Страви з курячої печінки давно стали звичними в повсякденному раціоні. Господині його люблять за простоту приготування і багатий склад вітамінів. Всі, і навіть діти, оцінять її ніжний і пікантний смак. Цей продукт містить величезну кількість життєво необхідних речовин. Так, наприклад, з’їдаючи всього лише 100 грам тушкованої печінки в день, ви задовольняєте добову потребу організму в залозі.
Винахідливі кулінари готують з неї гарячі страви, салати, оладки і навіть торти. Сьогодні ми з вами приготуємо найбільш цікаві, оригінальні і смачні варіанти страв з курячої печінки. Адже, якою б смачною вона не була, одне і те ж при постійному вживанні може набридати. Я дуже часто готую печінка, чергуючи яловичу і курячу, за наступним рецептом.
Багато хто не вирішуються готувати такий субпродукт, боячись не впоратися з цим. Але, я вас запевняю, все обов’язково вийде. У рецептах я заховаю основні секрети приготування печінки. Слідуючи покроковому опису, ви неодмінно приготуєте дуже смачний, красивий і апетитний шедевр.
1. Куряча печінка з овочами під соусом
Напевно, кожна господиня на кухні стикається з дефіцитом часу на приготування вечері. Адже, окрім кулінарних перемог, протягом дня є ще й інші важливі справи. При цьому хочеться побалувати сім’ю смачненьким, і самої укластися в рамки часу.
Для таких випадків, я пропоную вам приготувати печінку з овочами в соусі. Виходить вона дуже ніжна, що тане в роті. Подавати можна з будь-яким гарніром — макарони, пюре або інше.
Інгредієнти:
- півкіло курячої печінки;
- 2 зубки часнику;
- 2 середніх болгарських перцю;
- 1 цибулина;
- половина чайної ложки коріандру;
- трохи олії для обсмажування;
- чорний мелений перчик на ваш смак;
- 1 чайна ложка цукру;
- 100 грам води;
- 2 столові ложки крохмалю;
- 2 столові ложки соєвого соусу;
- сіль;
- 2 столові ложки молока;
- трохи зелені.
Етапи приготування:
1.Печінка обов’язково повинна бути розморожена. Ще краще, якщо ви використовуєте свіжу. Її можна попередньо залити молоком. Ця процедура необов’язкова, адже печінка і без цього дуже ніжна. Але я все одно роблю це, щоб вийшло ще ніжніше.
2. Поки печінка настоюється, цибулю потрібно дрібно накришити.
3. Солодкий перчик нарізати акуратними шматочками. Буде гарніше, якщо ви будете використовувати плоди різних кольорів.
4. Печінка загасити, без масла, буквально 2 хвилини. Готовність чекати не потрібно. Досить того, що продукт зміниться в кольорі. Перекласти в окремий посуд і в цій же жаровні обсмажити перчик, такий же час. До нього ж всипати цибулю і довести до легкої золотавості.
5. Тепер потрібно повернути в жаровню печінку. Додати часник, подрібнений дрібними кубиками.
6. Для соусу з’єднати воду, соєвий соус і розчинити там цукор і крохмаль. Поки ще крохмаль не осів на дно, залийте соусом печінку з овочами. Перемішати. До готовності залишилася буквально пара хвилин. Додати сіль і всі заготовлені спеції. Порубати зелень.
Це блюдо готується дуже швидко. На все, від підготовки інгредієнтів, до гасіння, йде не більш 10 хвилин. А зовнішній вигляд і смак милують око та шлунки.
Спробуйте!
2. Салат з курячою печінкою, солоними огірками та яйцями
Цей дуже швидкий, смачний і ситний салатик можна поставити на святковий стіл або просто приготувати на сімейну вечерю. Печінка готується недовго, а виходить незвичайно ніжною. Укупі з іншими інгредієнтами виходить смачний союз.
Інгредієнти:
- 0.5 кг курячої печінки (можна використовувати і іншу);
- 1 цибулина;
- 3 яйця;
- 1 морквина;
- 3 солоних огірка середнього розміру;
- 2 зубчики часнику;
- трохи майонезу (краще домашнього);
- пучок кропу;
- олія для обсмажування;
- сіль і спеції за смаком (я використовую мелений перець).
Етапи приготування:
1.Печінку почистити від пленочек і промити. Нарізати її на смужки, не дуже тонкі, інакше вона може перетвориться на кашу після смаження. У жаровню налити трохи олії і підсмажити печінку. Посолити. Як тільки вона перестане виділяти сік і пропаде кров, прожарити її ще кілька хвилин, до рум’янцю. Викласти на подвійний шар паперового рушника, щоб салат не вийшов надто жирним.
2. Овочі обсмажити до того моменту, коли цибуля озолотиться від моркви. Чекати піджарки не варто. Так, в напівготовому стані, потрібно перекласти їх в тарілку, щоб маса охолола.
3. У підходящий посуд розбити яйця. Додати перець (за бажанням) і сіль. Підбити до однорідної маси. Збивати до піків не потрібно. З такої суміші потрібно посмажити кілька млинців.
4. Остиглі млинці скласти стопкою і згорнути рулет.
5. Нарізати її соломкою середньої товщини.
6. Солоні огірочки нарізати соломкою. Це дуже зручно робити, подрібнивши їх спочатку кружечками, а потім порізати уздовж.
