Класичний рецепт ароматних вареників з картоплею та грибами. Для тіста використовуємо сметану, яку можна замінити і на кефір, але тісто для вареників на сметані виходить самим ніжним і смачним.
Інгредієнти
Для тіста:
-
3 склянки
— борошно (пшеничне 350 гр.)
-
3 ст. л.
— сметана
-
1/2 ч. л.
— сіль
-
1/2 ч. л.
— сода
-
1/2 склянки
— вода (близько 100 мл)
Для начинки:
-
5-6 шт.
— картопля (500 гр.)
-
7-8 шт.
— гриби (150 гр.)
-
2 шт.
— цибуля ріпчаста
-
100 гр.
— вершкове масло
-
3 ст. л.
— рослинна олія
-
за смаком
— перець (чорний мелений)
-
за смаком
— сіль
Рецепт приготування
Очищений картопля заливаємо водою, солимо, ставимо на вогонь і починаємо замішувати тісто. Борошно насипати в миску. Перемішуємо з двома пучками солі. Соду додаємо в миску зі сметаною і швидко перемішуємо, додаємо в борошно, постійно помішуючи. Вливаємо порціями воду і замішуємо тісто середньої густоти.
Тісто для вареників добре вимішуємо, накриваємо миску і залишаємо на 15-20 хвилин.
Варена картопля готовий, зливаємо рідину, викладаємо в каструлю половину вершкового масла (50 гр.) і мнемо картоплю до стану пюре.
В рослинному маслі обсмажуємо цибулю, додаємо нарізані гриби і смажимо суміш 10-15 хвилин, поки гриби не будуть готові. Викладаємо грибну суміш до картоплі, солимо, перчимо і добре перемішуємо.
Готове тісто ділимо на 4 шматки, скачуємо кожен шматок в ковбаску товщиною 3 див. Кожну ковбаску ріжемо на шматочки 1,2-1,3 див.
Розкачуємо шматочки тіста в кружечки середньої товщини. В середину викладаємо кружечки чайну ложку картоплі з грибами і закріплюємо краї тіста (форма півмісяць).
Поки ліпимо вареники, у великій каструлі воду доводимо до кипіння, додаємо сіль, перець.
Опускаємо підготовлені вареники порціями воду. Помішуємо, поки вареники не спливуть і варимо 2-3 хвилини.
Готові гарячі вареники викладаємо на тарілки, додаємо зверху невеликі шматочки залишку вершкового масла, посипаємо перцем і подаємо зі сметаною. Приємного апетиту!