Тільки що пообідали. Ну яка ж все таки смачна молода баранина.
Відразу ж побіг повідомити вам про це.
Баранина містить в 2 – 3 разів менше жиру, ніж свинина і в 2,5 рази менше, ніж яловичина, тому страви з відварної баранини нерідко включають у раціони дієтичного харчування. У баранині майже не містить холестерину.
Як приготувати баранину смачно і швидко
1. Баранячі реберця з картоплею.
Інгредієнти:
- М’ясо. Баранячі реберця — 500 гр.
- Картопля — 1 кг.
- Цибуля ріпчаста — 1 середня головка
- Масло рослинне — 100 гр.
- Перець чорний горошком — 3-5 шт.
- Лавровий лист — 1-2 шт.
- Сіль, перець за смаком
Рецепт приготування:
- М’ясо помити, покласти в каструлю, залити холодною водою, щоб вода покривала м’ясо, поставити варитися.
- Не пропустіть момент закипання, при якому треба зняти піну.
- Після закипання зменшити температуру і дати поваритися м’яса на повільному вогні ще хвилин 40.
- Через 20 хв. після закипання додати сіль і спеції.
- Поки м’ясо вариться, почистити і порізати цибулю.
- Підготувати картоплю, почистити і порізати скибочками і залити водою.
- М’ясо дістати шумівкою і покласти в тарілку.
- На сковорідку налити олії, розігріти. У гаряче масло покласти цибулю і трохи обсмажити до м’якості.
- До цибулі викласти м’ясо і обсмажити 3-5 хв, щоб м’ясо злегка зарум’янилося. Відставити в сторону з конфорки.
- В іншій сковороді розігріти олію.
- .Картопля вийняти з води й обсушити паперовим рушником.
- Обсмажити картоплю до золотистої скоринки, посолити.
- Додати до картоплі м’ясо з цибулею, перемішати.
- Бульйон з-під м’яса процідити через ситечко і залийте ним картоплю з м’ясом так, щоб покривала картоплю.
- Накрити кришкою і тушкувати на маленькому вогні близько години, до повної готовності картоплі, не заважаючи.
- Якщо ви не любите надто рідку картоплю, то при гасінні можна відкрити кришку для випарювання бульйону.
- Розкласти по порційних тарілках і негайно приступити до їжі, так як баранина не терпить остигання.
До цієї страви можна подати домашні соління або овочі.
Приємного апетиту!
2. Узбецький плов з баранини на курдючному салі
Справжній узбецький плов на бавовняному маслі і баранячому салі ми приготуємо прямо зараз. Ті, кому коли-небудь доводилося пробувати домашній плов у узбеків, знає, наскільки це смачне блюдо. Уявляю вашій увазі справжній національний рецепт. Такий ви зможете спробувати тільки в узбецькому ресторані або приготувати вдома.
Інгредієнти:
- кілограм баранини;
- 3 головки часнику;
- кілограм рису, плову;
- морквина;
- дві цибулини;
- 2 маленьких стручка гострого перцю;
- 200 грам курдючного сала;
- трохи менше склянки бавовняного олії (якщо немає, можна використовувати звичайне, рослинна);
- сіль;
- 2 чайні ложки зіри;
- 2 столові ложки барбарису;
- чайна ложка меленого коріандру;
- півтора літра води.
Етапи приготування:
1.Рис промити 5-7 разів, поки вода не стане прозорою. Потім чисту крупу залити водою і залишити на 1 годину.
2. Моркву почистити і нарізати тонкою соломкою. Для справжнього плову терти моркву через тертку не рекомендується.
3. Цибулю нарізати тонкими полуколечками.
Щоб не «плакати» від цибулі, його потрібно очистити, розрізати навпіл і заморозити в морозильній камері на 1-2 години. Якщо ви не зробили це заздалегідь, а вечерю потрібно готувати прямо зараз, то половинки цибулини потрібно промити в холодній проточній воді. При нарізуванні, ніж потрібно частіше споліскувати під краном.
4. Курдючне сало нарізати кубиками.
5. Викласти його в розпечений казан і просмажити кілька хвилин до утворення шкварок і растопления сала. Потім шкварки прибрати шумівкою.
6. Сюди ж залити масло. Баранину нарізати великими шматочками і відправити в сало для обжарювання. Додати половину чайної ложки солі і підсмажити на максимальному вогні 10 хвилин.
7. Прибрати м’ясо і на цьому ж жирі підсмажити цибулю на сильній потужності 10 хвилин.
8. Додати в казан моркву і смажити ще 15 хвилин, не збавляючи потужності.
9. Повернути в смаження м’ясо, додати всі спеції і посолити на смак. Перемішати.
10. Залити водою, розмішати і покласти пару стручків гострого перцю. Накрити кришкою і тушкувати при помірній потужності 40 хвилин. Потім перчик потрібно прибрати.
11. Рівномірно розподілити рівним шаром відмочений рис. Часник очистити від верхніх листків. Стовбур потрібно залишити, щоб неочищені зубчики трималися на ньому. До середини занурити його в плов. Накрити кришкою і на невеликому вогні тушкувати до готовності рису.
