Запечена індичка цілком


Кращий рецепт запеченої соковитою індички цілком з ароматним маслом і овочами. Спосіб приготування простий, але вимагає час на підготовку і запікання. У рецепті є розрахунок порцій і часу запікання виходячи з ваги індички.

Інгредієнти

  • 1 шт.

    — індичка (вага 6,8 кг)

  • 370 гр.

    — вершкове масло

  • 1 пучок

    — кріп

  • 2 ст. л.

    — петрушка (сушена або свіжа)

  • 1/2 головки

    — часник

  • 2 шт.

    — цибуля ріпчаста

  • 5-6 шт.

    — морква

  • 3-4 стебла

    — селера

  • 1 літр

    — бульйон (м’ясний)

  • за смаком

    — перець (мелений)

  • за смаком

    — сіль

Рецепт приготування

Розрахунок порцій виходячи з ваги індички:

  • Від 5,5 кг. до 6,8 кг на 10-12 осіб. До 8,2 кг. на 14-16 чоловік. До 10 кг. на 20-22 людини.

Розморожування:

    Якщо готуємо страву із замороженої індички, то є кілька способів для розморожування тушки.

    Перший спосіб займе 3 дні. Викладаємо заморожену тушку індички у велику каструлю і ставимо її в холодильник. На кожні 500 гр. ваги потрібно 5 годин, тушка вагою 6,8 кг буде розморожуватися 68-70 годин.

  • Більш швидкий спосіб розморожування займе до 1,5 дня. Поміщаємо тушку індички в велику ванну з холодною водою і періодично змінюємо воду, щоб вода завжди була холодною.
    За 2-3 години до приготування виймаємо індичку з холодильника або з води, щоб вона прогрілася до кімнатної температури. Індичка буде швидше готуватися і рівномірно запікатися.

Підготовка:

    Поки тушка індички доходить до кімнатної температури, в миску викладаємо нарізаний кріп, сушену петрушку, мелений перець (1 ч. л.), сіль (3 щіпки) і пропущений через прес часник.


    Додаємо розм’якшене масло.


    Добре перемішуємо ароматне масло.


    70% підготовленого масла викладаємо в пакет і відправляємо в морозилку.


    На дно великої форми для запікання викладаємо очищені нарізані моркву і селеру.


    Вливаємо бульйон. Овочі з бульйоном додадуть аромат індички і після запікання із залишків можна буде зробити смачну підливку (соус).


    Розморожену тушку індички промиваємо і висушуємо паперовими рушниками. У форму ставимо решітку і розміщуємо на ній підготовлену індичку. Заморожене ароматне масло нарізаємо.


    З допомогою руки відокремлюємо шкіру від м’яса в області грудки, ніг і акуратно кладемо всередину шматки масла.


    Залишками розм’якшеного масла змащуємо зовнішню і внутрішню частину індички. Зверху посипаємо сіллю.

    За допомогою мотузки пов’язуємо ноги індички і фаршируємо очищеним розрізаним цибулею.

    Запікання:

      Перед тим, як відправити індичку в духовку, робимо розрахунок.
      Розрахунок загального часу запікання індички в духовці:
      13-14 хвилин на кожні 450 гр. У середньому 3 хвилини на кожні 100 гр.

      Розігріваємо духовку до 200 градусів, відправляємо підготовлену індичку в духовку і запікаємо 20 хвилин. Через 20 хвилин зменшуємо температуру до 160 градусів і запікаємо 2 години. Потім зменшуємо до 110 градусів і запікаємо до повної готовності виходячи з ваги. Індичку вагою 6,8 кг запікаємо 204 хвилини (3 години 24 хвилини).

      Для коричневої хрусткої скоринки за 20 хвилин до приготування збільшуємо температуру до 260 градусів.
      На готовність індичку перевіряємо ножем, протикаємо грудку індички і, якщо виділяється прозорий сік (не рожевий), то індичка готова.

      Ароматну індичку виймаємо і акуратно перекладаємо на тарілку. З рідини з дна форми можна приготувати соус. Рідину проціджують, виливаємо в сковороду, ставимо на вогонь, додаємо 1-2 ст. л. борошна (помішуючи), сіль і варимо, поки ароматний соус на загусне.

      Готову соковиту індичку подаємо з улюбленим гарніром і салатами. Приємного апетиту!