Аджика на зиму, як і ікра кабачкова або лечо заготовлюється завжди і у великих кількостях. За аджику ми повинні дякувати кавказьку кухню. У кожної народності звичайно є свій схожий продукт. І називаються такі продукти по різному.
У нас в основному раніше так і називалося це блюдо — гостра закуска. У селах називали -горлодер. Але в даний час кавказька кухня стала дуже поширена, і тому багато стали назвати цю гостру закуску — аджика. А аджика це абхазьке слово, в прямому перекладі означає сіль.
Багато легенд про те, як аджика стала аджикою. всі вони гарні, але я думаю, що все набагато простіше. Як приклад, помідори в аджику класти придумали росіяни і навіть роблять аджику без перцю. Є й інші нетрадиційні рецепти — аджика з кабачками, зі сливами, яблуками, або з додаванням аґрусу.
Тут ми розглянемо кілька різних, в тому числі і оригінальних рецептів приготування цієї смачної приправи.
Аджика на зиму з помідорів і яблук, моркви і часнику, пекучого перцю і спецій
Ця приправа служить відмінною закускою з м’ясом, птицею, рибою, сиром, практично з будь-яким продуктом вона хороша. Навіть просто з хлібом. Готуємо.
Меню:
- Рецепт аджики з помідорів з часником і перцем на зиму з варінням
- Аджика з помідорів і часнику з гірким червоним перцем на зиму
- Рецепт оригінальної аджики на зиму
- Відео — Аджика з яблуками та морквою на зиму
-
Рецепт аджики з помідорів з часником і перцем на зиму з варінням
Інгредієнти:
Виходить приблизно 2,5 л готової приправи
- Помідори — 1,2 кг.
- Морква — 0,5 кг
- Болгарський перець — 0,5 кг
- Яблука — 0,5 кг
- Часник — 2 головки
- Пекучий перець за смаком — у нас 1 невеликий перчик
- Сіль — 1,5 ст. л.
- Цукор — 100 р.
- Рослинна олія — 125 мл
- Столовий оцет 9% — 125 мл
Приготування:
1. Всі овочі миємо й даємо обсохнути. Зважувати овочі будемо, коли очистимо й наріжемо.
2. Помідори прокручуємо на м’ясорубці і виливаємо в глибоку посуд для варіння. З помідорів шкірку можна зняти, ми зазвичай не знімаємо, для цього рецепта. Додаємо до помідорів прокручену також на м’ясорубці моркву.
3. Відправляємо туди ж прокручений солодкий перець, яблука, прокрученные з гірким перцем.
4. Додаємо сіль, цукор. Вливаємо олію. Добре все перемішуємо. У нас вийшла досить густа овочева маса.
5. Ставимо каструлю з цією масою на плиту і на повільному вогні доводимо до кипіння.
6. Варимо періодично помішуючи до бажаної густоти. Зазвичай варіння займає 2-3 години. За 15 хвилин до готовності додаємо рубаний часник. Перемішуємо і пробуємо на смак чогось не вистачає. Якщо вам здалася аджика не дуже гострою, в цей момент можете додати червоного меленого пекучого перцю за смаком.
7. Приблизно за пару хвилин до готовності вливаємо оцет. Доводимо до кипіння і знімаємо з вогню.
8. Гарячу аджику розливаємо в стерилізовані заздалегідь банки.
Стерилізуємо ми банки зазвичай в духовці.
Банки моєму з содою або гірчицею, не застосовуючи хімікатів. Ставимо їх у холодну духовку. Включаємо температуру 120°-130°. Після того як температура дійде до заданої, прогріваємо ще 5-7 хвилин. Вимикаємо духовку, відкриваємо дверцята і залишаємо так банки, поки вони нам не знадобляться. Мається на увазі годину-півтора, а не через добу. Вони повинні стати сухими.
Кришки заливаємо окропом і тримаємо 5-7 хвилин.
9. Банки герметично закриваємо кришками, які у вас є. Це можуть бути металеві, які треба закочувати спеціальною машинкою або модні зараз і дійсно зручні гвинтові. Які закручуємо просто руками.
10. Відразу ж банки перевертаємо. Хочу нагадати, не ставте банки безпосередньо на стіл. Підкладіть рушник або дерев’яну дошку. Стіл може бути холодним для гарячих банок і вони можуть лопнути.
Закутуємо банки рушниками і даємо в такому вигляді повністю охолонути.
Зберігаємо банки в прохолодному місці. Але думаю, що таку заготовку можна зберігати при кімнатній температурі.
Приємного апетиту!
-
Аджика на зиму з помідорів і часнику з гірким червоним перцем
Інгредієнти:
Вихід: 3 літри аджики
- Болгарський перець червоний, очищений — 2 кг.
- Помідори середні — 10 шт.
- Гіркий червоний перець — 4 шт.
- Часник очищений — 200 р.
- Цукор — 100 р.
- Рослинна олія — 100 р.
- Сіль — 1 ст. л.
Приготування:
Ви напевно звернули увагу, що у нас всі овочі червоні. І солодкий перець і помідори, гіркий перець. Так готова аджика буде гарніше.
