Окрошка. 7 рецептів приготування холодного супу на квасі

Окрошку на квасі найчастіше готують коли за вікном спекотна сонячна погода. Це блюдо не тільки поживне, смачне, але дуже ситна. Воно прекрасно втамовує спрагу. А якщо використовувати хлібний квас, приготовлений своїми руками, то ціни їй не буде.

На жаль, багато хто не люблять окрошку саме з квасом. Однак його можна легко замінити водою, кефіром або сироваткою. Але, спробувавши одного разу один з рецептів, описаних трохи нижче, все цілком може змінитися. Крім цих рецептів, ви можете подивитися і інші в нашій статті про окрошку.

1. Окрошка з креветками

Незвично чути про те, що окрошка може бути приготована з морепродуктів. Однак, це дуже смачно. У даному рецепті використовується імбирний квас, який можна з легкістю замінити на хлібний.

Інгредієнти:

  • Картопля – 1 — 2 шт
  • Огірок свіжий — 1 шт
  • Редис — 5 шт
  • Помідори черрі 5 шт.
  • Зелена цибуля — 2 шт
  • М’ята — 3 листочка
  • Яйця — 2 шт
  • Креветки — 150 г
  • Крабові палички — 5 шт
  • Зелень (рукола)
  • Сіль
  • Квас імбирний — 1/2 л

Для йогуртового соусу:

  • Йогурт — 125 мл
  • Гірчиця – 1 — 2 ч. л.

Приготування:

1.Вимити в прохолодній воді зелену цибулю, м’яту. Подрібнити, пересипати в тарілку. Додати до нього сіль. Використовуючи вилку, розім’яти отриману суміш продуктів.

2. Огірок, редис нарізати на невеликі кубики. Якщо використовуєте помідори черрі, то їх досить розрізати навпіл або на четвертини.

3. Картоплю попередньо відварити до готовності. Повністю остудити. Нарізати кубиками середнього розміру.

4. Зварити круто яйця, потім залити холодною водою. Тоді вони будуть добре чиститься, а також швидше охолонуть. Нарізати кубиками.

5. Крабові палички розрізати на невеликі шматочки. Креветки відварити в трохи підсоленій воді. Після чого, перекинути вміст на друшляк.

Якщо крабові палички були заморожені, то потрібно заздалегідь їх розморозити.

6. Рукколу промити, струсити від вологи, подрібнити.

Дану зелень можна замінити будь-який інший. Наприклад, петрушкою, кінзою або кропом.

7. З’єднати йогурт з гірчицею в потрібних пропорціях. Розмішавши їх, отримуєте готовий соус.

8. Всі інгредієнти з’єднати в одну чашу. Залити їх квасом. Додати соус, знову розмішати.

9. Подавати страву охолодженим, розлив порційно кожному.

Приємного апетиту, гарного вам настрою!

2. Пісна окрошка

Пісний варіант окрошки можна їсти не тільки в Піст, але і хоч цілий рік. Вона дуже смачна, свіжа. Якщо необхідно, додатково на стіл, можна поставити м’ясну нарізку або свіжий, ароматний хліб.

Інгредієнти:

  • Варена картопля — 3 шт
  • Варена буряк — 1 шт
  • Редис — 5 шт
  • Ріпчаста цибуля — 1 шт
  • Свіжий огірок — 1 шт
  • Петрушка свіжа — 5 гілочок
  • Кріп свіжий — 5 гілочок
  • Цибуля зелена — 4 шт
  • М’ята свіжа — 2 гілочки
  • Квас окрошковому — 1 л
  • Лимонний сік — для подачі
  • Сіль — за смаком
  • Чорний перець — за смаком

Приготування:

1.Слід заздалегідь відварити картоплю і буряк будь-яким способом. Остудити і очистити від шкірки, якщо варили в мундирі.

2. Нарізати кубиками середньої величини, огірок, картопля, буряк, цибулю і редис. Скласти їх в глибоку каструлю.

3. Зелень промити, струсити від вологи. Нарізати, як можна дрібніше, видавити свіжий лимонний сік, поперчити і посолити.

4. Все добре перемішати. Розкласти підготовлену основу по тарілках.

5. У кожну порцію налити квас. Перемішати і можна їсти.

