Самий вусный, ніжний і корисний домашній зефір на агар-агарі. Тут для вас детальний рецепт з фото покроково. Заходьте, готуйте!
Здрастуйте, дорогі мої читачі! Сьогодні готую для вас домашній зефір на агар-агарі. Рецепт напишу, як завжди, дуже детально. Щоб ви змогли приготувати смачний, повітряний, ніжний зефір своїми руками у себе вдома.
Ми з вами зробимо зефір з яблучного і ягідного пюре з додаванням агар-агару, без застосування штучних стабілізаторів і загусників. В результаті у нас вийде соковитий, ароматний і дуже корисний десерт, який сильно відрізняється від магазинного.
Зефір можна приготувати з яблучного пюре і в цьому випадку він буде білого кольору. Або взяти в рівних частках яблучне і ягідне пюре, тоді зефір стане рожевим, бузковим або блакитним. Колір готового зефіру залежить від кольору використовуються ягід.
Для кращої стабілізації зефіру я рекомендую застосовувати ті ягоди або фрукти, які містять пектин у великих кількостях. Це чорна і червона смородина, брусниця, журавлина, агрус, полуниця, персики і багато інші.
у мене в наявності є заморожена вишня без кісточок. З неї я і зроблю одну частину пюре для нашого зефіру. Для другої частини я приготую пюре із зелених яблук.
Ще, для того, щоб додати родзинку цього ласощів, ми, для різноманітності, покриємо готовий зефір глазур’ю, яку приготуємо за рецептом Шоколадній глазурі з шоколаду.
Кількість інгредієнтів для глазурі я напишу в цій статті, а докладний опис ви знайдете, перейшовши за посиланням у назві.
Для того, щоб було легко і зручно готувати, я дуже детально опишу весь процес, вкажу на можливі невдачі і відкрию секрети. Вам залишиться тільки слідувати інструкції, не відхилятися від запропонованих пропорцій і все обов’язково вийде.
Отже, як приготувати смачний домашній зефір на агар-агарі з яблук і ягід своїми руками — простий рецепт покроково з фото.
Інгредієнти для зефіру:
- яблучне пюре — 63 гр.
- ягідне пюре — 63 гр.
- цукор (1) — 100 гр.
- білок яйця — 1 шт.
- цукор (2) — 200 гр.
- агар-агар — 10 гр.
- вода для сиропу — 75 гр.
Для шоколадної глазурі:
- шоколад молочний або темний — 100 гр. (білий 150 грам)
- масло 82,5% — 50 гр.
- жирні вершки 30% — 50 гр. (для молочного і темного шоколаду, для білого не треба)
Примітка:
- Покривати зефір шоколадом зовсім не обов’язково. Без нього домашній зефір теж вийде дуже смачним.
- У цьому рецепті агар-агар замінювати на желатин не можна.
- Пюре для зефіру можна придбати готове, тільки вибирайте без штучних добавок.
Готуємо домашній зефір на агар-агарі 1 етап
Як ви вже здогадалися, для приготування домашнього зефіру нам знадобиться яблучне і ягідне пюре в рівних пропорціях.
Отже, щоб зробити пюре з яблук треба їх помити, очистити від шкірки, видалити серцевину і нарізати часточками або кубиками. Потім помістити в каструльку з товстим дном. Додати 30 мл води, поставити на плиту на середній вогонь, після закипання води зменшити вогонь до мінімального. Перемішати, накрити кришкою і поварити яблука до тих пір, поки вони не стануть м’якими.
Далі зняти з вогню, прибрати кришку, остудити до кімнатної температури. Після цього перекласти в блендер і перетворити в пюре за кілька секунд. Пюре з яблук готове і поки відкладіть його вбік.
Пюре з ягід робиться аналогічним способом.
Якщо у вас, як і у мене, ягоди заморожені, тоді помістіть їх в каструльку з товстим дном, додайте трохи цукру для того, щоб швидше виділився сік. Поставте каструлю на плиту на повільний вогонь, постійно помішуючи, дочекайтеся коли ягода відтане. Сильно нагрівати і кип’ятити не потрібно.
Після чого перекладіть все в чашу блендера (в тому числі і сік). Увімкніть блендер і за 15 секунд ви отримаєте відмінне ягідне пюре.
Якщо у вас ягоди свіжі, тоді просто промийте їх під проточною водою і пюрируйте в блендері.
Якщо ви використовуєте ягоду, в якій є дрібні кісточки (малина, ожина, агрус) — краще протріть готове пюре через велике металеве сито, щоб позбутися від них.
