Вино з винограду Ізабелла. Як відомо, підходять для цих цілей не всі сорти. Виноград сорту Ізабелла один з кращих, для виготовлення вина в домашніх умовах, завдяки своїм властивостям. Розглядати ми не будемо. Адже і без цього всі знають, наскільки смачне вино виходить з сорту Ізабелла. Особливо, якщо виготовити його своїми руками.
Збір врожаю потрібно проводити тільки в суху погоду, після дощу. На винограді повинен залишатися характерний світлий наліт. У ньому містяться живі дріжджі. Вони сприяють натурального бродіння напою.
Потрібно вибирати тільки доспелые плоди. Але, не в якому разі не зіпсовані.
Вино Ізабелла корисно для організму. Якщо, звичайно, говорити про помірних дозах. Неповний келих в день здатний поліпшити кровообіг, розпалити апетит і просто підняти настрій. Але і кожен день пити його не рекомендується, як і будь-який інший алкогольний продукт.
1. Класичний рецепт домашнього вина Ізабелла
Приготувати смачне домашнє виноградне вино цілком реально. Це не складно, не вимагає особливих навичок і досвіду професійного виноробства. Досить слідувати інструкції нижче. Тоді у вас точно вийде якісний смачний напій.
Інгредієнти:
- 10 кілограм винограду сорту «Ізабелла»
- 3 кілограми цукрового піску
Приготування:
1. Як я вже писала вище, білий наліт на ягодах дуже важливий, завдяки наявності дріжджів. Звідси випливає, що мити їх не можна. Просто відриваємо їх з пензликів і розкладаємо на паперовому рушнику. Дати їм трохи полежати після вулиці, щоб вони злегка просохли.
Якщо хочете, можете залишити 1-2 грона винограду з гілочкою. Вона теж додасть напою додаткового терпкого аромату.
2. Тепер ягоди потрібно розтовкти. Найкраще підійде дерев’яна качалка. Також можна розім’яти їх руками. Досвідчені винороби, при великому обсязі врожаю, роблять це чистими ногами. Але не можна використовувати металеву толкушку. Адже такий продукт незабаром може закиснути. А нам цього не потрібно.
3. Накриваємо ємність з виноградом марлею або інший сітчастої тканиною. Прибираємо в тепло приблизно на тиждень. За цей час активізується натуральне бродіння. Кожен день по кілька разів будемо перемішувати, щоб не скисло.
4. Тепер потрібно рідину процідити, м’якоть віджати і викинути. Але цей самий макуха, або, як правильно його називають – мезга, може згодитися для приготування самогону. Проціджений сік перелити в бутель або іншу ємність для зброджування.
5. Розмішуємо тут цукор, щоб він повністю розчинився. Встановлюємо щільно кришку з гідрозатворів. Їм може стати спеціальна трубка, яку можна придбати в господарських магазинах або ж саморобна конструкція з кришки, системи від крапельниці і склянки з водою. Також, якщо ви використовуєте банку, то можна скористатися гумовою рукавичкою, проколів її голкою.
6. Таким чином воно має бродити близько 3 тижнів. Все це час зберігаємо його в теплі, там, де немає доступу сонячного світла. Якщо спеціального бродильного приміщення у вас немає, можна просто поставити його на кухні, біля теплої батареї, накривши зверху щільною тканиною.
7. Коли припиниться пузирування, сік розділиться на чисту рідину і осад, то можна говорити про припинення зброджування. Тепер важливо відокремити ці дві складові так, щоб залишився тільки прозорий сік. Для цього зручно використовувати спеціальний фільтр-трубку. Її теж можна знайти в магазинах.
8. Готовий продукт розливаємо по пляшках. Закривати їх краще дерев’яними пробочками. Зберігаємо в прохолодному підвалі, в положенні лежачи.
Якщо за час зберігання, у пляшках знову утворився осад, потрібно знову його процідити від нього і прибрати в льох ще на місяць.
