Узбецький плов


Найкращий рецепт приготування Узбецького плову в домашніх умовах.

Інгредієнти

  • 900 гр.

    — баранина (на кістці або філе)

  • 3,5 склянки

    — рисова крупа

  • 2 шт.

    — цибуля ріпчаста

  • 5 шт.

    — морква

  • 1 шт.

    — часник

  • 1 склянка

    — рослинна олія

  • 3 ч. л.

    — сіль

  • 1 щіпка

    — кмин

  • 2 щіпки

    — перець (чорний мелений)

  • 8 склянок

    — вода (кип’ячена)

Рецепт приготування

    Моркву миємо, чистимо і нарізаємо соломкою.


    Цибулю чистимо, розрізаємо навпіл і нарізаємо півкільцями.


    М’ясо баранини нарізаємо на великі шматки (для кращого смаку плову використовуємо м’ясо на кістці).


    На сильному вогні нагріваємо чавунний казан, додаємо рослинне масло і нагріваємо до тих пір, поки не побачимо невеликий дим (занадто довго не нагріваємо).


    Обережно шумівкою опускаємо м’ясо в казан з олією. Обсмажуємо спочатку з кожного боку за 30 секунд і далі смажимо до коричневого кольору.


    Як тільки м’ясо засмажиться, додаємо цибулю, пучок чебрецю, половину солі і чорного перцю. Ретельно перемішуємо м’ясо з цибулею.


    Смажимо цибулю з м’ясом на сильному вогні, постійно помішуючи. Стежимо, щоб м’ясо і цибулю не прилипли до дна казана. Обсмажуємо цибулю до коричневого кольору. Колір цибулі є важливим елементів в приготуванні плову, так як він дає колір рісу. Якщо потрібно отримати світлий плов, тоді цибулю тільки злегка обсмажуємо.


    Коли цибуля досягне бажаного кольору, додаємо в казан нарізану моркву, залишки солі і перцю. Все добре перемішуємо і обсмажуємо, постійно помішуючи, поки морква не стане м’якою.


    Вливаємо 8 склянок кип’яченої води.


    Цілу головку часнику очищаємо від верхньої лушпиння і добре промиваємо. Як тільки рідина закипить, додаємо головку часнику, зменшуємо вогонь до середнього і тушкуємо протягом 1 години.


    Рис ретельно промиваємо. Потім видаляємо часник з казана і рівномірно розподіляємо в казані рис шумівкою. Якщо рідина не покриває рис, додаємо ще трохи води. Як тільки додали рис у казан, нічого не перемішуємо, м’ясо з цибулею і морквою повинні залишатися на дні.


    Головку часнику назад відправляємо в казан. Варимо на сильному вогні.


    Як тільки рис починає вбирати рідину, виймаємо часник. Шумівкою акуратно перемішуємо верхній шар з рисом. Накриваємо казан кришкою і варимо близько 8 хвилин. Постійно перевіряємо, щоб рідина не повністю википіла і плов не підгорів (акуратно відсуваємо рис від стінок казана).


    Відкриваємо кришку казана, перевіряємо, що рідини не залишилося. Зменшуємо вогонь до середньо-низького, швидко робимо купол з рису і у верхній частині купола розміщуємо головку часнику і натискаємо на неї.


    Накриваємо рис тарілкою за розміром казана, накриваємо кришкою, зменшуємо вогонь до низького і варимо плов ще протягом 20 хвилин.


    Потім відкриваємо кришку, прибираємо тарілку, часник і шумівкою виймаємо м’ясо з дна.


    Все добре перемішуємо.

    М’ясо нарізаємо на невеликі шматочки. Плов викладаємо на велику тарілку, зверху розміщуємо шматочки баранини, головку часнику і подаємо.
    Приємного апетиту!