Торт Прага

найсмачніший класичний шоколадний торт Прага. Тут детальний рецепт з покроковими фото. Заходьте, готуйте із задоволенням!

Всім привіт! Як і обіцяла, пишу для вас рецепт самого відомого шоколадного десерту, який називається торт Прага. Готувати ми його будемо по звичайному класичному варіанту з додаванням невеликої імпровізації в декорі.

Для того, щоб приготувати торт Прага нам знадобляться бісквітні коржі. Їх ми спечемо за рецептом Класичного шоколадного бісквіта. Ще ми зробимо спеціальний крем для нашого торта і приготуємо Шоколадну глазур з какао для прикраси.

У мене на блозі є рецепт Шоколадної глазурі з шоколаду, ви, при бажанні, можете скористатися цим рецептом для декору вашого торта.

У даній статті я детально опишу як приготувати крем і як зібрати і прикрасити торт. А для того, щоб спекти бісквіт і зварити глазур, вам потрібно перейти за посиланнями в назвах. На відповідних сторінках з рецептами детально описані всі етапи їх приготування. Після того, як все зробите, повертайтеся сюди для продовження.

Ще, для вашої зручності, я в списку інгредієнтів у цій статті, вкажу всі продукти, необхідні для приготування нашого торта Прага.

Для того, щоб ви не заплуталися, я напишу черговість дій. Спочатку випікайте бісквіт (краще ввечері) і прибирайте його для дозрівання в холодильник на всю ніч. На наступний день приготуйте крем. Потім розрізати бісквіт на коржі і зберіть торт. В останню чергу зваріть глазур і в кінці покрийте їй десерт.

Щоб мати повну картину дій і врахувати багато особливості до початку приготування, я рекомендую спершу прочитати увесь рецепт до кінця, і тільки після цього закуповувати продукти.

Отже, як приготувати найсмачніший класичний торт Прага в домашніх умовах — простий рецепт покроково з фото.

Інгредієнти для бісквіта:

  1. яйця С0 — 6 шт.
  2. какао — 25 гр
  3. борошно — 115 гр
  4. масло — 40 гр
  5. цукор пісок — 150 г

Продукти для крему:

  1. яєчний жовток — 1 шт.
  2. згущене молоко — 120 гр
  3. масло — 180 гр
  4. ванільний цукор — 10 г
  5. какао порошок — 10 г
  6. вода — 20 г (2 столові ложки)

Для шоколадної глазурі:

  1. какао — порошок- 65 гр
  2. цукор — 200 г
  3. молоко — 100 г
  4. масло вершкове — 50 гр

Для просочення і верхнього шару:

  1. абрикосовий джем — 100 г
  2. чорний чай — 100 мл
  3. цукор пісок — 70 гр

Примітка:

  • Всі продукти для приготування торта повинні бути кімнатної температури. Тому дістаньте їх з холодильника за пару годин до початку.
  • Абрикосовий джем можна придбати в магазині або приготувати за рецептом Полуничного конфі, замінюючи полуницю на свіжі абрикоси.

Готуємо торт Прага

Отже, бісквіт ви, найімовірніше вже спекли і дали йому дозріти в холодильнику не менше 8 годин. Тепер потрібно зробити крем.

В каструльку з товстим дном помістіть жовток, згущене молоко, додайте воду і все перемішайте силіконової лопаткою. Тепер поставте на плиту на середній вогонь і, постійно помішуючи, доведіть до кипіння. А потім, не перестаючи перемішувати, варіть до загустіння. У процесі приготування заварний частини крему нагрівання плити можна додавати. Наберіться терпіння і у вас вийде однорідна густа маса.

Тепер цю масу остудіть до кімнатної температури і поки відставте в бік.

М’яке вершкове масло покладіть в чашу для збивання і збийте міксером на великій швидкості до пишноти. Після перекладіть у збите вершкове масло остиглу заварную частина крему і перемішайте все міксером на середній швидкості.

Потім в отриману масу просіяти какао через сито і додайте ванільний цукор. Тепер знову перемішайте все міксером до повного об’єднання. Крем для торта Прага готовий. Потім поставте його в холодильник на 20-30 хвилин.

Збираємо торт Прага

Ще нам знадобиться для просочення коржів. Для того, щоб приготувати просочення, заваріть крутий чай, додайте і розмішайте в ньому цукор, після чого остудіть. Поки просочення теж відставте в бік.

Тепер дістаньте з холодильника бісквіт, звільніть його від пакета або плівки і розріжте на 3 однакових коржа.

Після чого помістіть перший корж на підкладку або плоску тарілку і просочіть його чайним напоєм за допомогою силіконової пензлика. На перший корж у вас має піти приблизно ⅓ частина просочення.

Потім дістаньте крем з холодильника, відкладіть в маленьку миску 2-3 ст. л., а решті крем візуально розділіть на дві рівні частини. Тепер одну частину крему розподіліть рівним шаром поверх першого коржа.

Слідом покладіть другий корж. Його теж просочіть чаєм (⅓ частина) і промажте кремом.

Потім кладемо третій корж, просочуємо залишилися чаєм і по краю робимо бортик з відкладеного крему. Для того, щоб зробити бортик, помістіть крем маленький кондитерський мішок без насадки, відріжте у нього кінчик і видавіть крем по периметру коржа.

Всередину отриманого бортика рівномірним шаром розподілите абрикосовий джем. Тепер поставте торт в морозильну камеру на 1 годину. Потім приготуйте Шоколадну глазур з какао для декору.

Прикрашаємо торт Прага

Після приготування глазурі доведіть її до робочої температури (35-40 градусів).

Тепер вийміть торт з морозилки, переставте його на решітку і встановіть всю цю конструкцію на рознос, велику плоску тарілку або на деко. Дно можна застелити харчовою плівкою.

Після вилийте глазур в центр торта. За допомогою спатулы розподіліть її по всій поверхні. Поступово глазур огорне весь торт, а зайва стече на піддон.

Дочекайтеся, коли стечуть останні краплі (на це піде приблизно 20 хвилин, зніміть торт з решітки і переставте на тарілку або підкладку. При бажанні можна зверху посипати торт какао.

Тепер поставте його в холодильник на 3-4 години для просочення, а після пригощайте всіх, кого забажаєте.

Ось такий смачний і красивий шоколадний тортик у мене вийшов.

Подивіться, який ніжний, пористий, м’який і він всередині!

Дуже рекомендую приготувати торт Прага хоча б один раз — запевняю, вам сподобається.

Зберігання

Зберігати цей десерт можна в холодильнику під ковпаком або в паперовій коробці протягом 5 діб.

Приємного апетиту і до зустрічі в нових рецептах!