9. Зберігаємо в такому вигляді 1 місяць. Потім вже можна дегустувати.
2. Відео — Як зробити простий гідрозатвор за 3 хвилини
Вище ми говорили, що ємність з бродящим вином треба закрити гідрозатворів. Його можна купити в магазині, а також зробити самому. Гідрозатвор потрібен для:
- виведення надлишкової кількості вуглекислого газу для контролю тиску всередині бутлів;
- запобігання попадання кисню у брагу — в присутності цього газу дріжджі гірше вступають в реакції бродіння;
Подивіться, як можна зробити його самостійно.
3. Як приготувати кріплене вино з винограду
Ті, хто любить напої міцніше, раджу цей рецепт. Рівень фортеці можете регулювати на свій смак. За основу потрібно брати вже готове вино. Наприклад, за описаним рецептом.
Крім цього знадобиться цукровий пісок і спирт. Коли вино буде готове, настоїться місяць у бродильне, потрібно відлити трохи в склянку і трохи підігріти. Розчиняємо тут цукор з розрахунку близько 20 грам на літр готового продукту. Розчиняємо його в теплому вини і вливаємо назад в бутлі.
Розмішуємо, закорковуємо і залишаємо ще на місяць, в таких же умовах. Перед дегустацією додаємо спирт або горілку. Тепер можна нести напій до столу!
4. Сухе вино з винограду Ізабелла
Для цього рецепту нам не потрібно з сировини нічого, крім самого винограду. Такий продукт буде зберігатися в погребі до 3 років, стаючи все більш насиченим. Так що, якщо урожай винограду був щедрим, обов’язково заготуйте такого вина.
Приготування:
1. Ягоди відбираємо, без роздумів викидаючи все зіпсовані екземпляри. Також знімаємо з пензликів. Руками подавим їх в кашку, дуже старанно. Можете брати для цього дерев’яний товкач. Але не в якому разі не металеву толкушку.
2. У велику ємність поміщаємо масу. Можна використовувати пластмасове відро. Тільки не металеві, неемальовані тари. Також не допускається, якщо ви берете емальований посуд, щоб на ній були сколи. Інакше, маса швидко скисне.
3. В теплому приміщенні, без доступу сонячних проміннячкам, залишаємо масу під марлю. Буде вона стояти приблизно 4 дні. Кожен раз потрібно перемішувати її, по 2-4 рази на день.
4. Тепер потрібно відокремити сам сік від мезги (верхня тверда піна). Можна просто прибрати її тарілкою або процідити через марлю. Саму м’якоть теж потрібно віджати.
5. Розливаємо готовий продукт по бутлях або банкам. Щільно закорковуємо, під гідрозатвор. У такому вигляді поміщаємо в те ж місце – сухе, темне і тепле.
Наливаємо майбутнє вино тари виключно на 2 третини. Інакше, якщо налити його доверху, не залишиться місце для зброджування і пляшка просто выстрельнет кришку.
6. Бродити маса буде більше місяця. Коли рідина в затворі перестане випускати газ, то бродіння закінчено. Якщо ви користувалися не затвором, а гумовою рукавичкою, то вона повинна луснути. Ось тоді-то можна фільтрувати напій від опалого осаду.
7. Прибираємо пляшки з очищеним вином в льох, поклавши горизонтально. Найкраще закупорювати їх дерев’яними кришками. Вони повинні постояти тут 3-6 місяців. Але якщо ви помітите, що напій знову віддає осад, його знову потрібно відфільтрувати і перелити в чисту пляшку.
5. Рецепт вина Ізабелла з дріжджами
Ми вже встигли розібрати, чому для вина не миють виноград. Нагадаю – робиться це тому, що на поверхні знаходяться натуральні дикі дріжджі. Але якщо ви вже помили виноград або просто не хочете готувати його немитим, пропоную рецепт з живими покупними дріжджами. За бажанням, ви можете купити винні дріжджі. Скільки їх додавати, що написано на упаковці.
