі, обсмажте. Потім перекладіть подрібнену зелень.
7. У курячий бульйон відправте вміст зі сковороди, товчений картоплю, подрібнені волоські горіхи.
8. Потім відправте шматочки курячого м’яса в супчик, дочекайтеся закипання.
Ось і все, дуже смачно, а головне просто. Гарного вам настрою і приємного апетиту!
5. Смачний суп харчо з чорносливом
Наваристий, пікантний і дуже смачний суп харчо підкорить ваше серце назавжди, якщо ви ще не встигли його спробувати, я дуже рекомендую. Блюдо в приготуванні не складне, але зажадає від вас якийсь час.
Список продуктів:
- Баранина — 500 г
- Рис — 100 г
- Соус Ткемалі — 70 г
- Чорнослив 70 г
- Болгарський перець — 1 шт.
- Цибуля — 2 шт.
- Морква — 1 шт.
- Волоські горіхи — 100 г
- Хмелі-сунелі — 1 ст. ложка
- Томатна паста — 3 ст. ложки
- Перець червоний — 0,5 ч. ложки
- Сіль — за смаком
- Кінза — пучок
- Рослинна олія
Етапи приготування:
1. Баранину наріжте на шматки середньої величини, відправте їх у каструлю, наповнену водою, поставте варитися на плиту. При утворенні піни, забирайте її.
2. Овочі очистіть, помийте. Подрібніть зручним вам способом, потім обсмажте в сковороді на олії. До розм’якшеним овочів додайте томатну пасту, соус Ткемалі, червоний перець, ретельно змішайте всі продукти між собою.
3. Волоські горіхи подрібніть. Дуже просто це зробити за допомогою качалки.
4. Коли м’ясо звариться, всипте в бульйон рис.
5. Коли рис стане м’яким, всипте в каструлю волоські горіхи.
6. Слідом в каструлю відправте овочеву піджарку. Після цього потрібно, щоб суп закипів, вогонь повинен бути помірним.
7. В кінці приготування додайте чорнослив, який заздалегідь потрібно вимочити і нарізати на дрібні шматочки. Приправи та спеції, потім все перемішайте.
8. Пучок кінзи порубаєте дрібніші. Перекладіть в суп.
Годинку нехай харчо постоїть, потім сміливо пригощайте своїх близьких. Приємного вам апетиту!
6. Відео — Дуже Смачний Грузинський Суп Харчо
Приємного вам апетиту!
Перші страви безсумнівно лідирують по своїй живильній цінності. Гарячий наваристий супчик — це відмінне блюдо для ситного обіду і правильної роботи вашого організму. Успіхів вам і відмінних вихідних!