Заправка для борщу на зиму — 6 рецептів борщової заправки

Заправка для борщу завжди виручає, коли готувати улюблений суп немає часу, особливо взимку, коли овочі все не завжди знайдеш швидко. Зазвичай, на приготування йде чимало часу. А тут досить відварити м’ясний або пісний бульйон з картоплею. Додати сюди готову заправку з баночки – обід готовий!

Зараз, коли йде активний збір урожаю, саме час заготовити таку заправку. Кожна господиня знає, як сильно вона виручає, коли приготувати їжу потрібно швидко. Я підібрала для вас 5 рецептів такої заготовки. Вибирайте будь-який:

1. Заправка для борщу на зиму з буряка та моркви з помідорами

З такою заправочкой зварити каструлю ароматного борщу можна в два рахунки! Досить зварити м’ясний бульйон, відварити в ньому картоплю з капустою. Потім просто додати вміст банки, перемішати і дати настоятися хвилин 15. Борщ готовий! Приготувати таку заправку теж дуже просто. Із зазначеної кількості продуктів виходить 20 півлітрових банок.

Інгредієнти:

  • 2 кіло моркви
  • 2,5 кіло буряків
  • 2 кіло цибулі
  • 3 кіло стиглих томатів
  • 20 горошків перцю
  • 650 мілілітрів масла
  • Чайна ложка лимонної кислоти
  • 5 столових ложок солі (150 грам)
  • Півтора кіло солодкого перцю
  • 6 лаврушин
  • 150 мл столового оцту
  • 100 грам цукрового піску (4 столові ложки)
  • При необхідності можна підлити до 200 мілілітрів води

Приготування:

1. Очищаємо моркву з буряком. Їх натремо теркою, на крупній її боці. Але якщо ви звикли для борщу ці овочі нарізати соломкою, то робіть так.

2. Солодкий перець очищаємо від насіння всередині і м’яких перегородок. Нарізаємо його соломкою або кубиками, як зручно. Також зручним звичним способом нарізаємо цибулю.

3. Помідори миємо, вирізаємо щільну серцевину від плодоніжки і промалываем їх блендером. Можете використовувати м’ясорубку або просто дрібно їх нарізати.

4. У сотейнику загострити частина від загальної кількості олії. Відправляємо туди весь заготовлений цибулька. пасеруємо його тут до рум’яного кольору, хвилин 10-15.

5. Тепер цибулю перекладаємо в об’ємну посуд для варіння. Для заявленого кількості підійде ємність не менше 25 літрів місткістю. Сюди ж перекладаємо всі нарізані овочі, прокручений томат, вливаємо олію, додаємо сіль, цукор і лимонну кислоту.

6. Перемішуємо. Ставимо на вогонь. На мінімальному вогні, часто перемішуючи, нагріваємо масу, поки овочі не виділять достатню кількість соку. За бажанням, можна долити води. Але цього я не роблю. Потім додаємо вогонь і доводимо до закипання.

7. Потім знову зменшуємо і тушкуємо 15 хвилин. Потім додаємо горошини перцю, розмішуємо і з моменту закипання варимо на середньої потужності 45 хвилин.

8. Це час піде на те, щоб помити і простерилізувати баночки з кришками. Робіть це так, як звикли. Головне, добре прогріти. Кришки можна просто залити окропом.

9. За п’ять хвилин до готовності овочів, вливаємо до них оцет і кладемо лаврушку. Розмішуємо, доготавливаем під кришкою.

10.Тепер банки готові, заправка теж. Залишилося щільно розкласти її, рівномірно з соком. Закатати кришками. До перенесення на постійне місце зберігання їх потрібно остудити під пледом, близько доби.

2. Рецепт заправки для борщу без буряка з капустою на зиму

Пропоную вам такий рецепт заправки, без додавання буряків. Борщ з нею теж буде червоним, за рахунок томату. Спробуйте!

