найпростіше заварне тісто для еклерів, профітролей та інших заварних тістечок. Тут простий, подробний рецепт з покроковими фото.
Заварне тісто — це тісто, заварені на окропі. Тут я напишу рецепт заварного тіста для еклерів, профітролей, заварних тістечок Шу.
Воно прекрасно підходить для випічки тортів Карпатка, Дамські пальчики або Тропіканка.
Вироби з заварного тіста виходять ароматні, повітряні із хрусткою скоринкою. У утворилися всередині порожнечі можна помістити крем з вареного згущеного молока, з Маскарпоне, шоколадний крем-чіз або будь-який інший, бажано на масляній основі, щоб тістечка просочилися і стали ще ніжніше і смачніше.
В приготуванні заварного тіста є кілька секретів, я про них розповім нижче. Якщо будете користуватися моїми рекомендаціями, тоді тісто у вас гарантовано вийде з першого разу.
До того ж я вирішила написати спрощений варіант приготування цього тесту. Ми з вами будемо заварювати його в міксері.
Всі інгредієнти прості і доступні, є на кухні в кожної господині. Придбати можна в будь-якому супермаркеті.
Отже, як зробити смачне заварне тісто в домашніх умовах — простий рецепт з фото покроково.
Інгредієнти:
- борошно вищого сорту — 100 г
- молоко — 65 гр
- вода — 115 гр
- сіль — 3 г
- цукор — 5 г
- масло вершкове — 80 г
- яйця — 132 гр
Примітка:
- Яйця обов’язково повинні бути кімнатної температури.
- Борошно бажано з вмістом білка 13% і вище, тоді тісто краще завариться і вироби вийдуть більш легким. Якщо такий борошна немає, тоді звичайна вищого сорту.
- Яйця отвесьте рівно стільки (!), скільки вказано в інгредієнтах. Якщо вага яєць без шкаралупи виходить більше, ніж треба, приберіть зайве ложкою.
- Рідкі продукти зважуйте точно як в рецепті, це важливо (!), щоб тісто вийшло тієї консистенції, яка потрібна.
- Молоко можна замінити водою, і тоді у вас вийде заварне тісто на воді.
Починаємо готувати тісто
Масло, молоко, воду, сіль, цукор помістіть в сотейник з товстим дном.
Поставте на плиту і доведіть до кипіння, але не кип’ятіть. Як тільки масло розтопиться і підуть бульбашки — цього досить.
В чашу міксера засипте борошно всю відразу.
Гарячу суміш влийте великий струменем в борошно. Температура заварювання білка в борошні становить 60 градусів, коли ми заливаємо в борошно гарячу рідину, якраз ці 60 градусів і виходять.
Відразу включіть міксер на максимальну швидкість. В цей час білок в борошні буде заварюватися і з чаші піде пар. Перемішувати до тих пір, поки буде йти пар. Тісто збереться в клубок навколо віночка.
Зупиніть міксер, введіть яйця.
Поміняйте віночок на насадку «лопатка» і включіть міксер на середню швидкість, нам треба, щоб тісто не взбивалось, а перемішувалося.
У результаті тісто придбає однорідну консистенцію і буде ось так трикутником стікати з насадки.
Тут дивіться, якщо тісто все ж рідкувате, не треба додавати в нього муку! Заваріть знову в окремо борошно гарячою сумішшю так, як робили це до початку введення яєць, і додайте вийшло густе тісто рідке, добре перемішайте. Все, ситуація виправлена)
Тепер перекладіть тісто в миску, накрийте плівкою в контакт і поставте в холодильник на 1 год для дозрівання.
Випікаємо заварні тістечка
Відсаджувати тісто потрібно через кондитерський мішок або ложкою на силіконовий або антипригарний килимок, який постеліть на деку.
Розміщуйте тісто на холодний деко і відразу відправляйте в духовку.
При випіканні вироби з заварного тіста сильно збільшуються у розмірі, тому відстань між порціями тесту повинно бути велике.
Під час випікання не можна відкривати духовку, інакше заварні вироби опаде!
Температурний режим приблизно такий — розігрійте духовку до 250 градусів, поставте в неї деко з заготовками, відразу зменшіть температуру до 190 градусів, через 15 хвилин знизьте до 160 градусів і випікайте ще 10-15 хвилин.
Я вказала приблизний режим, тому що він залежить від індивідуальних особливостей вашої духовки.
Щоб не помилитися з температурою, раджу для початку спекти маленьку порцію тістечок і виходячи з результату встановлюйте потрібний режим.
В результаті у вас вийде приблизно такі смачні профітролі, еклери або знайомі з дитинства заварні тістечка.
Заварні тістечка Шу теж випікаються з цього тесту. Рекомендую вам спробувати приготувати ці чудесні маленькі французькі десертики. Детальний рецепт з фотографіями знайдете, натиснувши на назву. Заходьте, там все є.
По моєму всі тонкощі приготування заварного тіста для тістечок я розкрила. Якщо будуть питання, пишіть в коментарях до статті.
Чудових вам эклерчиков і приємного апетиту!