Деруни — дуже знамените блюдо, родом з Білорусії. Взагалі, страви з картоплі завжди користуються особливим попитом. Мабуть, кожна досвідчена господиня, в десятку найпопулярніших картопляних страв включить деруни. Готуються вони досить швидко, а виходять дуже смачними.
Сьогодні ми з вами розберемо самі смачні рецепти цієї страви. Їх можна подавати до гарніру, як котлети. Але в нашій сім’ї вони розлітаються відразу зі сковороди, не встигаючи охолонути, просто так іноді з соусом. Найбільше я люблю їх з білим соусом з сметани, кефіру, майонезу і часнику.
1. Картопляні деруни з фаршем і цибулею
Смачне і ситне блюдо. Можна подавати їх до овочевим або круп’яним гарнірів, як звичайні котлети. Також вони можуть послужити перекусом або навіть повноцінним обідом.
Інгредієнти:
- 900 грам очищеної картоплі
- пісне масло
- половина цибулини
- чайна ложка лимонного соку
- 350 грам будь-якого фаршу
- сіль — половина чайної ложки
- мелений перець, приправи на смак
- часточка часнику
- сире яйце
Приготування:
1. Картоплю чистимо. Трьом її середньої теркою в миску. Солимо, вливаємо лимонний сік. Все перемішуємо. Сік повинен захистити картоплю від потемніння. Викладаємо на сито над мискою і трохи віджимаємо від вологи. Потім даємо постояти.
2. Крохмаль осяде на дно миски. Воду зливаємо, крохмаль залишаємо. Туди повертаємо картоплю. Вливаємо яйце і перемішуємо.
3. Фарш солимо, додаємо спеції. Можна обмежитися чорним крейдовим перцем або використовувати спеціальний букет для м’яса. Пропускаємо Через прес часник. Дрібно нарубаем цибулю. Відправляємо сюди ж.
4. Тепер робимо деруни. Беремо трохи картопляної маси. На руці формуємо тонкий коржик. Викладаємо зверху м’ясний фарш, також розподіляємо його. Знову покриваємо тертою картоплею. Запечатуємо всі краї, щоб м’ясо не визирало назовні. Заготовки складаємо на дошку, выстеленную паперовою серветкою. Зверху теж промокаємо папером.
5. На сковороді нагріваємо достатню кількість масла. Відправляємо сюди деруни. На вогні нижче середнього (3 з 10) смажимо під кришкою з отворами 3 хвилини. Потім перевертаємо і готуємо стільки ж. Потім знову перевертаємо. В цілому, вони повинні готуватися 9-10 хвилин.
6. Готові вироби викладаємо на папір, щоб видалити зайве масло. При подачі можна посипати зеленню.
2. Класичний рецепт картопляних драніков
Самий простий, але дуже смачний рецепт дерунів. Можна приготувати на швидку руку, до вечері, коли часу на підготовку дуже мало. Обов’язково спробуйте!
Інгредієнти:
- 800 грам картоплі
- сире яйце
- 2 невеликі цибулини
- сіль на смак
- головка часнику
- мелений перець або інші спеції на смак
- кріп-на смак
- 3 столові ложки борошна
Приготування:
1. Картоплю чистимо. Її потрібно натерти теркою. Можна використовувати велику або середню насадку, як вам більше подобається. Злегка віджимаємо від соку.
2. Лук очищаємо. Його можна дрібно нарубати ножем. Якщо хочете, можна подрібнити блендером. Так само чинимо і з часником. Перемішуємо їх з картоплею. Солимо і приправляємо на смак. В якості спецій можна брати просто мелений перець або спеціальну приправу для картоплі.
3. Додаємо дрібно нарубану зелень. Розмішуємо. Тепер всипаємо борошно. Її кількість може змінюватися від списку вище. Це залежить від соковитості картоплі та якості самої борошна. Дивіться на ділі. Тісто повинне вийти м’яким, але не рідким. Вона не повинна стікати з ложки. Викладені в сковороду оладки повинні тримати задану форму.
