Сирна запіканка — 6 кращих рецептів приготування

Сирна запіканка знайома багатьом з нас ще з дитинства. Особливо тим, хто ходив в дитячий сад. Вона дуже корисна і смачна. Можна подавати на сніданок, перекус або на десерт до чаю. Готується вона нескладно. Навіть якщо у вас пропадає сир, можна приготувати з нього цю смакоту.

У нашій родині запіканка з сиру кохана. Тому, ми готуємо її досить часто. Від неї не відмовляються навіть дітки, яких зазвичай за стіл не посадиш. Це особливо радує мам. Шанувальники здорового харчування і своєї фігури теж знайомі з цими ласощами.

Сьогодні я пропоную вам смачні та прості рецепти сирної запіканки. На сьогодні вибирайте будь-який. А статтю беріть собі в соціальні мережі, щоб згодом випробувати кожен з цих рецептів.

1. Сирна запіканка як у дитячому садку

Мабуть, всі, хто відвідував дитячий сад в дитинстві, пам’ятають ту незабутню запіканку, що подавали на полуденок. Пропоную вам рецепт такий же смакоти. Побалуйте себе і своїх близьких.

Інгредієнти:

  • Півкіло сиру
  • Масло вершкове – 50 г.
  • Цукровий пісок – 100 р.
  • 2 сирих яйця
  • Ванілін на смак
  • Згущене молоко для заливки
  • 100 грамів крупи манної
  • 50 мілілітрів молока

Приготування:

1. Сир краще використовувати домашній. Якщо такого немає, беріть будь, жирністю не менше 5%. Розтираємо його виделкою, щоб не залишалося великих крупинок.

2. Вливаємо сюди молоко, яйця, додаємо цукровий пісок, ванілін, додати м’яке вершкове масло. Міксером або блендером перемішуємо все до повної однорідності.

3. Залишилося тільки додати манку. Всипаємо її поступово, порціями, старанно замішуючи. Не можна залишати тут манні грудочки – маса повинна бути однорідною.

4. Форму для випічки вистилаємо пергаментом. Можна ще змастити вершковим маслом. Розрівнюємо поверхню, трохи потрясем, щоб все лягло рівномірніше. Лишаємо в такому вигляді на 0,5-1 годину, щоб крупа, яка є в складі, набухла.

Прибираємо в духовку, нагріту до 190 градусів. Випікаємо 30-40 хвилин, до готовності. Цей момент легко визначити, проткнувши виріб в центрі дерев’яною зубочисткою. Якщо паличка виходить звідти суха, значить, запіканка готова.

Нарізаємо випічку, поливаємо згущеним молоком. Це дуже смачно! Приємного апетиту!

2. Запіканка сирна з манкою і розпушувачем

Пропоную дуже простий рецепт цього корисного десерту. Борошна в складі немає. Манка замінить її. З нею запіканка виходить легкою, повітряною, злегка зернистої всередині.

Інгредієнти:

  • 600 грам сиру
  • Чайна ложка розпушувача
  • 150 грам цукрового піску
  • Щіпка солі
  • 160 грам сметани + 2 столові ложки для промазки
  • 100 г манної крупи
  • 3 яйця
  • Рослинне або вершкове масло для змащування форми

Приготування:

1. В ідеалі, брати домашній сир. Але можна і купити готовий. Головне, він повинен бути жирним. Поміщаємо його в миску, перекладаємо сюди ж сметану. Блендером перетираємо все в пишну масу. Без сирних грудок. Додаємо манку і знову перемішуємо.

2. Яйця вливаємо в окрему миску. Вона повинна бути чистою і сухою. Сюди ж додаємо дрібку солі. Починаємо збивати міксером. Коли через кілька секунд яйця стануть однорідними, поступово підсипаємо пісок, не припиняючи збивання. В цілому потрібно збивати 7-8 хвилин, до світлої, густої маси.

3. Переливаємо яєчну суміш до сиру. Додаємо розпушувач.

4. Все змішуємо акуратними рухами знизу вгору до тих пір, поки маса не стане повністю однорідною.

5. Форму для випічки промазуємо маслом. Можна використовувати пісне або м’яке вершкове. Рівномірно розподіляємо тут тісто. Зверху промазуємо двома столовими ложками сметани, рівномірно. Духовку нагріваємо до 170 градусів. Випікаємо приблизно 50 хвилин.

