Здрастуйте, дорогі читачі! Сьогодні готуємо лечо з огірків.
На дворі літо повних ходом. А це означає, що достигає врожай огірків та інших овочів. Як відомо, огірки завжди дружно, активно плодоносять. Іноді господині буквально не знають, куди подіти це багатство. У мене вони довго не залежуються. Крім цілісного консервування салатів я обов’язково готую лечо з огірків.
Сьогодні я хочу вас познайомити з рецептами такої заготовки. Навіть якщо ви робите це вперше, то з легкістю впораєтеся. Адже я підготувала для вас покроковий опис з фото. Вибирайте:
1. Лечо з огірків і помідорів на зиму
Лечо мені подобається не тільки своїм чудовим смаком і простотою приготування. Адже крім цих основних плюсів, в цю закуску можна пустити такі огірки, які не пройшли відбір на консервацію. Наприклад, вони переросли або просто виросли некрасивими. Все це годиться в справу. Лише б вони були свіжими, не зіпсованими, не гіркими.
Інгредієнти:
- 5 кілограм свіжих огірків
- Головка часнику (більше або менше, на смак)
- Стакан цукрового піску
- Кілограм солодкого перцю
- 100 грам солі
- Склянка столового оцту
- 2,5 кіло стиглих томатів
- Склянка олії.
Рівень солі і цукру теж можете регулювати на смак. Це залежить не тільки від ваших смакових уподобань, але і від солодощі томатів.
Приготування:
1.Огірки дуже добре промити, обтерти. Зрізати хвостики.
2.Нарізати їх можна, як вам завгодно – кубиками, кружечками, скибочками, соломкою. Головне, не дуже дрібно, але і не крупно.
3.Помідори вимити і надрізати кожну по шкірці. Помістити в окріп на півхвилини, а потім ще на пару секунд у холодну воду. У місцях порізів можна зручно вхопитися за шкірку і зняти її. Якщо ж томати дуже м’які, переспілі, можна не очищати їх зовсім.
4.Нарізати м’якоть, попередньо видаливши стрижень від плодоніжки, на кубики невеликого розміру.
5.Солодкий перець очистити від насіння і м’яких перегородок усередині. Нарізати середніми шматочками.
6.У толстодонную каструлю відповідної місткості налити олію, трохи прогріти його. Якщо всі овочі не лізуть відразу в одну каструлю, можна поділити інгредієнти на 2 порції, варити по черзі або в різних каструлях. Але не бійтеся щільно закладати овочі. Адже незабаром вони зменшаться в обсязі.
7.Викласти масу всі підготовлені овочі, томатне пюре, огірки, перці. Додати дрібно порубаний часник і всі інші продукти зі списку. Після скипання, прикривши кришкою, протушкувати півгодини. При цьому потрібно часто помішувати.
8.Залишилося тільки розкласти по чистим банкам і закатати. На столі розстелити плед або ковдру. Кришками вниз, щільно один до одного розставити баночки. Зверху вкрити. В такому стані залишити годин на 8 або більше.
2. Рецепт лечо з огірків на зиму — пальчики оближеш
Огірки в лечо часто супроводжуються томатами і солодким перцем. Без них важко уявити всієї краси цієї закуски. Крім них, можна додати сюди часник, морква. Пропоную вам цей цікавий і смачний рецепт.
Інгредієнти:
- Півтора кілограма стиглих помідор
- Половина склянки олії
- Кілограм будь-яких свіжих огірків (тільки не зіпсованих, не гірких)
- 300 грам свіжої моркви
- 100 мл столового оцту
- 300 грам солодкого перцю
- Половина склянки цукрового піску
- Середня головка часнику
- Столова ложка крупної солі
- Пару перчиком чилі на смак
Приготування:
1.Помідори помити. Якщо хочете, можна попередньо їх почистити. Але, якщо ви взяли соковиті м’ясисті плоди, то цього не потрібно.
2.Нарізати їх на шматочки, зрізати щільне місце, де росла плодоніжка. М’якоть пропустити на м’ясорубці або пюрировать блендером. З ними ж подрібнити чилі, очищений часник. При цьому майте на увазі, що якщо залишити насіння в перці чилі, то страва буде гостріше.
3.Моркву почистити і натерти теркою. Солодкий перець очистити від нутрощів і нарізати соломкою. Розжарити трохи олії, обсмажити їх разом до м’якості та легкого рум’янцю.
4.Огірки помити. Нарізати на чотири частини вздовж, потім на бруски приблизно в 3 сантиметри. Якщо вони більші, можна різати дрібніше.
Якщо огірки гірчать, то їх краще не використовувати. Але якщо вибору у вас немає, можна очистити у них шкірку і пустити в хід.
5.Томатну масу перелити в каструлю. Сюди ж додати обсмажені овочі і огірки. Посолити, всипати цукор, влити олію. Включити під каструлею нагрівання.
6.Після того, як маса закипить повноцінно, потрібно гасити під кришкою на середньої потужності, часто перемішуючи, близько півгодини. Тим часом, простерилізувати зручним вам способом банки з кришками.
7.Без п’яти хвилин готовності маси, залити оцет, розмішати, дотушить покладені хвилини. Потім заповнити щільно банки, закатати. Відразу гарячими переносити на зберігання не потрібно. Спочатку перевернути їх догори дном і тепло вкрити. Годин через 8 вони охолонуть. Тоді можна прибирати їх в комору.
3. Готуємо лечо з огірками на зиму без стерилізації
В інтернеті я знайшла цей рецепт під назвою «Ліниве лечо». Чому ліниве? Тому що всі продукти нарізати швидко. Томати не потрібно промалывать блендером або м’ясорубкою. Можна нарізати їх довільними шматочками. Виходить дуже смачно.
