Варення зі слив — рецепти різних способів приготування

3. Варення зі сливи без кісточок Пекмез

Пекмез (бекмес) – слово-турецького походження, яке означає згущений сік (сироп) фруктів, ягід, овочів. Найчастіше зустрічається пекмез з винограду, яблук, плодів ріжкового дерева.

У Сербії густе сливове варення називають Пекмез. Але тільки те, яке містить мінімальну кількість цукру. Деякі не кладуть його зовсім. Але класичний рецепт передбачає 300 грам цукру на кіло фруктів. Серби варять його прямо на вулиці, використовуючи велику кількість інгредієнтів. На це йде майже весь день. Я пропоную вам полегшений варіант такого варення.

Інгредієнти:

  • 750-1000 грам цукрового піску
  • 2,5 кілограм очищених злив

Приготування:

1. Добірні сливи ретельно промиваємо. Відокремлюємо від кісточки.

2. У посуд для подальшої варіння викладаємо ягоди. Додаємо цукровий пісок. Можна змінювати його кількість в залежності від ступеня солодощі злив. Щоб прискорити процес виділення соку і розчинення цукру, подомнем сливу з піском руками. Залишаємо години на 3, а краще на всю ніч. Або ж, якщо робите це вранці, можна залишити до вечора.

3. Тепер ставимо на плиту. Чекаємо закипання на високій потужності, щоб прискорити процес. Після цього зменшуємо потужність. Перший час кипіння буде наростати пінка, від неї обов’язково позбавляємося. На невисокій потужності проварюємо масу хвилин 1-1,5 години чи навіть більше. Маса повинна загуснути, ягідки розваритися в пюреобразное стан.

Чим густіше варення, тим активніше вона «стріляє» при кипінні. Тому, будьте обережні!

4. Банки перед готовністю варення вже повинні бути підготовлені – промиті та простерилізовані. Кришки можна просто обдати окропом. Розкладаємо масу доверху і герметично закрити. Поки вони ще гарячі, перевертаємо їх на рушник, тепло закутуємо, залишаємо до наступного дня. Потім переносимо в комору.