Охолодити у формі. Перші 20 хвилин запіканка повинна простояти у вимкненій духовці за прочиненими дверцятами. Потім вже можна діставати на стіл. Але нарізати не поспішаємо – нехай повністю охолоне.

3. Сирна запіканка в мультиварці з яйцями і сметаною

Якщо у вас немає духовки або відповідної форми для неї, але є мультиварка, пропоную вам цей рецепт. Його можна адаптувати під будь-яку модель цієї техніки. Мультиварка приготує вам смачну запіканку до чаю не гірше, ніж духовка. Переконайтеся самі!

Інгредієнти:

  • 550 грам м’якого сиру (краще пожирніше)
  • Ванілін – 1 пакетик
  • Чайна ложка розпушувача
  • 4 столові ложки цукрового піску (можна регулювати на смак)
  • Половина чайної ложки солі
  • 3 сирих яйця
  • 3 столові ложки манної крупи
  • 100-130 грам сметани

Приготування:

1. Сметану розвести невеликою кількістю води до консистенції кефіру. За бажанням, можна відразу використовувати кефір. Сюди перекладаємо манку, добре все вимішуємо. Залишаємо на півгодини.

2. Яєчні білки прибираємо поки в холодильник. Жовтки ж відправляємо в одну миску з сиром. Сюди ж додаємо цукровий пісок, розпушувач, сіль і ванілін. Міксером або блендером перебиваємо все максимально однорідну ніжну масу. Потім перекладаємо сюди сметану з манкою.

3. Тепер приймемось за білки. Вливаємо їх у чисту суху діжу міксера. Можна в будь-яку іншу містку посуд. Збиваємо кілька хвилин до густої, стійкої маси. При перевертанні миски з білковими піками, вони повинні залишатися в ній, не стікати і не падати на стіл.

4. Тепер потрібно ввести їх в сирну масу так, щоб вони не осіли. Для цього, перекладаємо по 1-2 ложки і акуратно замішуємо знизу вгору лопаткою. Таким чином, поступово, вводимо всі білки. Тоді маса вийде пишною.

5. Дно чаші мультиварки зсередини вистилаємо пергаментом. Змащуємо дно і борти м’яким вершковим маслом (можна пісним). Виливаємо наше пишне тісто. Вирівнюємо поверхню.

6. За бажанням, зверху можна викласти фрукти або ягоди. Можна використовувати як свіжі, так і заморожені. Але це за бажанням. У режимі «Мультиповар» встановлюємо температуру 130 градусів. Час – 50 хвилин. Натискаємо кнопку старту.

Поки мультиварка пече вам запіканку, відкривати її не можна. Навіть після закінчення режиму, цього не потрібно робити. Нехай постоїть на підігріві ще хвилин 15. Потім даємо повністю залишитися, прямо в чаші. Потім по краях проходимся лопаткою. Ставимо на випічку дном вгору блюдо і акуратно перевертаємо чашу. На тарілці залишиться наш десерт. Його можна нарізати і подавати!

4. Запіканка сирна з яблуками, корицею і ваніллю

Цей смачний десерт можна назвати навіть яблучним чізкейк. Дуже смачний, соковитий, ніжний – словами не описати! Треба брати і пробувати! Рекомендую.

Інгредієнти:

  • Півкіло сиру
  • 6 столових ложок борошна
  • 3 яблука середнього розміру
  • Склянка сметани
  • 4 сирих яйця
  • 5 столових ложок цукрового піску
  • Столова ложка меленої кориці
  • 100 грам вершкового масла
  • Ванілін на смак

Приготування:

1. Першим ділом, підготуємо яблука. Помиємо їх, наріжемо на 4 частини. Вирізаємо насінну коробку. Ці четвертинки нарізаємо на тонкі скибочки.

2. На сковороді розтоплюємо вершкове масло. Після цього, додаємо столову ложку цукрового піску (із загальної кількості), постійно безперервно помішуючи, чекаємо його повного розчинення. Потім вводимо ще ложку цукру, знову розчиняємо.

3. Тепер перемішуємо тут корицю. Після цього, перекладаємо яблука. Перемішуємо і знімаємо з плити.

4. Розминаємо виделкою сир. Вливаємо сюди яйця, додаємо залишки цукрового піску. Всипаємо також сіль, ванілін, все разом перемішуємо міксером або блендером. Маса повинна стати повністю однорідною.