Якщо ви готуєте заздалегідь окрошку, то не заливайте її квасом. Зробити це потрібно саме перед подачею на стіл.

Приємного апетиту, сонячного дня!

3. Класична окрошка з вареною ковбасою

Даний рецепт вважається класичним. Він має декілька варіантів свого приготування. Це залежить від того, в якій місцевості його використовують. Але суть приготування однакова.

Інгредієнти:

  • Картопля – 300 г
  • Огірки – 300 г
  • Редис – 200 г
  • Ковбаса варена – 200 г
  • Куряче яйце – 4 шт
  • Зелена цибуля – 30 г
  • Петрушка – 30 г
  • Кріп – 30 г
  • Хлібний квас – 2 л
  • Харчова сіль – 1 ч. л.

Приготування:

1.Яйця і картоплю скласти в каструлю, можна разом. Залити холодною водою. Поставити на вогонь. Варити картоплю в мундирі, а яйця круто.

2. По готовності, злити гарячу воду, залити знову холодною і добре остудити зварені інгредієнти. Потім очистити їх від шкірки і шкаралупи. Нарізати дрібними кубиками.

3. Огірки ретельно промити у воді, обтерти серветкою. Нарізати маленькими квадратиками, не видаляючи шкірку. Пересипати овоч до нарізаним яєць і картоплі.

Огірок слід очистити в тому випадку, якщо він має гіркуватий присмак або трохи переріс.

4. Редис промити, просушити. Зрізати з нього хвостики. Натерти його на дрібній тертці або подрібнити блендером.

Редиску можна нарізати кубиками, але тоді смак буде не таким насиченим.

5. Ковбасу також нарізати невеликими кубиками. Скласти в основну масу.

6. Всю зелень ретельно промити в проточній холодній воді. Подрібнити, висипати в чашку з нарізаною масою. Перемішати, поставити остудити в холодильник основу для окрошки на годину.

7. Перед подачею на стіл, залити охложденную масу холодним квасом. Додати трохи сметани, посолити. Все перемішати. Можна розливати по тарілках.

Подавати на стіл в якості частування і літнього супу для своїх знайомих і близьких.

По густоті страва має бути середнім.

Приємного вам апетиту та успіхів у приготуванні!

4. Окрошка на квасі

Окрошкою можна пригощати своїх домочадців не тільки в жарку сонячну погоду. Вона вгамує спрагу, залишить ситим на довгий час. Хрін і гірчиця посилять її смакові якості.

Інгредієнти:

  • Огірки — 400 г
  • Редис — 200 г
  • Картопля — 6 шт
  • Яйця — 4 шт
  • Ковбаса варена — 300 г
  • Зелень кропу — 100 г
  • Зелена цибуля-150 г
  • Квас — 2,5 л
  • Сметана — за смаком
  • Хрін — за смаком
  • Гірчиця — за смаком
  • Сіль — за смаком

Приготування:

1.Картопля промити, відварити з шкіркою, остудити і почистити. Нарізати дрібною соломкою.

2. Яйця зварити круто, відокремити від шкаралупи, нарізати дрібною соломкою.

3. Кріп подрібнити, пересипати в глибоку чашу і засипати сіллю. Перемішати ложкою так, як ніби бажаєте його розтерти.

4. Огірок, редис, ковбасу нарізати тонкою соломкою. Все складати до солоного кропу. Масу перемішати. Розкласти по глибоких тарілках. У кожну налити охолоджений квас. Розкласти потроху гірчицю і хрін.

Приємного апетиту!

5. Рибна окрошка

Виявляється, що окрошку можна приготувати не тільки з морських продуктів, овочів і зелені, але і з риби. Тому цей рецепт дуже цікавий. Блюдо виходить незвичайним і смачним. Спробуйте і оцініть його самі.

Інгредієнти:

  • Філе білої риби (тріски) — 500 г
  • Квас хлібний — 1,5 л
  • Огірки свіжі — 3 шт
  • Яйця курячі — 3 шт
  • Картопля — 3 шт
  • Редька – 1 шт
  • Зелена цибуля — 1 пучок
  • Петрушка і кріп — 5 гілочок кожного
  • Гірчиця їдальня — 1. ч. л
  • Сметана (будь-якої жирності) — 3 ст. л
  • Сіль — за смаком

Приготування:

1.Рибне філе потрібно дуже добре промити в холодній воді. Після цього, покласти в каструлю, присолити, залити водою, поставити варитися на 15 – 20 хвилин.

