Айвар — це густий соус з червоного перцю і баклажанів, приправлені часником, оцтом, маслом і сіллю. Соус сербської кухні.
Інгредієнти
-
5 шт.
— перець (червоний солодкий)
-
2 шт.
— баклажан
-
5 зубчиків
— часник
-
1 ч. л.
— оцет (9%)
-
70 мл.
— рослинна олія (оливкова)
-
за смаком
— сіль
Рецепт приготування
Духовку розігріваємо до 200 градусів.
Солодкий перець розрізаємо на 2 частини, видаляємо мембрани і насіння. Викладаємо перець на змащений маслом деко. Відправляємо в духовку на 15 хвилин. Потім викладаємо перці в каструлю, закриваємо кришкою і даємо трохи постояти. Потім перець очищаємо від шкірки.
Баклажани очищаємо від шкірки, розрізаємо навпіл, викладаємо на деко, відправляємо в духовку і запікаємо протягом 20 хвилин. Потім даємо їм трохи охолонути.
У велику чашу блендера викладаємо баклажани, часник, кілька щіпок солі і половину рослинного масла, дрібно подрібнюємо, але не до стану пюре. Викладаємо у велику миску.
У чашу блендера викладаємо смажений перець, трохи солі і залишок рослинного масла, подрібнюємо.
Подрібнений перець викладаємо в миску до баклажанів, додаємо оцет. Ретельно все перемішуємо.
Соус Айвар зберігаємо в холодильнику і подаємо до м’ясних, рибних страв. Можна соусом намазувати хліб і готувати різні бутерброди з яйцем, ковбасою або овочами.
Приємного апетиту!