Домашнє вино з яблук приготувати простіше, ніж здавалося б з першого погляду. Для цього не потрібно купувати дорогих і шкідливих хімікатів, які додають до вина на заводах недобросовісні виробники.
Знадобляться тільки самі яблука, цукор, іноді дріжджі. Зараз, в яблучний сезон, їх дуже багато. Адже яблуні, як правило, часто дають такий урожай, що пустити все про запас не вдається! Можна використовувати яблука будь-яких сортів. Головне, щоб вони були соковитими, повністю дозревшими, солодкими. Але, звичайно ж, не зіпсованими.
1. Простий рецепт домашнього вина з яблук
По такому рецепту виходить дуже смачне, в міру корисне вино, міцністю не більше пива. Готується просто. Досить запастися хорошими смачними, соковитими яблуками і соковижималкою. Цей домашній сидр можна дістати до свята або дружнього застілля. Тоді воно відразу стане тепліше і веселіше.
Інгредієнти:
- Соковиті яблука
- Винні дріжджі
- Цукровий пісок
Пропорції на 10 літрів соку – півтори чайні ложки дріжджів (детальніше можна дізнатися на упаковці).
Приготування:
1. Яблука миємо, нарізаємо, вирізаємо все зайве і запускаємо в соковижималку. Після цього проціджують його через марлю, якщо утворилося багато піни зверху.
2. Розливаємо в банки або пляшки. Дріжджі розводимо в невеликій кількості підігрітого градусів до 40 соку (буквально третину склянки). В залежності від виробника і сорту, пропорції можуть мінятися, подробиці дивіться на упаковці. Тут же розчиняємо таку ж кількість цукрового піску, що і дріжджі.
3. Даємо постояти в теплі приблизно 30 хвилин і відправляємо в майбутній сидр, з розрахунку на 10 літрів. Всі добре розмішуємо. Ставимо в темне і тепле місце. Наприклад, до опалювальної батареї. Встановлюємо кришку з гідрозатворів.
4. Приблизно через 5 днів процес бродіння закінчується. Тепер зливаємо вино від осаду. Якщо хочете більш солодке вино, на цьому етапі можна додати цукровий пісок, приблизно 50-70 грам на літр напою. Прибираємо в тепло на доброджування. Ви завжди можете спробувати напій на смак і зрозуміти, чи влаштовує вас він чи ні.
Взагалі, сидр можна вживати вже через 5 днів після приготування. Цукор після цього можна і не додавати, а відразу відправити його в холодильник. Це вже на ваш смак. Тільки врахуйте, що сидр зберігається недовго, тому заготовлювати більше, ніж зможете випити, не рекомендую.
2. Як приготувати вино з яблук в домашніх умовах
Яблучка для вина беріть смачні і соковиті. Наприклад, такі, як сорт Ріхард. Вони досить щільні, але соку в них багато і він дуже смачний. Крім цього, нам знадобиться містка посуд. Наприклад, пластмасове відро на 30 літрів і, звичайно ж, соковижималка. Що стосується відра, вони продаються в господарських магазинах. Там же можна купити гідрозатворів. Коштує він зовсім недорого.
Інгредієнти:
- Солодкі та соковиті яблука
- 200 грамів цукрового піску на літр соку
Приготування:
1. Якщо яблука ви зняли з дерева, то мити їх не потрібно. На них є дикі дріжджі, які і допоможуть продукту швидше і якісніше заграти. Ті, що в землі, звичайно ж краще легенько змити.
2. Яблука нарізаємо. Якщо вони невеликі, можна відправляти в соковижималку, якщо вони пролазять через шийку. Потрібно тільки видалити паличку від плодоніжки. Переробляємо їх на сік.
3. Тепер ту пінну шапку, що залишилася на поверхні соку, потрібно видалити. Можна просто зняти її тарілкою або шумівкою або ж просто процідити.
4. Тепер додаємо цукровий пісок з розрахунку на літр. Заважаємо дуже ретельно, щоб кожна піщинка розчинилася.
Підбирайте посуд відповідного розміру. Якщо готуєте трохи вина, близько 2 літрів, то можна помістити його в трилітрову банку. Важливо, щоб у тарі залишалося місце для шапочки від бродіння, інакше вона розірве гідрозатвор і выстрельнет кришку.
5. Закриваємо кришку з гідрозатвор дуже щільно, щоб не було доступу повітря. В сам гідрозатвор наливаємо води. Закриваємо її кришкою.
6. При кімнатній температурі залишаємо посуд з вином. Процес бродіння буде проходити близько півтора місяця. Потім, коли в гидрозатворе припиниться бурління, можна відкривати вино і продегустувати. Але, перед тим, як розлити його по пляшках або глечиках, потрібно злити з осаду і знову дати настоятися. Зручно використовувати для зціджування спеціальну трубку-фільтр. Її теж можна купити в магазинах для виноробства або просто в господарських відділах.
7. Додамо в проціджений напій ще трохи цукру, на смак. Знову його розмішуєм і знову поставимо під гідрозатвор. Залишимо ще на тиждень. Потім вже можна сміливо розливати і пити. Зберігати його потрібно в холодильнику.
3. Домашнє вино з яблук, рецепт приготування з рукавичкою
Якщо ви там і не змогли придбати гідрозатвор, то нічого страшного. Можна скористатися для приготування вина звичайною гумовою рукавичкою, по-старому. Для нього ви можете брати яблука будь-якого сорту, головне стиглі. Але важливо пам’ятати, що від їх ступеня кислості або солодощі повністю залежить смак майбутнього напою. Отже, перейдемо до приготування.
