Вареники з картоплею і грибами


Класичний рецепт ароматних вареників з картоплею та грибами. Для тіста використовуємо сметану, яку можна замінити і на кефір, але тісто для вареників на сметані виходить самим ніжним і смачним.

Інгредієнти

Для тіста:

  • 3 склянки

    — борошно (пшеничне 350 гр.)

  • 3 ст. л.

    — сметана

  • 1/2 ч. л.

    — сіль

  • 1/2 ч. л.

    — сода

  • 1/2 склянки

    — вода (близько 100 мл)

Для начинки:

  • 5-6 шт.

    — картопля (500 гр.)

  • 7-8 шт.

    — гриби (150 гр.)

  • 2 шт.

    — цибуля ріпчаста

  • 100 гр.

    — вершкове масло

  • 3 ст. л.

    — рослинна олія

  • за смаком

    — перець (чорний мелений)

  • за смаком

    — сіль

Рецепт приготування

    Очищений картопля заливаємо водою, солимо, ставимо на вогонь і починаємо замішувати тісто. Борошно насипати в миску. Перемішуємо з двома пучками солі. Соду додаємо в миску зі сметаною і швидко перемішуємо, додаємо в борошно, постійно помішуючи. Вливаємо порціями воду і замішуємо тісто середньої густоти.
    Тісто для вареників добре вимішуємо, накриваємо миску і залишаємо на 15-20 хвилин.

    Варена картопля готовий, зливаємо рідину, викладаємо в каструлю половину вершкового масла (50 гр.) і мнемо картоплю до стану пюре.

    В рослинному маслі обсмажуємо цибулю, додаємо нарізані гриби і смажимо суміш 10-15 хвилин, поки гриби не будуть готові. Викладаємо грибну суміш до картоплі, солимо, перчимо і добре перемішуємо.

    Готове тісто ділимо на 4 шматки, скачуємо кожен шматок в ковбаску товщиною 3 див. Кожну ковбаску ріжемо на шматочки 1,2-1,3 див.

    Розкачуємо шматочки тіста в кружечки середньої товщини. В середину викладаємо кружечки чайну ложку картоплі з грибами і закріплюємо краї тіста (форма півмісяць).


    Поки ліпимо вареники, у великій каструлі воду доводимо до кипіння, додаємо сіль, перець.
    Опускаємо підготовлені вареники порціями воду. Помішуємо, поки вареники не спливуть і варимо 2-3 хвилини.

    Готові гарячі вареники викладаємо на тарілки, додаємо зверху невеликі шматочки залишку вершкового масла, посипаємо перцем і подаємо зі сметаною. Приємного апетиту!