2. Після закінчення часу, злити рідину, перекинувши вміст на друшляк. Дати їй повністю стекти. Риба трохи охолоне. Тепер її можна нарізати великими шматками.

Для цієї страви добре підходять судак, форель, горбуша або тріска.

3. Зварити картоплю, остудити його, нарізати дрібними кубиками.

4. Яйця, зварені круто, очистити і дрібно нарізати.

5. Редьку, огірки та зелень ретельно промити. Редьку очистити, натерти на дрібній тертці. Огірки нарізати дрібно кубиками. Зелень подрібнити.

Для того, щоб додати страві пікантності, можна свіжі огірки замінити маринованими або малосольними.

6. Цибулю нарізати так само, як і всі інші продукти. Або розтерти в ступі з гірчицею і сіллю. Такий варіант додасть особливий специфічний аромат.

Чим дрібніше нарізані інгредієнти, тим пахучіше і насиченою буде смак страви. Але тим не менш не повинна виходити каша.

7. Всі нарізані продукти, крім риби, з’єднати в чашці. Залити квасом.

Квас краще всього використовувати не солодкий.

Подавати на стіл порційно, розклавши шматки риби. Додатково можна поставити хліб і сметану.

Приємного апетиту і більше позитиву!

6. Окрошка на квасі з яловичиною

Дуже смачна окрошка з класичним складом продуктів. Але замість ковбаси шматочки яловичини. Спробуйте, ви не пошкодуєте.

Інгредієнти:

8 — 10 порцій.

  • Яловичина 900 г
  • Картопля – 4 шт
  • Куряче яйце – 4 шт
  • Огірок (великий) – 1 шт
  • Редис – 5 – 6 шт
  • Стебло зеленої цибулі – 6 шт
  • Гілочки кропу – 4 шт
  • Гілочки петрушки – 4 шт
  • Сметана – за смаком
  • Квас – за смаком
  • Сіль – за смаком

Приготування:

1.Яловичину покласти в каструлю, залити водою, посолити, відварити до готовності. М’ясо повинно стати м’яким. Якщо шматок великий, то краще спочатку розрізати його на кілька частин, варити близько години. По готовності, дістати його з бульйону і дати охолонути.

2. У велику, глибоку миску для окрошки подрібнити промиту зелень. Нарізати кубиками охолоджену яловичину, картопля, огірок, яйця, редиску. По закінченню нарізки, можна перемішати всі інгредієнти між собою.

3. Розкласти суміш по глибоким суповым тарілках.

4. Залити кожну порцію смачним, не солодким квасом. Покласти сметану і сіль за смаком. Перемішати і можна їсти.

Приємного апетиту і легкого підкорення кулінарних вершин!

7. Відео — рецепт дієтичної окрошки на квасі, без картоплі

З настанням тепла, хочеться чогось смачного. Для цього не завжди є бажання стояти довго біля плити. Тому в даному відео – матеріалі ви можете вивчити рецепт швидкого приготування окрошки без картоплі. Її відносять до розділу дієтичних. За основу для окрошки можна брати воду, квас або кефір. Заправляти сметаною або майонезом! Сподіваюся, він вам сподобається.

Інгредієнти:

  • Яйця – 3 шт
  • Невеликий огірок – 2 шт
  • Шинка куряча (можете використати і звичайну ковбасу або відварне м’ясо) — 150 г
  • Корінь селери — 100 г
  • Зелень цибулі і зелень кропу — за смаком
  • Редис — 100 г

Всі відповіді на виниклі питання, ви знайдете на відео – матеріалі, представленому нижче для вас.

Бажаю удачі і приємного апетиту!

Сподіваюся, ви знайшли для себе щось нове та цікаве. Те, що неодмінно спробуєте. Адже окрошка – це дуже смачний, холодний літній суп, який люблять дорослі і діти.

Приємного вам апетиту! Готуйте з любов’ю, обов’язково, з хорошим настроєм! Тоді у вас все вийде!