В принципі, здавалося б, що будь-пиріг з яблуками можна назвати шарлотка з яблуками, але це не зовсім так. Кожен пиріг має свої особливості. І хоча цей пиріг теж заливний, але в приготуванні він трохи складніше шарлотки., та й справжня шарлотка як це розуміється у нас, так і у всіх колишніх союзних республіках, все-таки це тісто і яблука. Напевно шарлотку навіть можна назвати різновидом яблучного пирога. Тому що пирогів з яблуками та іншими, різними добавками багато. Ось один з них, заливний, ми з вами приготуємо.
Покроковий рецепт приготування пирога з яблуками і ягодами
Інгредієнти:
Для пісочної основи (кошики):
- Масло вершкове — 100 г.
- Цукор — 100 р.
- Сир — 100 р.
- Борошно — 200 р.
- Розпушувач — 1 ч. л.
Для начинки:
- Яблука — 4 шт (середніх)
- Абрикоси — 6 шт.
- Вершкове масло — 1 ст. л.
- Цукор — 2 ст. л.
- Кориця — 1 ч. л.
- Ягоди будь — 150 р.
Для заливки:
- Сметана — 150 р.
- Яйця — 2 шт.
- Цукор — 1 ст. л.
- Крохмаль — 2 ст. л.
- Цукор ванільний — 1 пачка
Приготування:
Готуємо тісто для кошики:
- У глибоку ємність насипати борошно і покласти шматок вершкового масла.
- Масло в борошно порубати ножем і зробити олійно — борошняну крихту,
- додати цукор, розпушувач, сир.
- Замісити м’яке еластичне тісто, скачати в кулю, загорнути в харчову плівку і поставити у холодне місце (холодильник)на 30 хвилин.
Готуємо начинку:
- Яблука помити, розрізати навпіл, видалити серединки. Три яблука нарізати дрібними кубиками, а одне яблуко порізати тонкими часточками.
- Щоб яблука не потемніли збризнути лимонним соком.
- Абрикоси помити, розділити на половинки, видалити кісточку, нарізати дрібними кубиками. (Ми використовували заморожені абрикоси).
- На сковороді розтопити вершкове масло, цукор,
- покласти яблука, абрикоси, посипати корицею, перемішати і тушкувати 7-10 хвилин. Відставити в сторону для остигання.
Готуємо заливку:
- У глибокій ємності змішати сметану, яйця, цукор, крохмаль, ванільний цукор.
- Все ретельно розмішати і відставити у бік.
Приготування пирога:
- Тісто вийняти з холодильника, викласти на пекарській папір, зверху накрити іншим листом пекарської папери.
- За допомогою качалки розкотити корж товщиною 1 см. за розміром форми.
- Укласти тісто у папері у форму з бортиками, відвернути верхній аркуш паперу, відрізати його і прибрати, нижній лист разом з тестом залишається на дні форми.
- Руками сформувати кошик, повністю повторює внутрішню поверхню форми для випікання разом з бортиками.
- Викласти в кошик тушковану начинку з фруктів.
- Поставити в розігріту до 180° духовку на 10-12 хвилин.
- Вийняти форму з духовки,
- заливку розмішати, щоб на дні не залишався крохмаль і вилити заливку в кошик на начинку.
- Поверх заливки укласти віялом різані часточками яблука і ягоди.
- Злегка посипати цукром і повернути в духовку, збільшивши температуру до 200°, на 25-30 хвилин.
Форму вийняти з духовки і залишити пиріг у формі, до повного охолодження. Після охолодження виймаємо пиріг з форми, ставимо на блюдо, обережно знімаючи папір.
Пиріг готовий. Дуже смачно з молоком або чаєм. Ми з’їли відразу весь пиріг, за один присід, з невеликою допомогою звичайно.
Приємного апетиту!