Коли будете купувати овочі (ну якщо свої. з городу, так ще краще), беріть трохи більше. Не 2 кг., а 2,2 кг. Тому що коли їх очистіть, їх стане менше, а нам треба ту кількість, що зазначена в інгредієнтах. Зважуємо всі вже очищене.
1. У гіркого перцю відрізуємо плодоніжки. Насіння залишаємо всередині. Вони надають особливий смак цієї гострої закуски, так і гостроту теж. Ті хто не любить гостре чи не може таке є, можуть насіння видалити.
2. Часник очищаємо. У нас його вийшло 200 р., це приблизно 4 головки часнику.
3. Щоб помідори очистилися легко, закип’ятимо воду. На помідорах робимо хрестоподібний розріз і опускаємо в окріп на 2-3 хвилини. Виймаємо, можна занурити в холодну воду або підставити під кран, щоб не обпалюватися, коли будемо знімати шкірку і після цього, шкірку можна зняти дуже легко.
4. У помідорів видаляємо плодоніжки й розрізаємо на 2-4 частини. У солодкого перцю також видаляємо плодоніжки, але на відміну від горького, ще видаляємо насіння і білі прожилки всередині. Перці розрізаємо на половинки.
5. Тепер всі підготовлені овочі нам треба пропустити через м’ясорубку. Так як вони у нас повністю підготовлені, зробити це буде легко, просто і швидко.
6. Все прокрутити через м’ясорубку, додаємо сіль, цукор і рослинне масло і все добре перемішуємо.
7. Ставимо овочеву суміш на вогонь і доводимо до кипіння. Зменшуємо вогонь до середнього і варимо ще 30 хвилин. Не забуваємо періодично помішувати, щоб у нас нічого не підгоріло.
Поки варяться овочі простерилизуем банки
У маленьку каструлю наливаємо воду, доводимо до кипіння і коли вода закипить, ставимо попередньо добре промиту баночку трохи навскоси у окріп, шийкою вниз і тримаємо приблизно 1 хвилину.
Цим способом можна користуватися коли потрібно зробити швидко. Але краще не поспішати і простерилізувати способом описаним в попередньому рецепті.
8. Ще киплячу аджику розливаємо в простерилізовані банки. Відразу ж закриваємо стерилізованими кришками і закатуємо.
9. Перевертаємо закатані банки кришками вниз і ставимо їх відразу на рушник. Перевіряємо не підтікають вони де-небудь. Закриваємо банки рушниками або ковдрою і залишаємо так до повного охолодження. Потім відправляємо на постійне місце зберігання.
Аджика на зиму вийшла у нас красивою, ароматною, густий, насиченою. Звичайно, ми відразу ж відклали частину, не консервували, а подали на стіл.
Не чекаючи зими хочеться відкрити ще баночку.
Приємного апетиту!
-
Аджика на зиму оригінальний рецепт
Інгредієнти:
5 банок по 400 р.
- Помідори — 1.2 кг
- Часник — 1 головка ( 70 р.)
- Червоний гострий перець — 3-4 шт.
- Солодкий червоний перець — 400 г (2 шт.)
- Яблука середні — 2 шт.
- Цибуля ріпчаста — 2 середні головки
- Морква — 300 р.
- Рослинне масло — 70 мл
- Оцет столовий 6% — 40 мл
- Цукор — 50 р.
- Сіль — 1 ст. л.
- Запашний перець мелений — 1/2 ч. л.
- Базилік і орегано сухі — 1 ч. л. ( за смаком) можна свіжі.
Приготування:
1. Готуємо всі овочі. Миємо, обсушуємо.
2. У помідорів вирізаємо плодоніжку і помідори розрізаємо на 2-4 частини. Яблука розрізаємо на кілька частин, залежно від розміру, щоб вони помістилися в м’ясорубку. Вирізаємо насіння, разом з ложем. Ми яблука не очищали від шкірки. Якщо ви знаєте, що у вас за яблука, можете теж не очищати, а якщо ви їх купили в магазині, то краще очистити.
3. Солодкий перець розрізаємо навпіл, якщо хочете на 4 частини, знову ж таки, щоб було зручно засовувати в м’ясорубку, видаляємо плодоніжки і насіння з прожилками. Червоний гострий перець всередині не чистимо, тільки обрізаємо кінчик з плодоніжкою. Якщо не любите гостре, то насіння теж видаліть.
4. Цибулю ріжемо на 3-4 частини і всі овочі пропускаємо через м’ясорубку.
5. У прокрученные овочі висипаємо цукор, вливаємо оцет, вливаємо олію. Додаємо трохи меленого запашного перцю, а також орегано і базилік.
6. Всю цю овочеву суміш викладаємо в каструлю, в якій будемо варити. Бажано, щоб каструля з товстим дном.
7. Додаємо столову ложку без верху солі, перемішуємо і ставимо на плиту.
8. Доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь до мінімального, закриваємо кришкою і варимо 1 годину, періодично помішуючи.
9. По закінченні варіння, розкладаємо аджику по банкам.
10. Банки закручуємо і перевертаємо кришками вниз. Вкриваємо чим-небудь теплим і даємо повністю охолонути.
Наша оригінальна, запашна, зі спеціями аджика на зиму готова.
Приємного апетиту!
-
Відео — Аджика з яблуками та морквою на зиму
Приємного апетиту!