12. Вогонь вимкнути, плов перемішати. Згребти його в горочку, від країв.
13. Накрити керамічної плоскої посудом, злегка притиснути і прикрити кришкою. У такому вигляді страва має настоятися 20 хвилин.
Страва готова! Приємного вам апетиту!
3. Печеня з баранини
Смачне, насичене печеню можна приготувати з будь-якого м’яса. Якщо у вас є шматок баранини з реберцями або на кістки, то можна приготувати це блюдо з неї. Готувати легко. М’ясо для цього подрібнювати ми не будемо. Мінімум витрат і смачний обід на столі. До печеню можна подати будь-який гарнір — рис, картопля і так далі.
Інгредієнти:
- кілограм баранини на кісточці (можна реберця);
- 300 грам моркви;
- півкіло лука;
- чайна ложка солі;
- 2 столові ложки олії;
- по чайній ложці без гірки меленого перцю і зіри.
Етапи приготування:
1. Овочі очистити. Цибулю нарізати великими шматочками, а морквину середніми кружечками.
2. У казанку розігріти олію і обсмажити там шматок м’яса з двох сторін по 10 хвилин.
3. Додати овочі до м’яса і гасити під кришкою півгодини. Потім додати сіль, спеції, перемішати овочі і перевернути баранину. При необхідності можна влити трохи води. Накрити кришкою і, при періодичному розмішуванні, тушкувати 2-2,5 години.
4. М’ясо перекласти в тарілку і полити його овочевим соусом. Подавати можна як самостійне блюдо, так і поєднувати з гарніром.
Їжте із задоволенням!
4. Овочеве рагу з баранини
Баранина чудово підходить для приготування других страв. Так і рагу з неї виходить дуже смачним і ароматним. Якщо у вас з’явився шматок баранини, то спробуйте загасити її з овочами. Це блюдо можна подавати до будь-якого гарніру або їсти просто так.
Інгредієнти:
- півкіло баранини (краще без великих кісток);
- 2 цибулини;
- 2 солодкого перчика;
- 2 томата;
- 3 морквини;
- трохи олії;
- сіль, меленые перець і паприка на смак.
Етапи приготування:
1.В казанку або інший товстостінної жароміцної посуді розжарити масло. Баранину нарізати на середні кубики і опустити туди. Обсмажити до рум’яного кольору на сильному вогні.
2. Моркву нарізати великими кубиками. Так само подрібнити цибулю. Ці овочі відправити до м’яса і тушкувати разом близько десяти хвилин. Болгарський перчик нарізати середніми брусками і потім теж перекласти в казан.
3. Через 5 хвилин додати дрібно нарізані помідори. При бажанні, їх можна попередньо очистити. Для цього потрібно потримати томати в окропі, зробивши перед цим надріз на шкірці. За бажанням можна не подрібнювати їх ножем, а перебити блендером. Додати сіль і спеції.
4. Після додавання приправ, потрібно перемішати блюдо, накрити кришкою і зробити мінімальну потужність. Залишити тушкуватися на одну годину. Якщо рідини мало, можна підлити води. Таке може бути, якщо овочі і м’ясо були недостатньо соковиті. Поки рагу гаситься, ви можете підготувати гарнір або зайнятися іншими справами.
Приємного апетиту!
5. Долма з баранини
Долма — закордонний аналог російських голубців. Вона зустрічається в грузинському і турецькому меню. Традиційно, її готують з м’ясного фаршу, перемішаного з рисом. Але на відміну від улюблених голубчиков, долму загортають у виноградний лист. Виходить дуже смачно, а готується просто. Раджу спробувати це блюдо і вам!
Інгредієнти:
- кілограм баранячого фаршу;
- 2 цибулини середнього розміру;
- стакан круглозерного рису;
- півкіло виноградних листків;
- трохи листя м’яти на ваш смак;
- перчик і сіль на смак.
Етапи приготування:
1.Виноградне листя промити і помістити в друшляк. Його, у свою чергу, поставити в глибоку тарілку. Залити окропом і залишити паритися на 5 хвилин.
2. Цибулю дрібно порубати або перебити в блендері. Якщо ви використовуєте суху м’яту, її потрібно розім’яти. Свіжу подрібнити ножем. Рис відварити в підсоленій воді, трохи не доваривая. Ці інгредієнти перемішати з фаршем, посолити і додати ваші улюблені спеції. Гарненько розмішати.
3. Лист перевернути гладкою стороною вниз і викласти в центр трохи фаршу. Традиційний рецепт свідчить про те, що фаршу потрібно класти стільки, щоб за раз шматок міг поміститися в рот. Листочок можна загорнути будь-яким зручним способом, наприклад, конвертом.
4. Викласти долму загорнутим краєм вниз на сковороду або каструлю. По краях посуду налити гарячу воду. Її рівень повинен прикривати страва повністю. Тушкувати на середньому вогні, після закипання бульйону 45 хвилин. Кришку обов’язково закрити.
Після зняття з плити блюдо готове і вимагає негайної подачі до столу!
6. Відео – Баранина в духовці. Нереально смачно
Приємного апетиту!