Румунські голубці (Sarmale)


Страва з м’ясного фаршу в капустяних листках румунською мовою називається Sarmale. Це дуже популярне блюдо в Румунії, яке може бути приготоване з свинини, індички, яловичини або змішати різне м’ясо. Але є відміну від російських голубців. Традиційно Sarmale в Румунії готують з квашеною капустою і беконом.

Інгредієнти

  • 500 гр.

    — яловичина (фарш)

  • 500 гр.

    — свинина (фарш)

  • 2 шт.

    — капуста (невеликі качани)

  • 1 шт.

    — цибуля ріпчаста (велика цибулина)

  • 250 гр.

    — бекон (копчений)

  • 500 гр.

    — капуста (квашена)

  • 4 ст. л.

    — томатна паста

  • 2 ст. л.

    — рисова крупа

  • 2 шт.

    — лавровий лист

  • за смаком

    — перець (чорний мелений)

  • за смаком

    — сіль

Рецепт приготування

    Начинка Sarmale: змішуємо яловичий і свинячий фарш, додаємо 1 ст. л. томатної пасти, рис, сіль і перець. Залишаємо фарш при кімнатній температурі і готуємо листя капусти.

    Доводимо до кипіння воду у великій каструлі, додаємо сіль і відправляємо в неї качан капусти. Варимо протягом 3-4 хвилин, потім знімаємо верхні листя качана, які стали м’якими і відправляємо качан назад в киплячу воду, варимо ще 3-4 хвилини і знову знімаємо майже готові листя качана. Робимо це до того, поки не закінчаться великі листя качана.

    У листя капусти викладаємо приготований фарш по 2 – 3 столові ложки і загортаємо в рулетики. З невеликого качана капусти виходять невеликі за розміром голубці

    Бекон нарізаємо на невеликі шматочки і обсмажуємо разом з цибулею 4-5 хвилин, додаємо квашену капусту, мелений перець і 1 ст. л. томатної пасти. Обсмажуємо ще 5 хвилин.

    У великий горщик для запікання шарами викладаємо на дно суміш з квашеної капусти і бекону, зверху голубці, потім ще один шар капусти і голубців. Зверху додаємо лавровий лист, 2 ст. л. томатної пасти, заливаємо воду до рівня верхніх голубців і накриваємо кришкою.

  • Відправляємо горщик в духовку, попередньо розігріту до 200 градусів і запікаємо 1,5 години. Потім відкриваємо кришку горщика і запікаємо ще 30 хвилин до золотистої скоринки.

    Sarmale готово.

    Приємного апетиту!