Оладки на сметані
Інгредієнти:
- Сметана 30% — 300 р.
- Яйце — 1 шт.
- Сіль — щіпка
- Цукор — 2 ст. л.
- Борошно — 150 р.
- Сода — 1 ч. л.
- Рослинна олія
Приготування:
1. Сметану викладаємо в глибоку чашку, розбиваємо в неї яйце. До речі ви можете користуватися менш жирною сметаною. Я вважаю, що на жирній сметані оладки смачніше.
2. Все ретельно збиваємо.
3. Додаємо сіль, цукор. Все знову розмішуємо і будемо додавати борошно.
4. Додавайте борошно частинами, поступово, постійно розмішуючи. Тісто нам знадобиться густе, густіше ніж зазвичай на оладки. Оскільки після замісу дамо тісту вистоятися, десь 2-3 години. Так оладки будуть смачніше і пишніше. Після того як тісто вистоїться, будемо додавати розчин соди і щоб тісто не розбавити сильно розчином соди, ми зараз замішуємо його густе.
5. Тісто закриваємо тарілкою і відставляємо в сторону, як ми вже говорили на 2-3 години. Якщо ви поспішаєте, ну дайте постояти хоча б 30-40 хвилин.
6. Для розпушення нам знадобиться чайна ложка негашеного соди, яку ми розбавимо 15 грамами води. Вмішуємо содовий розчин у вже підійшло тісто. Якщо у вас сметана кисла, то можна обмежиться тільки содою, якщо сметана практично не кисла, то має сенс додати ще і розпушувач для тіста. Приблизно 1 ч. л.
7. У нас вийшло стандартне тісто для оладок, яке ліниво сповзають з ложки.
8. У сковороду наливаємо зовсім трохи олії, розігріваємо його не дуже сильно і починаємо смажити оладки. Оладки смажаться на несильному вогні, при помірному нагріві. Підбираєте нагрівання таким чином, щоб коли у вас нижня частина оладка зарум’яниться, верхня частина вже повністю схопилася. Тобто коли ви оладок перевернете, ось це тісто, яке було зверху, не розтеклася.
9. Викладаємо оладки на сковороду з допомогою ложки і пальця. Обсмажуємо до рум’яності.
10. Перевертаємо оладки на іншу сторону, бачите, тісто у нас не розпливлося. Оладки вийшли ровненькими, красивими. До речі, хто-то любить високі оладки, хтось менш високі. Якщо замісіть тісто більш густе, оладки будуть вище, менш густе нижче.
11. Оладки знімаємо зі сковороди, знову додаємо трохи олії і печемо наступну порцію.
Ось такі вийшли оладки. Високі, пухнасті дуже смачні.
Додавайте різні соуси, джеми, що хочете і подавайте на стіл.
Приємного апетиту!