Фрікасе з яловичини з грибами


Класичне французьке блюдо з обсмажених шматочків телятини, тушковані з грибами, морквою, цибулею в соусі з вершків та яєчних жовтків.

Інгредієнти

  • 900 гр.

    — яловичина (телятина)

  • 220 гр.

    — печериці

  • 1 шт.

    — цибуля ріпчаста

  • 1 шт.

    — морква

  • 2 ст. л.

    — мука

  • 6 ст. л.

    — вершки (густі)

  • 2 шт.

    — куряче яйце (жовтки)

  • 2 ст. л.

    — рослинна олія

  • 5 ст. л.

    — вершкове масло

  • 2 гілочки

    — чебрець (свіжий)

  • 2 гілочки

    — розмарин (свіжий)

  • 2 гілочки

    — петрушка

  • 1 ч. л.

    — сік лимона

  • 1 ч. л.

    — перець (мелений)

  • за смаком

    — сіль

Рецепт приготування

    Філе телятини промиваємо, висушуємо паперовими рушниками і розрізаємо на середні шматочки. У високій чавунній каструлі нагріваємо олію з вершковим (2 ст. л.) і, щоб не переповнювати каструлю, викладаємо половину підготовлених шматочків телятини. Обсмажуємо ароматні шматочки по 3-4 хвилини з кожного боку (шматочки телятини не повинні сильно засмажитися). Додаємо вершкове масло (2 ст. л.) і обсмажуємо залишки шматочків. Прибираємо з сковороди.


    Чисті печериці нарізаємо скибочками, цибулю з морквою і петрушкою — дрібно, гілочки чебрецю і розмарину перев’язуємо шпагатом, щоб легко видалити.


    В масло після м’яса додаємо вершкове масло, підготовлені скибочки грибів, цибулю і моркву. Обсмажуємо 3-4 хвилини, додаємо борошно і перемішуємо.


    Викладаємо обсмажені шматочки телятини, вливаємо 6-7 чашок води (можна бульйон), щоб повністю покрити м’ясо з грибами і овочами. Додаємо «букет» із зелені, перець, сіль, накриваємо і тушкуємо на слабкому вогні 45 хвилин.


    Жовтки відділяємо від білків і збиваємо жовтки з густими вершками. Додаємо в суміш, помішуючи, поступово рідина з каструлі по 1 ст. л. близько 1/2 склянки. Якщо додати вершки з жовтками відразу в каструлю, то жовтки згорнутися.

    Вливаємо підготовлену вершкову суміш у каструлю, перемішуємо, додаємо сік лимона. Доводимо фрікасе до кипіння і знімаємо з вогню. Викладаємо ароматне фрікасе в тарілки, прикрашаємо петрушкою і подаємо з хрустким багетом. Приємного апетиту!