Найкращий рецепт приготування Узбецького плову в домашніх умовах.
Інгредієнти
-
900 гр.
— баранина (на кістці або філе)
-
3,5 склянки
— рисова крупа
-
2 шт.
— цибуля ріпчаста
-
5 шт.
— морква
-
1 шт.
— часник
-
1 склянка
— рослинна олія
-
3 ч. л.
— сіль
-
1 щіпка
— кмин
-
2 щіпки
— перець (чорний мелений)
-
8 склянок
— вода (кип’ячена)
Рецепт приготування
Моркву миємо, чистимо і нарізаємо соломкою.
Цибулю чистимо, розрізаємо навпіл і нарізаємо півкільцями.
М’ясо баранини нарізаємо на великі шматки (для кращого смаку плову використовуємо м’ясо на кістці).
На сильному вогні нагріваємо чавунний казан, додаємо рослинне масло і нагріваємо до тих пір, поки не побачимо невеликий дим (занадто довго не нагріваємо).
Обережно шумівкою опускаємо м’ясо в казан з олією. Обсмажуємо спочатку з кожного боку за 30 секунд і далі смажимо до коричневого кольору.
Як тільки м’ясо засмажиться, додаємо цибулю, пучок чебрецю, половину солі і чорного перцю. Ретельно перемішуємо м’ясо з цибулею.
Смажимо цибулю з м’ясом на сильному вогні, постійно помішуючи. Стежимо, щоб м’ясо і цибулю не прилипли до дна казана. Обсмажуємо цибулю до коричневого кольору. Колір цибулі є важливим елементів в приготуванні плову, так як він дає колір рісу. Якщо потрібно отримати світлий плов, тоді цибулю тільки злегка обсмажуємо.
Коли цибуля досягне бажаного кольору, додаємо в казан нарізану моркву, залишки солі і перцю. Все добре перемішуємо і обсмажуємо, постійно помішуючи, поки морква не стане м’якою.
Вливаємо 8 склянок кип’яченої води.
Цілу головку часнику очищаємо від верхньої лушпиння і добре промиваємо. Як тільки рідина закипить, додаємо головку часнику, зменшуємо вогонь до середнього і тушкуємо протягом 1 години.
Рис ретельно промиваємо. Потім видаляємо часник з казана і рівномірно розподіляємо в казані рис шумівкою. Якщо рідина не покриває рис, додаємо ще трохи води. Як тільки додали рис у казан, нічого не перемішуємо, м’ясо з цибулею і морквою повинні залишатися на дні.
Головку часнику назад відправляємо в казан. Варимо на сильному вогні.
Як тільки рис починає вбирати рідину, виймаємо часник. Шумівкою акуратно перемішуємо верхній шар з рисом. Накриваємо казан кришкою і варимо близько 8 хвилин. Постійно перевіряємо, щоб рідина не повністю википіла і плов не підгорів (акуратно відсуваємо рис від стінок казана).
Відкриваємо кришку казана, перевіряємо, що рідини не залишилося. Зменшуємо вогонь до середньо-низького, швидко робимо купол з рису і у верхній частині купола розміщуємо головку часнику і натискаємо на неї.
Накриваємо рис тарілкою за розміром казана, накриваємо кришкою, зменшуємо вогонь до низького і варимо плов ще протягом 20 хвилин.
Потім відкриваємо кришку, прибираємо тарілку, часник і шумівкою виймаємо м’ясо з дна.
Все добре перемішуємо.
М’ясо нарізаємо на невеликі шматочки. Плов викладаємо на велику тарілку, зверху розміщуємо шматочки баранини, головку часнику і подаємо.
Приємного апетиту!