4. Квасоля, солодкий перець, буряк — заправка для борщу на зиму
Пропоную варіант приготування борщової заправки з додаванням квасолі. Я взагалі дуже люблю борщ з квасолею, тому щороку намагаюся закатати кілька баночок такої заготовки.
Інгредієнти:
- Півтора кіло буряків
- Півкіло лука
- 80 мл оцту
- Півкіло очищеного солодкого перцю
- 300 грам квасолі
- Півкіло моркви
- 250 мл олії
- 100 грам цукрового піску
- Півтора кілограма томатів
- Столова ложка солі крупнокаменной
Приготування:
1. Квасоля, за ніч до приготування потрібно залити водою, щоб вона повністю покрила її. На наступний день її добре промити, помістити в каструлю і знову залити чистою водою, щоб вона покрила квасолю на палець.
2. Варимо її практично до готовності. Потім зливаємо всю рідину і відставляємо в сторону.
3. Тепер підготуємо овочі. Ви їх можете подрібнювати під свій смак. Тобто, як звикли різати або терти їх на борщ. Морква з буряком найчастіше натирають теркою. Але можна і ножем нарізати їх соломкою. Болгарський перчик нарізаємо соломкою, цибулю – кубиками.
4. Помідори ми будемо подрібнити м’ясорубкою.
5. Переливаємо їх у велику ємність для варіння. Наливаємо сюди ж масло. Все заважаємо, встановлюємо на вогні і чекаємо закипання. Відразу після цього додаємо сюди буряк і оцет (половину від норми). Розмішуємо. Після повторного закипання, ми проваримо на невеликому кипінні 10 хвилин. Частенько при цьому будемо перемішувати.
6. Потім сюди відправляємо цибулю, моркву, розмішуємо і тушкуємо після скипання ще десять хвилин.
7. Тепер додаємо перець, квасоля, цукровий пісок і сіль. Акуратно розмішуємо, кип’ятимо і варимо ще чверть години. За п’ять хвилин до вимикання увіллємо залишки оцту
8. Розподіляємо все по стерильним банкам. Закорковуємо, перевертаємо, вкриваємо, залишаємо на добу. Потім зберігаємо в коморі або на кухонно полиці, подалі від опалювальних приладів.