Інгредієнти:
- На літр яблучного соку потрібно 150-300 грам цукрового піску, в залежності від їх солодощі
Приготування:
1. Яблука миємо, вирізаємо серцевиною і всі зіпсовані ділянки. Відправляємо в соковижималку і переробляємо на сік. Він повинен вийти з мінімальною кількістю м’якоті. Помістити в каструлю або інший посуд з кришкою. 2-3 дні сік повинен простояти при кімнатній температурі. Потрібно часто при цьому перемішувати. В результаті сік повинен розділитися на чистий сік і мезгу.
2. Мезга, тобто залишки шкірки і м’якоті, підніметься наверх. Сік буде знизу. Цю верхівку потрібно обов’язково зняти.
3. Коли яблучна рідина почне пожвавлюватися, булькати і видавати характерний запах, почалося бродіння. На цьому етапі потрібно підсипати частина цукру. Приблизно 50-100 грамів на літр напою. Повністю розчинити піщинки і майбутнє вино розлити по банках або бутлях, залишаючи місце для бродіння. Натягуємо на шийку гумову рукавичку.
4. Залишки цукру будемо вводити в 2-3 підходу, через 5 днів кожний. Настоюватися вино має при кімнатній температурі. При цьому в ємність з ним не повинен потрапляти повітря.
5. Коли вино перестане «рухатися», можна вважати, що бродіння закінчено. А це означає, що і вино готове. Перед розливом у тару для зберігання, його потрібно процідити. Можна робити це через марлю або спеціальним фільтром.
Зберігаємо після цього в холодильнику.
4. Яблучне вино з корицею власного приготування
Яблука чудово поєднуються з корицею. Особливо у вині. Яблучно-коричне вино можна приготувати своїми руками. Наприклад, за місяць до планованого урочистості, можна постаратися і заготовити для гостей натурального домашнього алкоголю. Він менш небезпечний і навіть в помірних кількостях корисний. Виходить набагато дешевше і безпечніше магазинного продукту. Тим більше, пити домашній напій набагато приємніше. Отже, перейдемо до рецепту.
Інгредієнти:
- 2 кг стиглих, соковитих яблук
- 2 літра фільтрованої води
- Столова ложка меленої кориці
- 700 грам цукрового піску (можна більше або менше, залежно від солодощі яблук і ваших смакових уподобань)
Приготування:
1. Яблука можете брати будь-якого сорту, кислі чи солодкі. Одним словом, які є. Їх ми почистимо, виріжемо серцевину з насінням і зріжемо усі зіпсовані ділянки. Зважуємо за списком тільки після цих процедур підготовки.
2. Кладемо їх в каструлю, наливаємо воду і додаємо корицю. Будемо уварювати на невеликому вогні до розм’якшення яблук. Вони повинні легко подрібнюватися в пюре. Власне, це і потрібно зробити, коли вони доварятся.
3. Тепер розчиняємо тут цукровий пісок і переливаємо в ємність для настоювання. Вона повинна мати кришку з гідрозатворів або підходяще місце для натягування рукавички. Якщо будете користуватися рукавичкою, шийку повинно бути достатньо широким, щоб гумка рукавички щільно села і не пропускала кисень.
4. Прибираємо в тепле місце, під герметично закритим гідрозатворів або рукавичкою. Залишаємо до закінчення процесу бродіння. В залежності від ряду факторів, це може зайняти від двох до чотирьох тижнів. Свідчити про його завершення буде спокійна поверхню напою, без освіти вуглекислих бульбашок.
5. Готовий напій проціджують. Можна просто злити його через марлю, кілька разів. Або ж скористатися спеціальним фільтром-трубкою. До речі дуже корисна штука, не тільки в приготуванні вина.
6. До подачі вино зберігають у холодильнику.
5. Секрети домашнього виноробства
Багато хто помилково вважають, що приготувати вино будинку зовсім непросто, без належних навичок. Це зовсім не так. Так, доведеться почекати місяць і більше. Але ж воно не займе багато місця в будинку. Отже, розглянемо кілька тонкощів приготування домашнього вина з яблук:
- Додавши до будь-якої з вищеописаних рецептів трохи горілки, напій можна зробити кріпленим. Таке вино буде зберігатися довше.
- Солодке вино можна приготувати, якщо передчасно зупинити бродіння.
- Цукор впливає на міцність вина. Легке вино становить приблизно 11 градусів фортеці.
- Яблучні насіння надають напою гірчинку, якщо залишити їх в соку. Але декому це подобається. Тому, можна їх залишити, на ваш розсуд.
- Не переливайте сюди води, а краще зовсім обійтися без неї. Адже сильно розбавлений напій буде менш концентрованим за смаком.
6. Відео – Домашнє вино з яблук і груш
Автор даного ролика пропонує свій рецепт приготування домашнього, смачного, запашного вина з яблук і груш. Пропоную відео до перегляду!
Вино – напій, який присутній практично на кожному застіллі або простих дружніх посиденьках. Але, ніж купувати його в супермаркеті, за позахмарними цінами, краще приготувати його вдома. Зараз особливо актуальна ця тема, адже яблук в саду дуже багато.
Сподіваюся, ви скористаєтеся нашими сьогоднішніми рецептами, вони вам обов’язково сподобаються. Адже все домашнє завжди смачніше і приємніше споживати. Адже кожен раз ми не забуваємо покласти туди головні секретні інгредієнти – любов, турботу і старання.
Заходьте до нас частіше! До швидких зустрічей!