Інгредієнти:

  • 3 кіло капусти білокачанної
  • 3 літри томатного соку
  • Горошковый перець на смак
  • Кілограм солодкого перцю
  • Петрушка і кріп-на смак

Приготування:

1. Можна використовувати свіжий томатний сік або прокрученные м’ясорубкою помідори.

2. Капусту тоненько шаткуємо й тільки потім зважуємо за рецептом.

3. Сік томатний виливаємо в каструлю. Додаємо сюди горошки перцю. Ні солі, ні цукру, ні олії тут ми використовувати не будемо. Ставимо на плиту. Після того, як маса закипить, варити її будемо на невеликій потужності 10 хвилин.

4. Тим часом нарізаємо солодкий перець, попередньо очистивши його. Різати можна соломкою або кубиками – як хочете. Дрібно кришимо промиту, обсушену зелень.

5. Всі підготовлені складові пересипаємо в киплячий томат. Відразу все може не влізти. Але капуста незабаром осяде, можна додати ще. Також, при цьому її можна утрамбувати, тоді влізе більше. Коли овочі дадуть сік, акуратно перемішати масу.

6. Як тільки салатик повноцінно закипить, варимо рівно 7 хвилин. Потім вимикаємо і розкладаємо по стерилізованим банкам. Закорковуємо кришками, попередньо прокип’яченими.

Перевертаємо на кришки, які щільно і тепло закутуємо. Залишаємо приблизно на 24 години.

3. Смачна борщова заправка на зиму з томатами, морквою, солодким перцем

Цей рецепт дуже простий. Заправка виходить смачною і яскравою. Знадобиться для такої кількості продуктів каструля, місткістю більше 7 літрів.

Інгредієнти:

  • 3 кіло буряків
  • Кіло моркви
  • 125 мл столового оцту
  • Кіло стиглих томатів
  • Стакан пісного масла без запаху
  • Кіло цибулі
  • 3 столові ложки солі, призначеної для заготовок
  • Кіло солодкого перцю
  • Стакан цукрового піску

Приготування:

1. Вага всіх продуктів дано в підготовленому, очищеному вигляді. Нарізати їх треба так, як ви звикли робити це для приготування борщу. Моркву та буряк я, наприклад, тру великою теркою. Але можна і нарізати соломкою з допомогою ножа.

2. Цибулю дрібно кришимо. Перчик очищаємо від насіння. Нарізаємо його соломкою або кубиками. Середнього розміру.

3. Дрібно нарізаємо помідори. Їх можна попередньо почистити. Але це зовсім необов’язково.

4. Всі підготовлені овочі покласти в одну каструлю. В середині лопаткою робимо воронку і вливаємо оцет.

5. Сюди ж засипаємо цукровий пісок, сіль і заливаємо олію. Тепер ставимо на слабкий вогонь і чекаємо, коли овочі стануть пускати сік, будуть опускатися в розмірі. Потім додаємо нагрівання і чекаємо закипання.

6. Коли маса повноцінно активно закипить, проваримо її півгодини з цього моменту. До цієї хвилини ми повинні встигнути простерилізувати банки.

7. Відразу розкладаємо гарячий салатик. Закорковуємо стерильними кришками. Перед тим, як винести їх на зберігання, їх треба охолодити. Але не просто так, а тепло укривши зверху. Так вони будуть вичахати повільніше, близько 24 годин.

4. Квасоля, солодкий перець, буряк — заправка для борщу на зиму

Пропоную варіант приготування борщової заправки з додаванням квасолі. Я взагалі дуже люблю борщ з квасолею, тому щороку намагаюся закатати кілька баночок такої заготовки.

Інгредієнти:

  • Півтора кіло буряків
  • Півкіло лука
  • 80 мл оцту
  • Півкіло очищеного солодкого перцю
  • 300 грам квасолі
  • Півкіло моркви
  • 250 мл олії
  • 100 грам цукрового піску
  • Півтора кілограма томатів
  • Столова ложка солі крупнокаменной

Приготування:

1. Квасоля, за ніч до приготування потрібно залити водою, щоб вона повністю покрила її. На наступний день її добре промити, помістити в каструлю і знову залити чистою водою, щоб вона покрила квасолю на палець.

