Справжній російський гарячий пиріг кулеб’яка зі складною начинкою з риби (горбуша), грибів, рису, варених яєць і зелені. Складну начинку спочатку загортаємо в тонкі млинці, потім в дріжджове тісто. Процес приготування кулеб’яки довгий, але це того варто, щоб насолодитися смачним пирогом, який прославляли у своїх твори Микола Васильович Гоголь і Іван Сергійович Тургенєв.
Інгредієнти
Для тіста:
-
600 гр.
— мука
-
300 мл.
— молоко або вода)
-
100 гр.
— вершкове масло
-
3 ч. л.
— дріжджі (сухі, 5 гр.)
-
2 шт.
— куряче яйце
-
2 ч. л.
— цукор
-
1 ч. л.
— сіль
Для начинки:
-
600 гр.
— горбуша (філе)
-
200 гр.
— печериці (або інші лісові)
-
100 гр.
— рисова крупа
-
1 шт.
— ріпчаста цибуля (великий)
-
4 шт.
— куряче яйце
-
9 шт.
— млинці (тонкі, за бажанням)
-
3 гілочки
— кріп
-
3 гілочки
— петрушка
-
2 ст. л.
— рослинна олія
-
за смаком
— перець (мелений)
-
за смаком
— сіль
Для глазурі:
-
1 шт.
— куряче яйце (жовток)
-
2 ст. л.
— молоко
-
1/2 ч. л.
— цукор
-
1/2 ч. л.
— сіль
Рецепт приготування
Тісто:
-
Тісто округляємо, накриваємо і залишаємо на 1 годину на столі, потім замішуємо тісто ще 10 хвилин і залишаємо ще на 1 годину.
У мисці змішуємо 100 мл. теплого молока (води) не вище 38 градусів, дріжджі і цукор. Перемішуємо і залишаємо підніматися на столі на 10 хвилин.
У велику миску, додаємо яйця, сіль, розтоплене вершкове масло, залишки теплого молока і ретельно збиваємо. Вливаємо дріжджову суміш, порціями додаємо борошно і замішуємо гладке тісто 10-15 хвилин.
Складна начинка:
-
Філе горбуші нарізаємо на шматочки.
Поки підходить тісто, рис відварюємо у великій кількості води, промиваємо під холодною водою і відкидаємо на друшляк. Готовий рис викладаємо в миску і трохи солимо.
Яйця відварюємо, остуджуємо і очищаємо. Підготовлені яйця нарізаємо дрібно, перемішуємо з дрібно нарізаним кропом і петрушкою.
Очищені і помиті гриби з цибулею нарізаємо на середні шматочки. Цибулю обсмажуємо в маслі 2-3 хвилини, потім додаємо підготовлені шматочки печериць і смажимо, поки рідина не піде. Солимо і перчимо грибочки.
Збірка пирога:
З борошном розкачуємо тісто в прямокутник (приблизно 26 х 35 див), викладаємо на пекарській папір (зручніше буде згортати пиріг). Шматочок тіста залишаємо для прикраси кулеб’яки.
Розкладаємо тонкі млинці так, щоб вони виходили за межі прямокутника.
Розміщуємо посередині вздовж перший шар кулеб’яки яйця з зеленню.
Викладаємо зверху підготовлені смажені гриби з цибулею.
Наступний шар — варений рис.
На варений рис викладаємо підготовлені шматочки свіжої червоної риби і рівномірно розподіляємо.
Посипаємо шматочки горбуші сіллю і перцем.
Щільно згортаємо складну начинку на млинці.
Загортаємо начинку в млинцях в тісто і скріплюємо кінці.
Кулеб’яку перевертаємо. З решти тіста вирізаємо квіточки, листочки і прикрашаємо пиріг. Переносимо кулеб’яку з папером на деко і залишаємо на 20 хвилин. У мисці для глазурі збиваємо виделкою жовток, молоко, сіль і цукор.
Змащуємо всю поверхню пирога підготовленої яєчної сумішшю.
Гострим ножем робимо 2 прорізу на пирозі.
Відправляємо підготовлений пиріг в розігріту духовку до 200 градусів і запікаємо ароматну кулеб’яку 30-35 хвилин до золотистої скоринки.
Смачну кулеб’яку розрізаємо через 15 хвилин і подаємо з молоком або свежезаваренним чаєм. Приємного апетиту!