Інгредієнти:
- Півтора кілограма томатів
- 100 грам крупної солі
- Півкіло очищеного солодкого перцю
- 200 грамів цукрового піску
- Півкіло лука
- 200 мл столового оцту
- Півтора кілограма огірків
- 250 мл олії
- Півкіло моркви
Приготування:
1.Помідори помити. Бажано використовувати домашні, м’ясисті. Якщо вони твердіше, то шкірку краще зняти.
2.Нарізати їх прямо в каструлю для варива довільними шматочками. Ущільнення від зростання плодоніжки потрібно прибирати.
3.Солодкий перець ви можете брати будь-якого кольору. Буде краще, якщо ви будете використовувати різні кольори. Очистити і нарізати смужками середньої товщини. Відправити в каструлю до томатів.
4.Моркву почистити, натерти теркою. Якщо у вас є спеціальна для корейської моркви, краще скористатися їй. Відправити відразу до інших підготовленим овочів.
5.Соломкою нарізати цибулю. Огірочки можна подрібнити довільно. Відправити їх в загальну масу. Включити нагрівання і дочекатися, помішуючи, повноцінного скипання. Після цього проварити 20 хвилин.
6.Тепер всипати сіль та цукровий пісок. Влити олію. Заправити оцтом. Все старанно розмішати. Після того, як знову закипить, варити 40 хвилин.
7.Розлити по стерильним банкам, щільно закупорити. Поставити на рушник горловинами вниз і тепло укутати. Залишити на ніч під таким укриттям, повільно остигати. Потім прибрати в комору.
4. Болгарський перець, огірки, помідори — рецепт лечо на зиму
Витративши трохи часу і сил на заготівлю лечо, ви забезпечите сім’ю улюбленою закускою на всю зиму. Ось вам ще один простий рецепт дуже смачного салату з огірків з помідорами.
Інгредієнти:
- Кілограм соковитих томатів
- 12 столових ложок оцту 9%
- 600 грам огірочків будь-якого розміру
- 600 грам перцю солодкого
- 3 столові ложки (неповні) солі
- 12 чайних ложок цукрового піску
- 400 грам моркви
- 16 чайних ложок олії
Приготування:
1.Всі овочі помити, які потрібно очистити.
2.Моркву нарізати соломкою або подрібнити корейської теркою. Цибуля нарізати сломкой, в залежності від його товщини (на підлозі — або чверть-кільця).
3.Перець очистити від насіння і м’яких перегородок усередині. Нарізати його смужками середньої товщини.
4.Помідори нарізати великими шматочками. При цьому обов’язково потрібно знімати твердий стрижень від зростання плодоніжки. Огірочки нарізати невеликими скибочками.
5.Всі підготовлені вище овочі помістити в один посуд для варіння. Після скипання, під кришкою прокип’ятити на невеликій потужності 15 хвилин.
6.Тепер додати всі інгредієнти зі списку і варити на таких же умовах ще 15 хвилин.
7.Поки маса варилася, потрібно підготувати чисті банки, простерилізований їх. Кришки обдати окропом. Спочатку у банки щільно закласти овочі. Потім заповнити соком. Закатати, встановити на рушник кришками вниз. Тепло укутати, залишити годин на 8. Потім перенести на зберігання.
5. Покроковий рецепт лечо з огірків на зиму з томатною пастою
Прийшла черга ще одного смачного рецепта лечо з огірочками. Він відрізняється тим, що замість томатів ми будемо використовувати томатну пасту. Виходить теж дуже смачно.
Інгредієнти на літрову банку:
- Будь-які огірочки
- Одна капелюшок кропу
- 10 горошин перцю
- Пару часточок часнику
- Лаврушка
Маринад на півтора літри води:
- Стакан цукрового піску
- 200 мл столового оцту
- Повна столова ложка крупної солі
- 200 грам томатної пасти
Приготування:
1.У чисті сухі банки покласти горошини перцю, лаврушку, кріп. Часник почистити. Нарізати на 2-4 частини. Покласти в банку.
2.Огірки помити, зрізати кінці і нарізати їх середніми брусками. Щільно закласти в банки.
3.Розставити банки в каструлю, попередньо вистеливши дно рушником. Прикрити щільно кришками. Залити водою по плічка. Прокип’ятити 15 хвилин. Паралельно зварити маринад. З продуктів у списку закип’ятити однорідну масу. Потім відразу вимкнути.
4.Залити огірки томатний маринадом, щільно закрутити кришками. Встановити шийкою вниз і тепло укутати. Коли вміст повністю охолоне, можна переносити в темне прохолодне місце.
6. Відео – Лечо з огірків, баклажанів і огірків
Автор даного ролика пропонує вам свій улюблений рецепт лечо на зиму. Виходить дуже апетитно! Я впевнена, що і дуже смачно!
Приємного перегляду!
Інгредієнти:
- 800 гр томатного пюре
- 1 кг огірків. 5 зубчиків часнику
- 1 ст. л. солі
- 3 ст. л. цукру
- 40мл. оцту 9%
- 50 мл. олії соняшникової
- Спеції
Народна приказка «Зима все з’їсть» ніколи не втрачає актуальності. Адже взимку ми так сумуємо за літнім достатку. Лечо особливо користується попитом. Це відмінне доповнення до гарнірів або просто смачна закуска до чарці оковитої.
Навіть коли немає часу на готування вечері, я просто відварюю картоплю або макарони. Це займає трохи часу. Відкриваю банку лечо. Смачна вечеря, який порадує всю сім’ю, готовий!
Забирайте рецепти собі в скарбничку. Сподіваюся, вони стануть вам у нагоді вже незабаром, адже сезон збору врожаю і заготівель відкрито!
Бажаю вам успіхів! До швидких зустрічей!