Продукти:
- цукор — 120 гр
- сік лимона — 80 гр.
- цедра 1-го великого лимона
- масло — 80 гр.
- жовтки — 4 шт.
- крохмаль — 1,5 ст. л. (за бажанням)
Примітка:
- Всі продукти для приготування повинні бути кімнатної температури.
- Перед відділенням жовтків від білка яйця тцательно промийте під проточною водою з милом засобом.
- Крохмаль краще всього застосовуйте кукурудзяний. Якщо його немає, тоді картопляний, але 2 ст. л.
- Лимонний курд можна зварити без застосування крохмалю. Він в рецепті служить для створення більшої густоти готового курда.
Приготування Лимонного курда
В першу чергу натріть цедру лимона (тільки жовту частину) на дрібній тертці і відставте поки в сторону.
Тепер покладіть лимон в мікрохвильовку, увімкніть на 15 секунд. Це потрібно зробити для того, щоб сік краще відокремився при видавлюванні.
Далі розділіть лимон на 2 частини і видавіть з нього сік.
В невелику каструльку з товстим дном складіть всі продукти відразу, крім вершкового масла (цукор, жовтки, сік лимона, цедру, крохмаль). З соку видаліть кісточки.
Ретельно перемішайте всі ручним віночком або силіконової лопаткою і поставте нагріватися на середній вогонь.
З того моменту, як включили плиту, починайте постійно помішувати масу в каструльці. Це потрібно для того, щоб курд вийшов єдиної консистенції. Особливо ретельно перемішуйте на дні каструльки. Поступово крем нагріється і почне загусати. На все у вас піде приблизно 7 хвилин, час залежить від ступеня нагріву плити.
Як тільки крем добре загуснув, додайте в нього м’яке вершкове масло, перемішайте і зніміть з плити.
Остудіть курд до кімнатної температури, накрийте кришкою і приберіть в холодильник на 4 години. За цей час крем стабілізується, а цедра лимона віддасть свій аромат і стане дуже ніжною.
Деякі кондитери рекомендують протерти готовий курд через сито для того, щоб відокремити цедру. Але я не раджу, на мій смак так краще.
Як ви вже зрозуміли, для того, щоб отримати більш рідкий лимонний курд потрібно готувати його без крохмалю. Для густого курда додайте крохмаль у тих пропорція, що зазначено у списку інгредієнтів. Через брак крохмалю для додання густоти можна використовувати желатин. У цьому випадку замочіть желатин (5 грам) в холодній воді (30 грам), потім набряклий желатин додати в гарячий курд відразу після того, як зніміть його з плити. Добре перемішайте, не кип’ятіть!
Якщо після стабілізації курд вийшов густоват, підігрійте його в мікрохвильовій печі імпульсами за 15 секунд. Тим самим доведіть його до потрібної вам консистенції. Після цього застосовуйте за своїм бажанням.
загалом це все, самий смачний лимонний курд готовий, приємного апетиту!
А це фото обіцяних Лимонних капкейків — вони незабутні! Заходьте на сторінку з рецептом і обов’язково їх приготуйте.