7. Всі складові перемішати між собою. Трохи приперчити і, якщо потрібно, підсолити. Заправити майонезом або сметанкою, як вам більше подобається.
Всі інгредієнти, до моменту змішування, повинні бути теплими, якщо ви хочете холодну закуску. Якщо віддаєте перевагу теплий салат, з’єднайте інгредієнти, як тільки вони перестануть бути дуже гарячими. Подавати такий теплий салат потрібно негайно.
Приємного апетиту!
3. Печінкові рулетики з начинкою з сиру і яєць
Дуже смачна, швидка і ситна закуска, яку не соромно поставити на стіл. Незважаючи на оригінальний зовнішній вигляд, приготувати її легко і просто. Кожна господиня, в чиїй родині обожнюють печінка, повинна спробувати такий рецепт. Я впевнена, що близькі від вас не відстануть і будуть просити такі рулетики знову і знову.
Інгредієнти:
- 300-400 грам печінки (можна використовувати будь-яку. Я частіше беру курячу, так як вона м’якше і ніжніше);
- 2 столові ложки борошна;
- трохи меленого перчика;
- півсклянки молока;
- 2 яйця;
- пісне масло;
- трохи солі;
- 250 грам вершкового сиру;
- столова ложка майонезу;
- 2 варених яйця;
- трохи зелені.
Етапи приготування:
1. Робимо печінковий тісто для млинців. Зробити це дуже просто. Для цього потрібно викласти промиту і очищену печінку в чашу блендера. Додати сіль і перчик, молоко, борошно і сирі яйця. Все це старанно перебити блендером в рідку масу. Влити приблизно 1 столову ложку масла, щоб при обсмажуванні маса не подгорала.
2. Сковорідку змастити маслом. Це потрібно тільки перед першим блинком. Наступні рази цього можна не робити. Посмажити млинці звичайним способом.
3. Яйця зварити і натерти на тертці. Змішати з іншими інгредієнтами за списком. У результаті виходить м’яка і смачна маса. Це буде наша начинка.
4. По всій окружності печінкового пласта намазати начинку, шаром середньої товщини. Згорнути його в рулет, не щільно притискаючи при цьому.
5. Від кожного відрізати кінчики з двох сторін, так як вони виходять нерівними. Їх можна з’їсти прямо зараз, але подавати до столу не варто. Нарізати кожен рулетик на порційні шматочки.
Подавати можна, прикрасивши будь-яким зручним способом. Особливо актуально в картину впишеться зелень і помідори-чері.
Ось так, в три нескладних етапу, можна приготувати таке чудове частування. Все дуже просто — посмажив, змішав, загорнув!
Пригощайтеся!
4. Куряча печінка в клярі — дуже смачний рецепт
Це страва, в охолодженому вигляді, можна використовувати, як закуску. Відмінна альтернатива для коханих — і смачно, і корисно. У гарячому вигляді його можна подавати до гарнірів, або їсти як самостійне блюдо.
Інгредієнти:
- півкіло курячої печінки (можете брати та іншу);
- 2 столові ложки майонезу;
- 3 столові ложки борошна;
- 3 яйця;
- 2 столові ложки сметани;
- 4 зубчики часнику;
- сіль і приправи на ваш розсуд.
Етапи приготування:
1.Печінка почистити від пленочек і гарненько промити. Після цього шматочки обов’язково підсушити. Куряча печінка в цьому рецепті хороша тим, що її можна не нарізати. Вона маленького розміру, тому і смажити її можна цілком. Додати до неї сіль і спеції. Розмішати і відставити на 5-10 хвилин.
2. З решти інгредієнтів замісити тісто. Часник для цього дрібно порубати або розчавити в спеціальному пресі. Борошно додавати останньої. Розмішувати треба дуже ретельно, щоб не залишалося борошняних грудок.
3. Перекласти печінку в тісто, ретельно перемішати, щоб кожен шматочок рівномірно був оточений кляром. Посмажити кожен шматок в маслі під кришкою. З обох сторін потрібно підсмажити приблизно по 2 хвилини.
4. Прямо зі сковороди, печінка краще покласти на паперовий рушник. Воно забере непотрібне масло. Після цього можна подавати частування будь-яким способом. Можна просто красиво розкласти на листі салату, прикрасивши зеленню і овочами.
Ммм, як смачно! Спробуйте!
5. Відео — Печінковий торт з курячої печінки
Такий тортик вже давно оселився в моїй кулінарній книзі. Приготувати його нескладно, а всі продукти доступні і недорогі.
Сьогодні я розповіла про рецепти з курячої печінки, які я люблю найбільше. Її їдять навіть дітки-малоежки, адже вона надзвичайно ніжна. Але справа навіть не в її смаку. Адже вона дуже корисна. Будь-яка печінка містить у собі букет вітамінів і необхідних для організму речовин. Вони забезпечують налагоджену і повноцінну роботу кровоносної системи. Її вживання обов’язково, хоча б 1 раз в тиждень, чергуючи з м’ясними продуктами, рибою.
На відміну від яловичої або свинячої, куряча печінка не потребує попередньої вымочке в молоці. Звичайно, якщо ви хочете ще більш ніжний смак, це можна зробити.
А які рецепти з цього субпродукту готуєте ви? Сподобалися вам сьогоднішні страви? Діліться досвідом прямо в коментарях нижче.
Смачних вам кулінарних перемог і творчого натхнення! До нових зустрічей!