5. Додаємо борошно, замішуємо її сюди. Залишилося додати сметану. Її теж вмішуємо міксером або віночком.

6. Форму для випічки змащуємо маслом. На дно викладаємо половину карамелізованих яблук, покриваємо тестом, рівномірно розподіляючи його.

7. Зверху таким же чином викладаємо залишилися яблука. Духовку нагріваємо до 200 градусів. Випікаємо виріб приблизно 1 годину, залежно від розміру форми і індивідуальних особливостей вашої печі.

Готовий виріб повністю остуджуємо прямо у формі. Нарізаємо тільки після того, як він охолоне. Інакше, вона не буде тримати форму.

5. Рецепт сирної запіканки з бананом, йогуртом і медом в духовці

Сир ідеально поєднується з бананом за смаком. Пропоную вам рецепт такої смачної запіканки. Тільки подивившись на фото, течуть слинки. А на ділі, вона виправдовує всі очікування! Готується дуже просто і швидко. Список інгредієнтів для цієї страви мінімальний. При цьому, тут немає нічого зайвого, все відмінно поєднується між собою.

Інгредієнти:

  • 200 грам сиру (нежирного)
  • Сире яйце
  • 3 банана середнього розміру
  • 280 грам натурального йогурту
  • Мед на смак
  • Масло для промазки форми

Приготування:

1. Сир перетираємо через сито. Можна цю процедуру замінити збиванням блендером. Головне, домогтися однорідної м’якої консистенції продукту.

2. У чашу з сиром вливаємо яйце, йогурт. Збиваємо все блендером до максимальної однорідності. Тут не повинно залишатися згустків або грудочок.

3. Форму для випічки промазуємо маслом. На дно кладемо лист пергаменту. Її теж зверху трохи промасливаем. Банани очищаємо, нарізаємо середніми кружечками. Розкладаємо їх у форму в 1-2 шари.

4. Зверху заливаємо сирною сумішшю. Духовку нагріваємо до 200 градусів. Відправляємо сюди форму на 35-40 хвилин. Точний час залежить від вашої духовки. Готовність легко визначити, проткнувши виріб в центрі дерев’яною шпажкою. Якщо паличка залишилася сухою, значить все готово.

5. Після того, як вона буде готова, дамо їй повністю охолонути прямо у формі. Після цього, проведемо по краях лопаткою, відокремлюючи запіканку від бортів. Акуратно дістаємо її, нарізаємо і подаємо. Вже порційні шматочки, поливаємо медом. Якщо мед ви не любите, можна полити згущеним молоком або іншим солодким соусом для десертів. Можна подавати і без будь-яких доповнень.

6. Відео – Ідеальна сирна запіканка

Якщо ви хочете подивитися наочний відео-рецепт ідеальної, пишною запіканки із сиру, то представляю вам цей ролик. Триває він майже 3 хвилини. Але автор встигне розповісти вам всі секрети і навіть показати на ділі, як запекти смачну запіканку.

Приємного перегляду!

Від автора:

Дуже смачна сирна запіканка. Я впевнена, що ви, як і я, точно відмовитеся від інших рецептів запіканок! Ніжна, ароматна, з приємним вершковим смаком. Для різноманітності подаю з десертною сметаною з чорницею або полуницею. Так вона особливо подобається дітям! На одному шматочку складно зупинитися! Дуже смачно!

Інгредієнти:

  • Сир — 600 г
  • Яйця — 3 шт.
  • Цукор — 3-4 ст. л.
  • Сіль — 1/3 ч. л.
  • Молоко — 200 мл
  • Манка — 4 ст. л.
  • Масло вершкове — 60 г
  • Родзинки — 60 г
  • Ванілін — 1 г
  • Десертна сметана «Простоквашино» з полуницею або чорницею

Сир обов’язково повинен бути присутнім в нашому раціоні. Це стосується як дітей, так і дорослих. У ньому багато кальцію і білка, необхідних нашому здоров’ю й фігурі. З нього можна приготувати безліч страв. Найулюбленішим в нашій родині вважається сирна запіканка. Вона першою «йде» зі столу під час чаювання.

Забирайте наші рецепти собі на стіну в соціальні мережі. Спробуйте все і вирішіть, який для вас був кращим.

(Visited 47 times, 14 visits today)