4. У сковороду наливаємо олію. Воно має повністю покрити дно. Коли воно максимально загостритися, відправляємо сюди ложкою деруни, акуратно формуючи їх. На середньої потужності смажимо їх до зарум’янювання знизу. Потім перевертаємо. Кришкою накривати не треба. Смажимо до готовності.
Подавати краще гарячими або теплими.
3. Деруни з кабачка з картоплею і яйцем
У сезон кабачків ми особливо часто готуємо такі деруни. Та й взимку їх можна приготувати з запасів. Якщо використовуємо заморожені кабачки, перед приготуванням розморожуємо їх і зливаємо воду. Виходять вони дуже ніжними, смачними, ароматними. Спробуйте!
Інгредієнти:
- 400 грам почищеної картоплі
- сіль, мелений перець, свіжа або сушена зелень, часник — на смак
- 400 грам очищеного кабачка
- середня цибулина
- приблизно 2 столові ложки борошна
- сире яйце
- пісне масло
Приготування:
1. Підготуємо овочі. Картоплю очищаємо.
2.Трьом середньої теркою. Кабачок теж чистимо, натираємо на крупній насадки терки. Кладемо їх в різні миски, всипаємо в кожну по парі дрібок солі. Перемішуємо. Даємо постояти хвилин 10.
3. Овочі виділили сік. Їх потрібно віджати. З’єднуємо в одній мисці.
4. Дрібно нарубаем зелень. Її можна не додавати, якщо не хочете. Цибулю дрібно нарубаем ножем. Для цих цілей можна скористатися блендером або теркою. Вливаємо яйце, додаємо борошно. Перчимо або приправляємо на смак. Ще трохи підсолюємо і ретельно вимішуємо.
5. На сковороді нагріваємо достатню кількість пісного масло. Воно має повністю покрити дно. Викладаємо вироби ложкою, акуратно формуючи їх, тільки коли олія нагріється. На середньому вогні, обсмажуємо їх до рум’яності з кожної сторони. При цьому, перевертаємо 3-4 рази за весь час смаження. Викладаємо готові вироби на блюдо.
Якщо вони увібрали в себе багато масла, краще спочатку викласти їх на паперові серветки, зверху теж промокнути. Потім вже можна подавати.
4. Рецепт дерунів з картоплі з сиром
Дуже ніжні, неймовірно смачні і соковиті деруни виходять за цим рецептом. Від класичного рецепту вони відрізняються наявністю в складі картопляного пюре, а не тертої картоплі. Також, для соковитості і пікантності, ми додамо сюди сир. Настійно рекомендую спробувати. Я часто готую їх, коли пропадає картопляне пюре! Сім’я завжди зустрічає такі деруни із захопленням, із задоволенням поїдаючи їх!
Інгредієнти:
- півкіло відвареної картоплі (або готове пюре)
- сир яйце
- кріп і зелена цибуля на смак
- 130 грам твердого сиру (наприклад, Моцарелла)
- чайна ложка сушеного часнику
- 2 столові ложки борошна
- сіль, перець на смак
- 50-80 грам сухарів для панірування
Приготування:
1. Як я вже сказала, можна використовувати готове пюре. Але, якщо ви вирішили приготувати такі деруни спонтанно, відваріть картоплю, остудіть її. З неї можна зробити пюре або потерти теркою.
2. Сиру тут використовується багато. Якщо хочете, можна додати менше. Але краще залишити все, як є. Трьом його теркою в картоплю. Вливаємо яйце.
3. Всипаємо борошно, приблизно половину з заявленої кількості. Решта, при необхідності, додамо пізніше. Додаємо часник, перець, сіль, дрібно нарізану зелень.
4. Все старанно перемішуємо. Додаємо необхідну кількість борошна. Маса повинна стати еластичною. Вироби з неї повинні тримати форму.
