Соковите курча тютюну в домашніх умовах — рецепти

Курча тютюну – знамените грузинське блюдо. Багато хто знає, як виглядає це блюдо, але не всі знають історію такої назви. Насправді, в складі немає тютюну, як вважають деякі. Назва походить від способу приготування страви. Смажать його на спеціальній сковороді – тапа або тапак. Звідси блюдо і стали називати – курча тютюну або тапака.

Воно являє собою вивернуту до площини і смажену тушку курчати, попередньо промаринованную гострим соусом. Звичайно, сюди додають часник і аджику. Обсмажують з двох сторін під пресом. Подають з різними соусами, наприклад, ткемалі.

1. Простий рецепт курчати тютюну на сковороді під пресом

Мабуть, найскладніше в цій страві – знайти невелику тушку курчати. Продаються курчата не у всіх магазинах, але знайти все ж можна. В іншому – все просто. Виходить дуже смачно.

Інгредієнти:

  • Одна тушка курчати, бажано вагою не більше кілограма;
  • 3-5 середніх зубчиків часнику;
  • 100 грам вершкового масла;
  • Зелень на смак;
  • Сіль, перчик мелений, паприка солодка і хмелі-сунелі на смак.

Приготування:

1.Підготувати курчати. З шкіри потрібно прибрати всі стирчать пір’ячко, якщо вони є. Прорізати по грудці, але не прорізаючи до кінця. Видалити все зайве – обвислу шкіру, жирок, хвостик, перші фаланги крилець і так далі.

2.Натерти тепер тушку усіма заготовленими спеціями і сіллю. Ви можете використовувати не тільки приправа для птиці, але і будь-які інші. У магазинах зараз можна купити навіть спеціальний букет для курчати табака. Укласти вниз кістками і придушити руками по суглобам, щоб тушка придбала плоский вигляд і щільніше прилягала до сковороді при смаженні.

3.На сковороді розжарити масло вершкове. Коли воно зашипить можна надсилати сюди курочку, розрізаною стороною вниз.

4.Зверху покласти невелику плоску тарілку. Дном вниз. Вона повинна бути меншою за діаметром, ніж сковорода. Поставити будь гніт. Наприклад, каструлю або баночку з водою. Його мета – притиснути тушку до дна сковороди максимально.

5.Смажимо на вогні трохи вище середнього хвилин 10. Перевернути і таким же чином обсмажити з іншого боку.

6.Видавити пресом часник в миску. Додати трохи паприки і хмелі-сунелі. Дрібно нарубати зелень і відправити сюди ж. Залити склянкою гарячої води. Потім перевернути курку знову грудкою вгору і залити підготовленою масою. Під кришкою на повільному потужності тушкувати хвилин 15-20.

2. Курча тютюну в духовці, в рукаві

Приготувати таку страву можна не тільки на сковороді або тапі. У духовці виходить теж смачно і менш шкідливо для організму. Адже смажене в великій кількості олії м’ясо, як відомо, шкодить фігурі і здоров’ю.

Інгредієнти:

  • Курча потрошених (тушка) – вагою не більше півтора кг;
  • Їдальня ложка олії;
  • Часточка часнику;
  • Сіль на смак;
  • Спеціальна приправа для курчати тютюну або спеції на смак;.

Приготування:

1.Тушку розрізати по грудці, як би вивертаючи курчати. Прорізати хребет не потрібно. Зрізати все зайве – шкіру з шиї, спини, а також гузку і перші фаланги крил. Хребет зсередини потрібно очистити від згустків і всього зайвого. Промити зсередини і зовні, обтерти паперовими або спеціальними рушниками.

2.Перевернути курку спиною вгору. Руками натиснути в області суглобів, до хрускоту. Тепер обтягнути плівкою і відбити молоточком, щоб кістки стали м’якшими і тушка сплюснулась. Але і перестаратися з відбиванням не варто.

3.З кожної сторони, між грудкою і хребтом, зробити надріз. Засунути сюди крильця.

4.З усіх боків натерти сіллю. По всій верхній частині курки зробити кілька надрізів. Часник нарізати на тонкі пластинки і кожен такий кишеньку покласти по одній. Також зробити кілька проколів по всій курці, щоб приправа добре розійшлася.

5.Зверху натерти невеликою кількістю олії. Перевернути і змастити з іншого боку. Тепер саме час натерти курку приправою для курчати табака. Натирайте старанно, не забуваючи ні одного куточка і складочки.

6.Відміряти рукав для випікання. Помістити туди курку, в такому ж плоскому вигляді. Закріпити кінці. Перед випіканням краще дати м’ясу настоятися, хоча б годинку. Але якщо обід не терпить зволікань, можна відправити в духовку вже зараз.

7.Піч загострити до 200 градусів. Покласти пакет з куркою на деко. Поставити в духовку, ближче до низу. Готувати приблизно одну годину, залежно від маси тушки.

7.За 10 хвилин до готовності дістати страву з печі, акуратно розкрити пакет. Відкрити курку і допекти покладені 10 хвилин. Так м’ясо стане рум’яним.

8.Як тільки на курочці з’явиться скориночка, можна вимикати і подавати страву до столу.

Приємного апетиту!

3. Як приготувати стегенця тютюну

Класичний рецепт курчати тютюну передбачає смаження цілої тушки. Але завжди можна відшукати в магазинах саме курчати або невелику курку. Таким же чином можна посмажити і окремі її частини. Наприклад, ніжки.

Інгредієнти:

  • 2 невеликих стегенця;
  • Сіль і мелений перчик на смак;
  • Пару часточок часнику;
  • Пісне масло для обсмажування.

