Варена солона карамель

Продукти:

  1. цукровий пісок (краще дрібний) — 300 гр.
  2. вершки жирністю від 10% — 200 мл
  3. масло вершкове — 100 гр.
  4. сіль екстра — 1 щіпка.

Примітка:

  • Вершки для карамелі купуйте натуральні, без штучних добавок.
  • Густота готової карамелі може залежати від жирності вершків, тобто, якщо хочете отримати рідку карамель, то купіть менш жирні вершки, а якщо густу то відповідно більш жирні.
  • масло для приготування повинне бути м’яким, тобто кімнатної температури. Тому що холодне, тверде масло при додаванні в крем буде розшаровуватися.
  • Сіль в карамель додавати не обов’язково. Але я рекомендую, бо це додасть трохи пікантності смаку.

Починаємо готувати варену солону карамель:

В першу чергу перелийте вершки в миску і добре розігрійте в мікрохвильовці. Вони повинні бути гарячими, але не закипіти. До потрібного моменту з мікрохвильовки їх не діставайте, тому що вони охолонуть.

Також нам знадобиться глибока сковорода з антипригарним покриттям і, бажано, з товстим дном. У сковороду треба засипати цукор не більше 300 грам і розподілити тонким шаром по дну.

Тепер поставте сковороду на плиту, увімкніть середній нагрів або трохи більше. Для того, щоб цукор добре нагрівся і почав танути, і в той же час не згорів. Поки відбувається нагрів — зрушувати з місця і перемішувати його не потрібно. Тому що цукор кристалізується.

Він поступово буде танути на дні сковороди. Вам потрібно дочекатися, коли це відбудеться як мінімум з половиною цукру. Після чого починайте акуратно перемішувати силіконової або дерев’яною лопаткою.

Ніколи не використовуйте для цих цілей металеву ложку або лопатку. Тому що цукор буде створювати кристалічні грудочки при взаємодії з металом. І це в подальшому негативно вплине на якість готового продукту.

Як тільки половина цукру розтанула, починайте його перемішувати і трохи додайте температуру нагріву плити. Поступово цукор розтане весь. Дуже важливо не дати йому підгоріти, тому постійно перемішуйте. Тобто не залишайте його без руху.

Після того, як весь цукор розтане, відразу додайте в нього м’яке вершкове масло. У цей момент цукор з маслом буде активно вирувати, можливо навіть дрібні бризки полетять, тому будьте обережні, щоб не обпектися.

Тим більше, що вам в цей час потрібно дуже активно перемішувати суміш, для того, щоб цукор з маслом об’єдналися. Поступово бурління припиниться і маса стане однорідною.

Як тільки об’єднання відбулося, відразу потрібно влити гарячі вершки. Знову дійте акуратно, тому що можна обпектися. Тому що знову все буде кипіти і пінитися. Після чого продовжуйте перемішувати карамель приблизно 1 хвилину до повного об’єднання всіх інгредієнтів. Тепер вимкніть плиту та дайте карамелі трохи охолонути.

В результаті карамель повинна бути середньої густоти і без грудочок. У разі, якщо утворилися грудочки, а це трапляється часто, особливо якщо у вас мало досвіду — процідіть готову карамель через металеве сито. І це непорозуміння буде усунуто.

Після того, як карамель досить охолола, додайте в неї дрібну сіль і добре перемішайте.