5. Тепер формуємо котлетки. Якщо у вас є ложка для формування кульок з морозива, краще скористатися нею. Спочатку сформуємо рівні кульки однакового розміру. Потім змоченими руками злегка їх сплющує. Обвалюють у панірувальних сухарях з усіх боків.
6. Раскаливаем на сковороді потрібну кількість масла. Відправляємо сюди першу партію. Смажимо на середньої потужності плити. Коли вони зазолотятся знизу, перевертаємо. Румяним і з іншого боку. Кришкою накривати не треба.
5. Як приготувати деруни з картоплею і грибами
Деруни — страва доступне і бюджетне. В основний склад можна додати овочі або гриби. Зараз я пропоную зробити вам дуже смачні картопляні деруни з грибами. Можна брати будь-які грибочки. Наприклад, усіма доступні печериці. Виходить дуже смачно — пальчики оближеш!
Інгредієнти:
- 600 г очищеної картоплі
- 250 грам свіжих грибів
- одна велика цибулина (або пару невеликих)
- 2 сирих яйця
- повна столова ложка борошна (може менше або більше, по ситуації)
- 2 столові ложки сметани
- сіль, мелений перець на смак
- олія для обсмажування
Приготування:
1. Картоплю миємо, чистимо. Трьом її теркою. Розмір неважливий. Можна терти великої або середньої стороною, як вам подобається. Це визначить ніжність і однорідність виробів. З крупно натертої картоплі виходить більш хаотичні за формою деруни. Але теж дуже смачні.
2. Цибулю дрібно нарубаем. Гриби миємо. Якщо потрібно, почистимо. Нарізаємо їх невеликими шматочками довільної форми.
3. На сковороді нагріваємо зовсім трохи олії. Відправляємо сюди гриби з цибулею. Незабаром вони виділять сік. Нам потрібно його випарити. Сильно смажити не потрібно.
4. Тепер перекладаємо гриби до картоплі. Вливаємо яйця, щоб наше тісто потім тримало форму.
5. Додаємо сюди сметану, просіяне борошно, солимо і перчимо на смак. Вимішуємо все до однорідності. Маса повинна вийти досить щільним, але, при цьому м’якою. Якщо ви візьмете її ложкою, вона не буде стікати з неї, а падати великими частинами.
6. Тепер наливаємо в сковороду олію. Воно має повністю покрити дно. Розжарюємо його. Тільки потім ложкою викладаємо порційні котлетки. На вогні трохи нижче середнього, смажимо їх, без кришки. Коли знизу вони схопиться рум’яною скоринкою, перевертаємо. Засмажуємо з цієї сторони. Потім знову перевертаємо. У загальній складності, смажимо приблизно по 5-7 хвилин кожну партію .
Щоб усунути зайве масло, викладаємо їх зі сковороди на паперові серветки. Ними ж промокаємо зверху.
6. Відео — Смачні деруни з картоплі
Справжні класичні деруни. У складі основних інгредієнтів тільки картопля, без грибів, сиру і інших доповнень. Автор ролика розповість і покаже вам, як смачно приготувати справжні деруни з картоплею. Навіть якщо ви не готували їх до цього, слідуючи покроковому опису, обов’язково впораєтеся.
Приємного перегляду!
Інгредієнти:
600 гр картопля; 1 яйце; 1 цибуля ріпчаста; 1 ст. л. з гіркою борошна; 1/2 ч. л лимонного соку; сіль, перець за смаком; 100 мл рослинного масла для смаження; сметана, сметанний соус для сервірування.
Одна з найбільш швидких і смачних страв з картоплі — деруни. Кожна досвідчена господиня має свій улюблений рецепт. Я пропоную урізноманітнити свою кулінарну книгу нашою добіркою. Навіть якщо вам ще не доводилося готувати їх самостійно, просто вибирайте сподобався рецепт, запасіться продуктами зі списку і починайте творити!
Завдяки доступному покроковому опису, у вас точно вийде! Забирайте статтю собі в соціальні мережі або залишайте в закладках. Спробувавши один рецепт, обов’язково спробуйте і інші, з часом.