Приготування:

1.Стегенця обов’язково вибирайте невеликі. Великі та м’ясисті ніжки не будуть просмажені достатнім чином. Саме для такого способу смаження підходять худі стегна.

2.Тепер їх потрібно помістити в пакетик і добре відбити молоточком, приділяючи особливу увагу суглобам. Так вони стануть більш плоскими і добре просмажаться.

3.Тепер кожну ніжку потрібно натерти сіллю. Часник подрібнити пресом. Натерти їм м’ясо, зі всіх сторін. Тепер рівномірно посипати свіжомеленим перцем.

4.У сковороді розжарити олію. Коли воно зашипить, відправити сюди обидва окосту. Тепер потрібно встановити гніт. Адже якщо цього не зробити, м’ясо випустить сік. А в цьому рецепті це неприпустимо. Зверху можна поставити тарілку, догори дном, прямо на курку. Також погіршити її каструлею або сотейник з водою, щоб м’ясо максимально притулилася до дна сковороди.

5.З кожної сторони, під вантажем, смажити по 10-15 хвилин, на середньому вогні (або трохи більше до високого).

4. Рецепт курчати тютюну з приправами і паприкою

Блюдо це дуже просте. Незважаючи на це, курочка виходить дуже соковитою і смачною. Ви тільки спробуйте!

Інгредієнти:

  • Тушка курчати, бажано не більше кілограма вагою;
  • Чорний мелений перчик на смак;
  • Чайна ложка меленої паприки;
  • Чайна ложка сухого часнику (або 4 часточки свіжого);
  • Приправа до птиці на смак;
  • Пісне масло (можна змішати з вершковим);
  • Неповна чайна ложка солі.

Приготування:

1.Курча потрібно розрізати по грудинці, уздовж. Розкрити його, як книжку і видалити зсередини, по хребту, все зайве – згустки крові та інші непотрібності. Також зрізати хвостик і весь непотрібний жир з куприка. Видалити звисає шкіру і першу фалангу крилець.

2.Добре промити, обсушити серветками. Укладіть тушку шкірою вгору і злегка підбийте молотком, зосереджуючись на суглобах і кістках. Сильно бити не треба, адже курка повинна зберегти цілісність. Мета відбивання – зробити її більш плоскою. Змішати в одній мисці сіль і приправу до птаха. Цією сумішшю натерти тушку, з кожної сторони.

3.Прибрати тушку в пакет і залишити на деякий час. Чим більше коштує, тим соковитіше м’ясо буде. Мінімальний час – 15 хвилин.

4.На сковороді розжарити масло. Покласти сюди курочку спинкою вниз. Зверху накрити маленької кришкою або тарілкою. Поставити будь-який вантаж. Це може бути банку з водою або чистий цегла. Смажити 10 хвилин з одного боку. Потім перевернути і таким же чином, під вантажем, прожарити з іншого.

5.Окремо перемішати всі інші спеції. Додати сухий часник або дрібно порізати свіжий. Додати сюди 2-3 столові ложки соку після смаження птиці, з сковороди. Тепер з двох сторін потрібно промазати курчати отриманою масою.

Готово! Можна подавати!

5. Готуємо курча тютюну в мультиварці

Якщо у вас є мультиварка, то смачний курча тютюну вийде у вас без праці. Спробуйте!

Інгредієнти:

  • Одна невелика тушка курки (до 1-1,2 кг);
  • Суміш запашних перців на смак;
  • Пісне масло;
  • Сіль на смак;
  • 2 столові ложки сметани;
  • Кілька часточок часнику;
  • Зелень за смаком.

Приготування:

1.Підготуємо м’ясо. Першим ділом, потрібно нарізати тушку по передній частині вздовж, не прорізаючи хребта. Тепер потрібно видалити згустки по хребту, зайву шкіру з куприка і шиї. Також видаліть все, що вважаєте непотрібним.

2.Добре промити зі всіх сторін і обсушити від крапель вологи. Відбити по суглобів та хребту, щоб тушка як би сплюснулась.

3.Посипати м’ясо з усіх боків сумішшю перців. За бажанням, можете використовувати спеціальну приправу до курочці. Посипати сіллю. Знадобиться приблизно 2 чайні ложки, без гірочки. Все це добре втерти. Залишити хоча б на годинку. Але краще замаринувати її з вечора і залишити до приготування в холодильнику.

4.У чашу мультиварки налити приблизно 2 столові ложки олії. Для різноманітності смаку, можна додати одну ложку пісного і трохи вершкового. Шкірою вниз викласти сюди тушку. У режимі «Мультиповар» встановити 125 градусів на 30 хвилин. Якщо такої функції немає, підійде режим «Випічка».

5.Коли сигнал сповістить вас про готовність, перевернути курочку і готувати в тому ж режимі ще 20 хвилин. Якщо ви хочете курочку позажаристее, можете підрум’янити її по смаку в режимі «Смаження».

6.До дрібно нарізаної зелені додати часник через прес. Додати трохи солі і сметану. Якщо сметанки немає, можна підлити замість неї сік від курки. Із цим соусом і подавати нашого курчати.

6. Відео – Справжній курча тютюну

Пропоную до перегляду рецепт справжнього грузинського курчати, приготованого на тапаке. Він дуже простий. Блюдо в результаті виходить дивовижно смачним.

Приємного перегляду!

Готували ви коли-небудь курчати тютюну будинку? Якщо ні, то обов’язково спробуйте. Як ви вже встигли зрозуміти, це дуже просто і не потрібно для цього спеціальних пристосувань. Адже тапак можуть з легкістю замінити підручні засоби.

Бажаю вам удачі! До швидких смачних зустрічей!