2. Варимо її практично до готовності. Потім зливаємо всю рідину і відставляємо в сторону.

3. Тепер підготуємо овочі. Ви їх можете подрібнювати під свій смак. Тобто, як звикли різати або терти їх на борщ. Морква з буряком найчастіше натирають теркою. Але можна і ножем нарізати їх соломкою. Болгарський перчик нарізаємо соломкою, цибулю – кубиками.

4. Помідори ми будемо подрібнити м’ясорубкою.

5. Переливаємо їх у велику ємність для варіння. Наливаємо сюди ж масло. Все заважаємо, встановлюємо на вогні і чекаємо закипання. Відразу після цього додаємо сюди буряк і оцет (половину від норми). Розмішуємо. Після повторного закипання, ми проваримо на невеликому кипінні 10 хвилин. Частенько при цьому будемо перемішувати.

6. Потім сюди відправляємо цибулю, моркву, розмішуємо і тушкуємо після скипання ще десять хвилин.

7. Тепер додаємо перець, квасоля, цукровий пісок і сіль. Акуратно розмішуємо, кип’ятимо і варимо ще чверть години. За п’ять хвилин до вимикання увіллємо залишки оцту

8. Розподіляємо все по стерильним банкам. Закорковуємо, перевертаємо, вкриваємо, залишаємо на добу. Потім зберігаємо в коморі або на кухонно полиці, подалі від опалювальних приладів.

5. Готуємо заправку для борщу на зиму в банку

Дуже простий рецепт борщу в банку без використання буряків. Спробуйте – не пошкодуєте!

Інгредієнти:

  • 3 кіло стиглих помідор
  • Пучок зеленої петрушки
  • Півкіло очищеного солодкого перчика
  • 2 кілограма капусти свіжої
  • Пару пучків кропу
  • 3 повні столові ложки солі

На виході буде приблизно 4,5 літра.

Приготування:

1. Помідори миємо, відправляємо в м’ясорубку. Масу перекручуємо відразу в каструлю для варива. Посолимо, розмішуєм, доведемо до закипання і прокип’ятимо 10 хвилин.

2. Перчик наріжемо середньої соломкою, капусту нашинкуем, не дуже довго. Зелень миємо, отряхиваем, нарізаємо дрібно.

3. Коли томат прокипел десять хвилин, перекладаємо до нього солодкий перчик і тушкуємо разом стільки ж – 10 хвилин.

4. Тепер перемішуємо тут зелень, додаємо капусту. Накриваємо кришкою і чекаємо, коли вона вляжеться.

5. Під кришкою тушкуємо, періодично перемішуючи, після закипання 5 хвилин. Капуста повинна бути лише полуготова. Тепер на мінімальному вогні, не знімаючи з плити, розкладемо по стерильним банкам. Закупорим.

6. Відео – Борщова заправка на зиму без стерилізації

Автор даного ролика пропонує дуже простий рецепт класичної заправки для борщу, без використання оцту і додатково стерилізації в банках. Пропоную до перегляду!

Інгредієнти:

  • 4 кг Помідор
  • 0,5 кг Перцю
  • 1 кг Моркви
  • 1 кг Буряка
  • 1 кг Цибулі
  • 300 мл Олії
  • 3 їдальні ложки Солі
  • вийшло 12 шт по 0,5 банок

Борщ, як відомо, готується не швидко. Багато часу йде на приготування овочевий засмажки. Тому, досвідчені господині віддають перевагу попрацювати над цим з осені, щоб взимку без праці готувати борщ. М’ясний бульйон, картопля, капуста і баночка готової заправки – це все, що вам знадобиться для улюбленого супу.

Забирайте статтю собі в скарбничку. Можна покласти в закладки або поділитися в соціальних мережах. Тоді корисні рецепти борщу в банку завжди будуть на озброєнні.

Заходьте до нас частіше, адже скоро ми приготуємо нові заготовки і просто смачні страви!

Бажаю вам успіхів! До швидких зустрічей!