Тепер змішайте в каструлі з товстим дном два види пюре (яблучне і ягідне). Кожного візьміть по 63 грама, додайте цукор 100 грам. Все перемішайте, поставте на плиту на середній вогонь, постійно помішуючи, доведіть до кипіння і варіть до легкого загустіння.
Після чого зніміть з плити, остудіть до кімнатної температури і потім поставте в холодильник на 1 годину.
Домашній зефір на агар-агарі 2 етап
Отже, пюре у нас готова, тепер приступимо до взбиванню зефірної маси.
будемо Діяти активно, при цьому виконуючи два різні дії. Тому вам краще скористатися планетарним міксером. Якщо такого у вас немає, тоді попросіть кого-небудь допомогти вам.
Перше — покладіть в чашу для збивання яєчний білок і холодне пюре.
Збивайте міксером спочатку на малій швидкості, потім поступово додайте обороти, довівши до максимальних. Нам потрібно добитися, щоб маса стала легкою, повітряною і збільшилася в об’ємі в кілька разів, приблизно як на фото нижче.
Одночасно з першою дією робіть і друге. А саме — в каструльку з товстим дном залийте воду (75 мл), додати цукор (200 грам), агар-агар (10 гр). Добре перемішайте, поставте на швидкий вогонь. Постійно помішуючи, доведіть до кипіння, потім зменшіть нагрів до середнього.
Не перестаючи активно помішувати, доведіть температуру солодкого сиропу до 110 градусів. Вимірюйте температуру кухонним термометром з металевим щупом.
У разі, якщо немає термометра, кип’ятіть сироп до тих пір, поки він не почне стікати з силіконовою лопатки так, як показано на фото нижче. Цівка має бути тонкою і безперервної, схожою на нитку.
За той час, поки готувався сироп, маса, яка збивається міксером повинна дійти до потрібної нам консистенції (стати повітряною, легкої і збільшитися в об’ємі в кілька разів).
Тепер, не перестаючи збивати, додайте в чашу міксера наш гарячий сироп. Дійте обережно, лийте по краю чаші тонкою цівкою так, щоб сироп не потрапляв на обертовий віночок.
Після цього збивайте ще кілька хвилин (час залежить від потужності вашого міксера). В результаті у вас повинна вийти дуже щільна, густа і стійка маса. Якщо у вас вийде щільніше, ніж на фото внизу, це навіть краще. Якщо маса буде менш щільна, це збільшить час висихання зефіру, що не бажано.
Отже, зефірна маса готова. Тепер перекладіть її у великий кондитерський мішок з насадкою (у мене закрита зірка). Розстеліть на рівній поверхні (обробній дошці або перевернутому деку) аркуш пергаменту. На відстані 2-3 см один від одного отсадите порції зефіру на пергамент.
Далі переставте зефір в таке місце, де він не буде нікому заважати (верх холодильника, шафи, балкон) і залиште там на 10-12 годин для висихання.
Тепер, якщо ви все зробили правильно, зефір за цей час злегка підсохне і стабілізується. Зовні він покриється ніжної, ледь помітної скоринкою, але залишиться соковитим і досить вологим всередині.
Посипте його зверху цукровою пудрою, щоб не лип до рук, зніміть з пергаменту і з’єднайте нижньою частиною половинки зефіру один до одного. Домашній зефір готовий, насолоджуйтеся!
Готуємо домашній зефір в шоколаді
Якщо ви вирішили покрити зефір шоколадною глазур’ю, це слід робити після того, як зефір підсохне. Але в цьому випадку час, відведений для висихання збільшіть до 36 годин. Після чого поставте зефір в морозильну камеру хвилин на 30 для того, щоб він трохи остудився. Посипати цукровою пудрою не треба.
Отже, потрібний час минув, зефір підсох, стабілізувався. Тепер приготуйте шоколадну глазур з шоколаду. Зверніть увагу на те, що якщо ви готуєте глазур з білого шоколаду — вершки додавати не потрібно.
Я покривала зефір глазур’ю з білого шоколаду. Ось так виглядає готова глазур.
Тепер занурте в неї холодні зефірінки одну за одною, дайте стекти зайвій глазурі і розкладіть на аркуші пергаменту.
Після чого разом з пергаментом помістіть зефір в холодильник на 1 годину. Потім дістаньте і занурте зефір в шоколадну глазур повторно для того, щоб шар глазурі вийшов щільніше.
Потім знову розкладіть зефір на пергаменті і дочекайтеся коли шоколадна глазур захолоне.
загалом це все. Самий смачний, ніжний і дуже корисний домашній зефір на агар-агарі в шоколаді готовий!
Приємного апетиту!