Інгредієнти:
- 5 кілограм винограду
- 100 грам живих дріжджів (приблизно)
- Кілограм цукрового піску
Приготування:
1. Відбираємо ягідки, промиваємо їх і відразу перекладаємо в емальований посуд для варіння. Тут же розімніть їх руками до однорідної каші. Можна скористатися для цих цілей дерев’яною, але не металевою товкачиком.
2. Ставимо ягідне пюре на плиту і нагріваємо до 70-75 градусів. Кип’ятити його не можна. Відразу знімаємо з нагріву і залишаємо під марлею в теплі дня на 3-4.
3. У невеликій кількості теплої води розчиняємо дріжджі. Даємо трохи постояти, потім вмішуємо в ягідну масу. Після чого проціджуємо від усього зайвого. Повинен залишитися тільки сік. На цьому етапі він буде ще мутним, не схожим на вино. Але це нормально.
4. Закладаємо сюди половину заготовленої цукру, все старанно розмішуємо, намагаючись розчинити всі піщинки. Розливаємо по тарам для бродіння. Зверху щільно закорковуємо, з гідрозатворів. В теплому місці, без доступу сонцю, залишаємо на кілька місяців, поки бродіння не зійде нанівець. При цьому потрібно часто бовталася вміст, потрясывая бутель.
5. Потім за допомогою спеціальної трубки або просто акуратно переливаючи, треба зняти майбутній напій з осаду. Закладаємо і розчиняємо другу половину цукрового піску. Залишилося розлити по пляшках для зберігання. Закорковуємо, бажано дерев’яною пробкою. Зберігаємо в прохолодному місці. Якщо знову вийде осад, його знову потрібно усунути фільтрацією.
6. Простий рецепт вина з винограду
Мінімальну кількість добавок у приготування вина – запорука успіху. Ягоди і цукор – це все те, що нам знадобиться. Якщо ж виноград занадто кислий, можна довести до смаку водою. Але це необов’язково.
Інгредієнти:
- Добірний Виноград
- 125 грам цукрового піску на літр соку
Приготування:
1. Немитий виноград знімаємо з пензликів. Відразу перекладаємо в емальований тазик або каструльку. Мити не можна!
2. Розминаємо їх гарненько руками. Зверху посуд, не в контакт з ягодами, накриваємо подвійний марлею або іншою легкою тканиною. Залишаємо на кухні приблизно на 5 днів. Кожен день будемо перемішувати дерев’яною лопаткою.
3. Відокремиться макуха або, як правильно його називають, мезга. Її знімаємо тарілкою або черпаком. Потім можна перекинути на друшляк, вистелений марлею. Отриманий сік розливаємо в чисті банки або пляшки, приблизно на 2/3 частини. Накриваємо кришкою, встановлюємо гідрозатвор.
4. Прибираємо в темне і тепле містечко. Час бродіння визначити точно складно. Тому, коли процес відокремлення вуглекислого газу закінчено, вино практично готове. Залишилося відокремити його від осадової частини і прибрати в холодильник. Пити можна відразу, але краще дати постояти тиждень або більше.
7. Відео – Домашнє вино з винограду ізабелла, від збору винограду до дегустації вина
Автор цього відео наочно покаже вам, як приготувати домашню Ізабеллу на своєму прикладі. Всі тонкощі від збору винограду, до дегустації свого творіння!
Пропоную відео до перегляду!
Ті, хто пробував вино «Ізабелла», знають, наскільки воно ароматне та смачне. Справжнє вино знайти на полицях супермаркетів дуже складно. Тому, краще приготувати його своїми руками. Досвідчені винороби вже давно вирощують на своїх ділянках такий сорт. При правильному догляді та зберіганні, вино може зберігатися до трьох років і ставати все смачніше.
Сподіваюся, вам знадобляться мої сьогоднішні рецепти. Бажаю вам успіхів! До швидких зустрічей!