Айсинг — глазур для пряників

Айсинг-глазур для розпису пряників в домашніх умовах. Тут найпростіший рецепт покроково з фото. Заходьте, готуйте!

Всім привіт! Ця стаття буде про Айсинг — це цукрова глазур для розпису пряників. Я думаю, що кожен з вас хоч раз у житті бачив гарний розписний пряник. Але не знав, з чого зроблена глазур і як її наносити на пряники. Так от, зараз ми про це поговоримо докладно.

Цукрова глазур, а з іншого — Айсинг готується з двох інгредієнтів — це яєчний білок і цукрова пудра. Білок може бути сирою, тобто тільки що з яйця, або сухий. Сухий яєчний білок називається альбумін. Його можна купити в магазинах для кондитерів. Розводиться альбумін з холодною водою у співвідношенні 1 грам альбуміну на 8-10 грамів води.

Існують і інші способи приготування Айсинга. Це спеціальні готові суміші. Але про них ми говорити в цій статті не будемо. Вся інформація щодо приготування глазурі з таких сумішей є на упаковках.

Ми з вами Айсинг будемо готувати на сирому білку. Я описую саме цей метод тому що не у всіх є можливість придбати сухий білок. Але, глазур на альбумине готується за таким же принципом. Тому вам не складе труднощів її приготувати, грунтуючись на даному рецепті.

Я покажу як приготувати білий базовий Айсинг, який застосовується для контуру. А потім з нього ми зробимо різнобарвну глазур для заливки.

Нам для глазурі знадобиться білок від двох яєць категорії С1. Вага виходить приблизно 60 грам. Відповідно, якщо ви готуєте на альбумине, то вам потрібно взяти 60 грам вже готового розведеного в холодній воді білка.

Рецепт Імбирних пряників, для розпису яких готується Айсинг, є на моєму блозі. Натисніть на посилання з назвою та вона перенесе вас на потрібну сторінку. Випікайте пряники, а потім повертайтеся сюди для продовження.

Отже, як приготувати Айсинг — глазур для розпису пряників в домашніх умовах, простий рецепт покроково з фото.

Інгредієнти:

  1. яєчний білок — 2 шт.
  2. цукрова пудра — 360 гр
  3. кукурудзяний крохмаль — 1 ст. л
  4. сік лимона — 1 ч. л

Примітка:

  • Кукурудзяний крохмаль застосовується для додання глазурі пластичності, але його додавати не обов’язково.
  • Лимонний сік потрібен тільки для смаку, на якість глазурі він не впливає.
  • Перед тим, як відокремити білок від жовтка яйця потрібно добре помити в мильному розчині. Потім прополоскати під проточною водою. Після помістити в содовий розчин приблизно на 10 хвилин. Так як надалі ми не будемо піддавати сирий білок термічній обробці, ці заходи потрібні для того, щоб виключити небезпеку зараження.
  • Для фарбування Айсинга вам знадобляться водорозчинні харчові барвники кілька кольорів.

Готуємо Айсинг для розпису пряників

Отже, яйця ми підготували належним чином, потім відокремили білок від жовтка. Використовуйте будь-вам доступний спосіб. Загалом як ви звикли і як краще виходить.

Я різким ударом лезом ножа розбиваю яйце на дві частини. Потім розламую шкаралупу на дві половинки і зливаю білок у підготовлену глибоку чашку. Жовток перекладаю в окрему миску, він нам не знадобиться.

Тепер нам потрібно просіяти через дрібне сито цукрову пудру разом з крохмалем. Найкраще просіяти відразу в чашку з білком.

Тепер за допомогою ручного віночка розітріть білок з цукровою пудрою до повного об’єднання.

Зараз можна скористатися міксером. Але і ручним віночком збити масу теж можна. На це у вас піде хвилини три. В цей час глазур буде брудно-білого кольору і досить рідка.

Через 3 хвилини збивання додайте лимонний сік і продовжуйте збивати ще 3-4 хвилини. За цей час глазур сильно побіліє і стане набагато густіше.

Подивіться на фото нижче. Вам потрібно досягти таких же результатів. Ця консистенція глазурі називається «нормал» і вона підходить для малювання контуру на пряниках.

Як тільки ваша глазур стала такий же густоти, як у мене, перестаньте збивати.

Тепер розділіть її на кілька порцій. Потім розкладіть їх по невеликим мисках і одну порцію залиште у великій чашці. Вам потрібен білий Айсинг для контуру і кілька кольорів для заливки.

Отже, глазур поділили, тепер фарбуйте її різними кольорами. Але одну частину залиште нефарбованої, тому що білий Айсинг для заливки нам теж потрібен.

Після фарбування додайте в кожну миску приблизно за 1-1,5 чайної ложки холодної води і добре розмішайте. Тепер у вас вийде інша, більш рідка консистенція і вона як раз підійде для заливки.

Далі помістіть готовий Айсинг в окремі кондитерські мішки. У мене вийшло 6 штук. Два білих (один для контуру, другий для заливки) і чотири забарвлених. Краї мішків туго зав’яжіть на вузол.

Розпис Імбирних пряників цукровою глазур’ю

Настав час для творчості. В першу чергу ми будемо працювати білим Айсингом для контуру. Для цього відріжте у мішка самий кінчик так, щоб вийшло отвір 3 мм.

Потім намалюйте на пряник контурний малюнок, який надалі будете прикрашати. Лінії наносите по краю пряника, але з невеликим відступом. Зразок на фото нижче.

На початку лінія може лягати не дуже рівно, але ви не здавайтеся. Поступово у вас все вийде.

Таким чином намалюйте контур на всіх пряниках по черзі. Тепер дайте їм час для просушування. Зазвичай вистачає однієї години.

Після того, як контур на всіх пряниках висохне можна продовжувати роботу.

Тепер візьміть наступний корнетик, відріжте у нього кінчик також як і перший раз. Потім залийте глазур між контурними лініями приблизно так, як показано на фото нижче.

Подібним чином нанесіть глазур для заливки на інші пряники. Якщо глазур лягає не рівно, поправте її з допомогою дерев’яної шпажки або зубочистки. І знову залиште пряники висихати приблизно на годину.

Коли глазур підсохне, поверх неї можна намалювати контурної глазур’ю ще які-небудь елементи декору.

Тепер треба дати глазурі добре висохнути. Загалом це все. Найпростіший базовий спосіб розпису пряників ви освоїли!

Сподіваюся, мій рецепт-урок вам у нагоді!

Приємного апетиту і і гарних вам пряників!