Квас — рецепти приготування в домашніх умовах

Домашній квас – смачний освіжаючий напій. Його коріння з Давньої Русі. Раніше напій вважався алкогольних. На доказ цього, донині існує поняття «квасити» — пити алкоголь, напиватися. Власне, пиво і є похідне квасу.

Зараз квас частіше роблять безалкогольним. Він прекрасно втамовує спрагу. Також їм заправляють улюблену всіма окрошку і ботвинью. Цей напій можна купити в магазині, адже різновидів безліч, на будь-який смак. Але ніщо не замінить справжній домашній квасок, приготований з любов’ю.

Сьогодні ми розберемо самі смачні та прості рецепти як приготувати квас вдома. Беріть на замітку, адже зовсім скоро спека вступить у свої права і без освіжаючого глотка квасу важко уявити літній день.

1. Домашній квас на житньому хлібі

Для приготування смачного квасу спочатку зробимо основу для нього закваску. Її перевага в тому, що використовувати її можна ще багато разів. Квасок на ній виходить неймовірно смачним, терпким і насиченим.

Інгредієнти:

Закваска:

    • 10 грам дріжджів живих;
    • 400 мілілітрів води;
    • 3 столові ложки цукрового піску;
    • 2 жмені дрібно нарізаного житнього хліба.

Квас:

    • Закваска;
    • Цукровий пісок на смак (3 столові ложки і більше, залежно від смакових уподобань);
    • 3 жмені сухариків домашніх;
    • Трохи родзинок на смак.

Приготування:

1.Першим ділом підготуємо закваску. Хліб нарізати кубиками невеликого розміру. Скоринки обрізати не треба. Вони дадуть хороший смак і колір. Відправити в духовку, на сухе деко, до підрум’янення. Занадто сильно смажити не потрібно.

2.Дріжджі розім’яти виделкою. Додати трохи теплої водички з загальної кількості. Всипати цукор. Все добре розмішати.

3.Гарячі сухарики відразу перемістити в чисту 3 літрову банку. Залити дріжджовий масою, влити залишки теплої водички і накрити шматком марлі. Ні в якому разі не накривайте кришкою. Інакше маса так і не заграє, а лише закисне. Розмішати, роблячи оборотні руху банкою. Залишити на 2 дні, прямо на столі або на підвіконні.

Якщо закваска не має дріжджового запаху – вона поспіла.

4.Коли основа підійде, приступаємо до приготування самого напою. Хліб нарізати кубиками і злегка підсушити. Якщо хочете більш насичений колір квасу, підрум’яньте хлібець на сухій сковорідці. Перекласти в миску, залити окропом і додати цукор. Залишити до повного охолодження води.

5.В підійшла закваску перелити остиглу масу. На смак можна додати ще сахарочку. Додати промитий ізюм. Долити чистою водою. Знову накрити марлею. У світлому і теплому містечку маса повинна простояти щонайменше 24 години.

6.Процідити напій і відправити в холод на кілька годин. Перша партія буде насиченого коричневого кольору. А от наступні – більш світлі.

2. Як приготувати квас в домашніх умовах з житнього борошна без дріжджів

Рецепт дуже простий. Не потрібно возитися з підготовкою хліба, адже ми замінимо його борошном. Дріжджі тут нам теж не знадобляться.

Інгредієнти:

Основа:

    • 6 столових ложок борошна житнього;
    • 200 мілілітрів води;
    • Чайна ложка цукрового піску.

Квас:

    • 250 мілілітрів основи (закваски);
    • Приблизно 2,5 літра води;
    • Близько 3 столових ложок цукрового піску (на смак);
    • 3 столові ложки сухого квасу.

Приготування:

1.Першим ділом, звичайно ж, підготуємо хлібну основу. В невелику банку (750-грамову або літрову) насипати борошно. Додати цукор.

2.Потихеньку влити воду, добре розмішуючи. Кількість може різнитися з пред’явленим в списку. Це залежить від якості борошна. Дивіться на око. Маса повинна стати кашоподібної, м’якою, не дуже густий, але і не рідкою.

3.Зверху накрити марлею або серветкою. Залишити на добу в теплому містечку.

4.Через 24 години маса злегка «оживе» і придбає кислуватий запах. Тепер її потрібно, що називається, підгодувати. Додати пару столових ложок борошна і води, щоб консистенція залишилася такою ж. Залишити ще на добу.

5.Тепер таку основу потрібно перелити в банку більше (3 літри). Додати сухий квас. Якщо у вас його немає, можна замінити житніми сухариками. Додати цукровий пісок.

6.Влити сюди ж воду. Вона повинна бути дуже теплою, але не гарячою. Залишити невелику відстань до горлечка. Розмішати. Знову накрити марлею (але не кришкою!) і залишити 1-4 дня. Точний час визначайте самі, в залежності від того, який квас вам подобається. Пробуйте його кожен день, адже він стає більш терпким з часом.

3. Квас домашній, без сухарів, на цукрі

Простий рецепт квасу на дріжджах.

Інгредієнти:

    • 10 літрів теплої води;
    • Чайна ложка лимонної кислоти;
    • 10 грам сухих дріжджів;
    • Приблизно 400 грам цукру (залежно від ваших смакових уподобань).

Приготування:

1.Для найкращого смаку і кольору, потрібно злегка «прижарить» цукровий пісок.

