Класичне французьке блюдо з обсмажених шматочків телятини, тушковані з грибами, морквою, цибулею в соусі з вершків та яєчних жовтків.
Інгредієнти
-
900 гр.
— яловичина (телятина)
-
220 гр.
— печериці
-
1 шт.
— цибуля ріпчаста
-
1 шт.
— морква
-
2 ст. л.
— мука
-
6 ст. л.
— вершки (густі)
-
2 шт.
— куряче яйце (жовтки)
-
2 ст. л.
— рослинна олія
-
5 ст. л.
— вершкове масло
-
2 гілочки
— чебрець (свіжий)
-
2 гілочки
— розмарин (свіжий)
-
2 гілочки
— петрушка
-
1 ч. л.
— сік лимона
-
1 ч. л.
— перець (мелений)
-
за смаком
— сіль
Рецепт приготування
Філе телятини промиваємо, висушуємо паперовими рушниками і розрізаємо на середні шматочки. У високій чавунній каструлі нагріваємо олію з вершковим (2 ст. л.) і, щоб не переповнювати каструлю, викладаємо половину підготовлених шматочків телятини. Обсмажуємо ароматні шматочки по 3-4 хвилини з кожного боку (шматочки телятини не повинні сильно засмажитися). Додаємо вершкове масло (2 ст. л.) і обсмажуємо залишки шматочків. Прибираємо з сковороди.
Чисті печериці нарізаємо скибочками, цибулю з морквою і петрушкою — дрібно, гілочки чебрецю і розмарину перев’язуємо шпагатом, щоб легко видалити.
В масло після м’яса додаємо вершкове масло, підготовлені скибочки грибів, цибулю і моркву. Обсмажуємо 3-4 хвилини, додаємо борошно і перемішуємо.
Викладаємо обсмажені шматочки телятини, вливаємо 6-7 чашок води (можна бульйон), щоб повністю покрити м’ясо з грибами і овочами. Додаємо «букет» із зелені, перець, сіль, накриваємо і тушкуємо на слабкому вогні 45 хвилин.
Жовтки відділяємо від білків і збиваємо жовтки з густими вершками. Додаємо в суміш, помішуючи, поступово рідина з каструлі по 1 ст. л. близько 1/2 склянки. Якщо додати вершки з жовтками відразу в каструлю, то жовтки згорнутися.
Вливаємо підготовлену вершкову суміш у каструлю, перемішуємо, додаємо сік лимона. Доводимо фрікасе до кипіння і знімаємо з вогню. Викладаємо ароматне фрікасе в тарілки, прикрашаємо петрушкою і подаємо з хрустким багетом. Приємного апетиту!