Інгредієнти:
- 2 кіло моркви
- 2,5 кіло буряків
- 2 кіло цибулі
- 3 кіло стиглих томатів
- 20 горошків перцю
- 650 мілілітрів масла
- Чайна ложка лимонної кислоти
- 5 столових ложок солі (150 грам)
- Півтора кіло солодкого перцю
- 6 лаврушин
- 150 мл столового оцту
- 100 грам цукрового піску (4 столові ложки)
- При необхідності можна підлити до 200 мілілітрів води
Приготування:
1. Очищаємо моркву з буряком. Їх натремо теркою, на крупній її боці. Але якщо ви звикли для борщу ці овочі нарізати соломкою, то робіть так.
2. Солодкий перець очищаємо від насіння всередині і м’яких перегородок. Нарізаємо його соломкою або кубиками, як зручно. Також зручним звичним способом нарізаємо цибулю.
3. Помідори миємо, вирізаємо щільну серцевину від плодоніжки і промалываем їх блендером. Можете використовувати м’ясорубку або просто дрібно їх нарізати.
4. У сотейнику загострити частина від загальної кількості олії. Відправляємо туди весь заготовлений цибулька. пасеруємо його тут до рум’яного кольору, хвилин 10-15.
5. Тепер цибулю перекладаємо в об’ємну посуд для варіння. Для заявленого кількості підійде ємність не менше 25 літрів місткістю. Сюди ж перекладаємо всі нарізані овочі, прокручений томат, вливаємо олію, додаємо сіль, цукор і лимонну кислоту.
6. Перемішуємо. Ставимо на вогонь. На мінімальному вогні, часто перемішуючи, нагріваємо масу, поки овочі не виділять достатню кількість соку. За бажанням, можна долити води. Але цього я не роблю. Потім додаємо вогонь і доводимо до закипання.
7. Потім знову зменшуємо і тушкуємо 15 хвилин. Потім додаємо горошини перцю, розмішуємо і з моменту закипання варимо на середньої потужності 45 хвилин.
8. Це час піде на те, щоб помити і простерилізувати баночки з кришками. Робіть це так, як звикли. Головне, добре прогріти. Кришки можна просто залити окропом.
9. За п’ять хвилин до готовності овочів, вливаємо до них оцет і кладемо лаврушку. Розмішуємо, доготавливаем під кришкою.
10.Тепер банки готові, заправка теж. Залишилося щільно розкласти її, рівномірно з соком. Закатати кришками. До перенесення на постійне місце зберігання їх потрібно остудити під пледом, близько доби.