2.На суху сковороду насипати 2 столові ложки цукру і включити нагрівання. Незабаром він почне танути. Помішуючи, довести його до насиченого коричневого кольору.

3.В теплу воду влити сироп. Налийте Воду так само і в сковороду, щоб зібрати залишки і знову влити в основну масу, всипати сюди ж залишки цукрового піску. Розмішати, щоб повністю розчинилися піщинки.

4.Додати дріжджі і старанно розчинити їх.

5.Тепер потрібно розчинити лимонну кислоту. Залишити хвилин на 10. Потім можна помітити, що дріжджі почали працювати – на поверхні почали утворюватися бульбашки.

6.Розлити по пластикових пляшок і закрутити кришками. Прибрати в тепле і сонячне місце. Кожні 2 години потрібно стравлювати гази. У загальній складності, квас повинен постояти 6-8 годин. Потім охолодити його і можна використовувати.

4. Смачний квас на житньому хлібі в домашніх умовах

У цьому пункті ми розглянемо два варіанти смачного квасу. Я знайшла ці рецепти в інтернеті і вирішила спробувати в справі обидва. Вийшло дуже смачно. М’ятний квас дуже незвичайний і смачний. Другий рецепт на бородінському хлібі. Саме цей продукт дає йому апетитний колір і насичений смак.

Інгредієнти:

Закваска (основа):

    • 150 грамів хліба житнього;
    • 800 мілілітрів води;
    • 15 грам живих дріжджів;
    • 1-2 столові ложки цукрового піску.

Квас з м’ятою:

    • 2 літри води;
    • 250 грам хліба житнього;
    • Половина частини закваски;
    • 3 свіжі гілочки м’яти;
    • 3 столові ложки цукрового піску.

Квас бородінський:

    • 3 столові ложки цукрового піску;
    • 2 літри води;
    • Друга половина закваски;
    • Родзинки-на смак;
    • 250 грам хліба бородінського.

Також підготуйте 1 літрову і 2 трилітрові банки.

Приготування:

1.Хліб нарізати маленькими шматочками і підсушити в духовці до рум’янцю. Перекласти в літрову банку і залити окропом (всі продукти із списку інгредієнтів для закваски).

2.Остудити і додати цукор. Дріжджі подрібнити і також відправити у банку. Все старанно розмішати і накрити марлею. Залишити в теплі на 2 дні.

3.Тепер приступимо до приготування м’ятного напою. Знову підсушити хліб і викласти його в трилітрову банку. Залити окропом, банки по плічка.

3.М’яту помити, покласти в склянку і залити окропом.

4.Після того, як вода в банці з хлібом охолоне, процідити до неї м’ятний розчин і додати половину від заготовленої закваски. Всипати цукор, розмішати і накрити марлею горлечко.

5.Для бородінської квасу теж потрібно підсушити хлібець. Відправити в іншу банку. Знову залити окропом по плічка і всипати цукор. Додати решту основу. Також можна додати жменю промитого родзинок. Теж накрити марлею.

6.Обидві баночки залишити в теплі на два дні. Потім напій процідити і розлити в пляшки.

Хлібна основа, яка залишилася після проціджування, знадобиться нам і в наступний раз. Помістіть її в банку і зберігайте в холодильнику.

7.У кожну пляшку додати по кілька родзинок. Відправити в холодильник на пару днів.

5. Рецепт квасу з березового соку з родзинками і яблуками

Якщо навесні вам вдалося зібрати березового соку можна приготувати з нього квас. Це дуже смачно.

Інгредієнти:

    • Кілограм сушених яблук;
    • 5 літрів березового соку;
    • 400 грам родзинок.

Приготування:

1.Родзинки промити і обсушити.

2.У підготовлений посуд відправити родзинки і сушені яблучка. Для цього, ви можете взяти 2 трилітрові банки. Залити підготовленим соком. Зверху потрібно накрити марлею або іншою матерією, щоб напій мав можливість «бродити» і «дихати». Якщо накрити кришкою, то маса може закиснути.

3.Тепер наступає самий довгий час очікування. В теплому місці потрібно залишити тару з напоєм на 4-5 днів. За цей час, потрібно періодично розмішувати вміст, щоб бродіння йшло більш рівномірно.

4.Готовий напій зміниться в кольорі, насититься їм від ізюму і яблук. Так само він стане більш ароматним. Його потрібно процідити і розподілити по пляшках. Охолодити і можна використовувати. Чудово освіжає в спекотний день.

6. Відео — Секрет приготування домашнього хлібного квасу

Чи знаєте ви секрет такого квасу, щоб прямо з пінкою і газами? Тоді пропоную вам переглянути це відео. Автор відкриє вам всі тонкощі приготування такого напою і приготує його на ваших очах. Спробуйте приготувати. Такий напій освіжає, піднімає настрій і додає сил!

Приємного перегляду!

Квас – унікальний напій, який так актуальний влітку, в спеку. Чудово втамовує спрагу, додає сил і освіжає. Їм також можна заправити всіма улюблену окрошечку. Влітку його продають практично на кожному кроці. Але набагато безпечніше і смачніше приготувати його вдома.

Самий довгий у цьому процесі настоювання. На це йде кілька днів. Але є і швидкі рецепти, завдяки яким, квасом можна насолодитися в цей же день. Забирайте рецепти самого смачного квасу собі в соціальні мережі. Адже зовсім скоро вони вам знадобляться!

Всього вам доброго! До швидких зустрічей!