Домашня ковбаса ліверна


Простий рецепт приготування дуже смачної домашньої ліверної ковбаси зі свинячої печінки, легені, сала і селезінки.

Інгредієнти

  • 1 шт.

    — свинина (печінка)

  • 1 шт.

    — свинина (легке)

  • 1 шт.

    — свинина (селезінка)

  • 500 гр.

    — сало (свиняче)

  • 1 шт.

    — цибуля ріпчаста

  • 1/2 головки

    — часник

  • 1-1,5 метра

    — кишки (товсті)

  • за смаком

    — перець (чорний)

  • за смаком

    — сіль

Рецепт приготування

    Свинячі печінку, легені, селезінку та сало ретельно промиваємо.


    Підготовлений лівер з салом викладаємо в каструлю, заливаємо водою, додаємо цибулю, лавровий лист, перець і сіль.


    Варимо лівер 30 хвилин, знімаючи піну.


    Викладаємо в миску і трохи охолоджуємо.


    Варені печінку, легені, селезінку та сало пропускаємо через м’ясорубку з часником, перемішуємо, перчимо і пробуємо на сіль.


    Кишки ретельно промиваємо і, за допомогою спеціальної насадки, заповнюємо їх підготовленим ливерным фаршем. Кишки не обов’язково брати товсті, можна замінити на тонкі.


    Робимо не дуже довгі ковбаски і занадто щільно не набиваємо.


    Перев’язуємо кінці ліверної ковбаси мотузкою (товстими нитками).


    Заливаємо готову ковбасу холодною водою і, як тільки вода почне закипати, проколюємо голкою в декількох місцях, щоб скинути тиск всередині.


    Варимо ароматну ліверну ковбасу 30 хвилин.


    Ліверну ковбасу варену викладаємо на плоску поверхню, накриваємо великий обробною дошкою і ставимо важкий вантаж на 5-6 годин, щоб ковбаса вийшла більш щільною.


    Хто не хоче чекати, етап з вантажем можна пропустити, тоді ковбаса вийде більш ніжною і подати її можна буде відразу, як тільки гаряча ковбаса охолоне. Приємного апетиту!